85-åringens uppmaning: ”Häng med i tekniken”

Man pratar mycket om att samhället missgynnar de som inte har internet. Sammantaget vinner alla på teknikens framsteg, men visst är all samhällsutveckling besvärlig och har så varit i alla tider.

Mobiltelefonen utveckling försöker skribenten hänga med i.

Mobiltelefonen utveckling försöker skribenten hänga med i.

Foto: Thomas Möller

Insändare2021-11-16 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De alerta, framsynta, de som anammar det nya, ja de torde ha ett betydligt lättare och roligare liv, de får också vara med på tåget från början medan bakåtsträvarna står kvar på perrongen. Men dags nog kommer de med på tågets sista vagn, för även de motsträviga tvingas/luras med på tåget så småningom. Inte många använder häst och vagn idag.

Förbättringar/förändringar i samhället har pågått i alla år. Det finns otaliga nya ting som förändrat våra livsbetingelser. Tryckerikonsten, cyklarna, tågen, bilarna, flyget, telefonen, radion, tv, internet, ledlampor med mera.

Det här med internet i dagens värld är nog en långt mindre förändring än när exempelvis tryckerikonsten kom. Då var det inte så stor del av befolkningen som hängde med, det var mest adel, präster och lärda som förstod. Övergången för nya tekniker tar en viss tid och behöver diskuteras. När bilarna började användas i början av 1900-talet hade hästarna företrädesrätt i några år.

Visst kan de motsträviga få rätt, huvudregeln är dock att tiden inte står stilla och ska vi uppnå våra klimatmål är det teknikutvecklingen som till stor del ska hjälpa oss. Ta bara det här med ledlamporna som är tio gånger effektivare än de gamla lamporna. De motsträvigas mobiltelefon är användbar för att ringa med och bli uppringda på, men sedan många år är det smartphone som gäller. Det kan till viss del jämföras med cykelns ankomst till Sverige i slutet av 1800-talet, det var cirka 200 år efter att cykeln hade uppfunnits. Ock det skulle dröja många år till innan de flesta i Sverige kunde cykla. Så sent som på 1950-talet var det en vanlig syn att se cyklister, framförallt män, som kom gåendes med en grann cykel, men eftersom han var en typ bakåtsträvare kunde han inte cykla. Men det gällde att visa hur framåt han var för de blivande svärföräldrarna. Tack vare konkurrerande marknadsutsatta teknikhungrande företag har såväl cyklarna som övriga teknikunder utvecklats och blivit överkomliga för flertalet idag. Om du, som tillhör de som inte gillar teknikutveckling känner dig träffad, så kanske du vet att du inte är ensam, men din skara är nog inte större än någon enstaka procent av befolkningen. Ett hett tips; räds inte att fråga, den som vet han vet, ingen vet allt. Om du frågar en treåring eller en äldre person har ingen betydelse, den du frågar kan veta.

Tiden förändrar det mesta och så bör sunt förnuft brukas, för 100 år sen var förändringarna i samhället mångdubbelt större och svårare än idag.

En 85-åring som försöker hänga med