17 ändringar i schemat blev droppen – jag säger upp mig

Nu har jag fått nog och lämnat in min avskedsansökan från jobbet inom äldreomsorgen i Skellefteå kommun.

Klockarhöjdens vård- och omsorgsboende där två våningar ska stängas. Något skribenten tror betyder att fler kommer att säga upp sig.

Klockarhöjdens vård- och omsorgsboende där två våningar ska stängas. Något skribenten tror betyder att fler kommer att säga upp sig.

Foto: Patrik Johansson

Insändare2024-05-25 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Såg i helgen att schemacenter gjort 17 stycken ändringar i mitt önskeschema, alltså i princip gjort om allt. Förra perioden hade en kollega 19 ändringar, denna gång har kollegan fått ett arbetspass på en vetodag. Ett verktyg för oss att visa att just den dagen kan man inte arbeta, schemacenter verkar inte bry sig nämnvärt om det. Vet flera som redan slutat på grund av klåfingrigheten i våra scheman.

För att säkerställa ledig dag måste vi slösa på semesterdagar. Och när jag ändå är inne på semesterdagar så dras 5 dagar/vecka under semesterperioden oavsett hur mycket man skulle arbetat, alltså 20 dagar på 4 veckor.

Jag gick ner till 62 procent för att få mer luftigt schema och mer återhämtning för att orka leva utanför arbetet. Suck… då ändrar schemacenter längre arbetspass till kortare pass, exempelvis 7-12 alternativt 15.30-20.30. Det innebär att en deltidare är på jobbet lika ofta som en heltidare och luftigt schema en dröm som försvann.

Enda möjligheten till att kunna påverka sin arbetssituation är att bli vikarie, då avgör man själv när man vill och kan arbeta. Sedan det där när socialnämndens ordförande i kommunfullmäktige säger att en förtätning av helger ska lösa bristen på personal. Jag är trött, 51 år och i den fas i livet när tiden rusar iväg. Den tiden som finns kvar är värdefull, ska ta tillvara på den nu.

Till er som styr, lycka till att behålla kompetent personal. Vet många som sagt upp sig nu i maj, fler lär följa vårt exempel när ni stänger två våningar på Klockarhöjden. Man behandlar inte sin personal som boskap, man vårdar dem. Vi är faktiskt det dyrbaraste ni har.