Semestertider närmar sig med stormsteg. Vi som arbetar inom Skellefteå kommuns vård och omsorg vill precis som alla andra ha semester, men vi vill även ha en dräglig arbetssituation under den sommarperiod vi arbete.
Hur jobbar kommunledningen för att säkerställa en god omvårdnad även under sommaren? Hålls extrainsatta frukostmöten för att diskutera kompetensförsörjningen? Lockar man hit undersköterskor från övriga landet med gratis boende, leasingbil och feta bonusar?
Vid det här laget måste man ha insett hur avancerad omvårdnad som bedrivs på våra boenden. Det går inte att säkerställa en god och säker vård när halva personalstyrkan är outbildad och helt utan tidigare erfarenhet. De outbildade vikarier vi hade förra sommaren gjorde sitt allra bästa och var jätteduktiga, men det räcker inte.
För att vårda svårt dementa och multisjuka krävs kunskap. Kunskap för att i tid kunna fånga upp signaler på att något inte står rätt till. Kunskap för att kunna bemöta svåra symtom hos en dement brukare som till exempel aggressivitet, oro, ångest och sömnstörningar. Symtom som ofta dessutom förvärras under sommaren eftersom en dement person ofta reagerar negativt på förändringar som ny personal.
Jag önskar ett svar på vad som konkret görs för att lösa sommarens kompetensförsörjning, detta är nämligen av intresse inte bara för oss personal utan i ännu högre grad för våra boende och deras anhöriga.
Orolig undersköterska
Svar direkt
Att klara sommarens bemanning inom vård, omsorg, stöd och service är en utmaning. Socialkontoret behöver varje sommar rekrytera ungefär 500 nya vikarier. Efter varje sommar utvärderas vad som har fungerat bra och vad vi kan förbättra. I oktober börjar planeringen för nästkommande sommar.
Sedan tidigare har vi genomfört följande aktiviteter och de har fallit väl ut: kontakt med tidigare vikarier, tipsa en kompis-kampanj, besök på gymnasieskolor och andra arenor där målgruppen finns, rekryteringsevent med speedintervjuer i Stadshuset samt annonsering i sociala medier och digitala kanaler.
Inför sommaren 2020 har vi dessutom: kontakt med tidigare feriepraktikanter, mer långsiktig och anpassad schemaplanering över sommaren, möjliggjort jobbsökande via mobilen, utökat antalet speedintervjutillfällen i Stadshuset samt speedintervjutillfällen i ytterområdena.
Vi garanterar de som går vård- och omsorgsutbildning sommarjobb i våra verksamheter och erbjuder de att söka provanställning hos oss direkt efter examen. Vi har sett att god personalplanering är av stor vikt och stöttar därför cheferna att göra en jämn semesterplanering med jämn fördelning av ordinarie personal under första och andra semesterperioden.
Förutom det som nämnts ovan om sommarrekrytering, så arbetar vi även med att erbjuda attraktiva anställningsvillkor med tillsvidareanställning på heltid. Vi har arbetat bort LAS-listor för undersköterskor, stödassistenter och personliga assistenter med utbildning och har därmed möjliggjort externannonsering direkt vi har behov att rekrytera.
Att ta emot praktikanter är ett viktigt underlag inför sommarrekryteringen. Vi försöker därför erbjuda många praktikplatser. Utbildade handledare och språkombud ger hög kvalitet i praktikmottagandet. Vi erbjuder också prövningsplatser med längre inskolning för personer som står längre ifrån arbetsmarknaden. Vi håller också på att införa en ny arbetstidsmodell som ger våra medarbetare större inflytande över schemaläggningen.
Camilla Lindström, hr-chef socialkontoret, Skellefteå kommun