Nedräkning inför SHL – plats 7

Tipset fortsätter. Större bredd och bättre försvarsspel är detta lags nyckel till framgång.

11 september 2015 07:00

PLATS 7 SHL 2015/16: LINKÖPING

Grundad: 1976.

SM-guld: 0.

Förra säsongen: 4:a i SHL, 1–4 i matcher mot Skellefteå AIK i SM-semifinal.

Bäste poängplockare: Jeff Taffe, 59 (18+41).

Målvakt: David Rautio, 92,13 %.

Hemmaarena: SAAB Arena, 8 500 åskådare.

Tränare: Dan Tangnes, andra säsongen.

In:Jakob Lilja, forward, Rögle BK, Niklas Fogström, forward, Luleå Hockey, Nick Sörensen, forward, Skellefteå AIK, Niklas Persson, forward, Rapperswil, Rhett Rakhshani, forward, Växjö Lakers, Andrew Gordon, forward, Lehigh Valley Phantoms, Chad Billins, back, Luleå Hockey, Garrett Roe, forward, EHC München.

Ut:Roger Melin, tränare, AIK Jeff Taffe, forward, Neftekhimik Nizhnekamsk, Magnus Johansson, back, slutar, Jonas Almtorp, forward, klubb ej klar, Johannes Salmonsson, forward, klubb ej klar, Oscar Sundh, forward, HV71, Jacob Micflikier, forward, Luleå Hockey, Mattias Sjögren, forward, Ak Bars Kazan, Kent McDonell ,forward, Malmö Redhawks, Mattias Bäckman, back, Texas Stars.

Arvids kommentar: Tokvasst offensivt och ett rätt så virrigt försvarsspel – åtminstone när det skulle till och avgöras – ja, det sammanfattar på något sätt Linköping som lag de senaste åren. Nu flaggar nye huvudtränaren Dan Tangnes för att försvarsspelet är det som prioriteras samt att man vill ha ett jämna lag offensivt.

Rätt väg att gå säger jag, även om jag Linköpings attraktionsvärde varit skyhögt de senaste åren då man sprutat in mål men samtidigt haft problem bakåt.

Laget vill återigen nå den allra högsta toppen. Själv har jag svårt att se årets LHC bättre än ett klassiskt mittenlag. Når laget semifinal så har man gjort det bra, i alla fall i undertecknads ögon. Visst, laget har några av SHL:s allra bästa spelare i Rahimi, Junland och Little. Men skillnaden mellan de bästa och de sämsta – särskilt på backsida – är för stor för att det ska kännas genomgående stabilt – så pass stabilt att det ska räcka högre upp än plats 6–8 i årets SHL-tabell.

______________

BETYG:

Ledarstab: 

Dan Tanges känns som en trygg och stabil ledare som spelarna verkar tycka om. Även om Roger Melin är en av landets kanske bästa tränare så kändes det rätt att han lämnade då LHC hade kört fast med Melin vid rodret. Intressant med Tomas Montén som assisterande och att legendaren Magnus Johansson fått en roll som assisterande GM.

Målvakter: 

I grund och botten är jag kritiskt till att han två bra målvakter i en trupp istället för en riktigt vass målvakt som backas upp av en lagom stark keeper. Det som har hänt i just LHC de senaste åren är att man, när det väl brände till i slutspelet, inte visste vilken målvakt man ska satsa på. Det skapar en otrygghet i onödan – så ser i alla fall jag på det. Samtidigt känns det orättvist att ge LHC:s målvaktssida – med David Rautio (92,13 % i grundserien ifjol) och 20-årige Marcus Högberg (91,40 %) lägre än fyra. Visst, fyran är svag men samtidigt finns det kapacitet här för att lyfta LHC mot högre höjder. Frågan är bara vem som tar chansen och blir förstakeeper?

Backar: 

I Daniel Rahimi och Jonas Junland sitter Linköping på SHL:s mest kompletta backpar. Båda håller landslagsklass och det känns lite konstigt att duon blivit kvar i SHL så pass länge. Men LHC:s problem är att man försvarsmässigt förlitar sig alldeles för mycket på duon. I slutspelet i våras spelade båda uppemot 30 minuter per match, vilket inte höll i längden. Skillnaden är som sagt för stor mellan den bästa och sämste i LHC:s backbesättning. Samtidigt ska det bli intressant att följa utveckling – med unge Gustav Forsling och Carl Dahlström i spetsen – nu när LHC ska lägga mer fokus på det defensiva spelet. Ska även bli intressant att se hur Chad Billins passar in i laget.

Forwards: 

Precis som på backsidan känns skillnaden mellan toppen och botten stor. Samtidigt känns trots allt årets LHC jämnare än ifjol. Man har ersatt Micflikier och Taffe med lite mer bredd i exempelvis Andrew Gordon, Niklas Persson och Niklas Fogström. Den spelare som, tillsammans med Broc Little, ska stå för den stora poängproduktionen är Rhett Rhakshani, som värvats från Växjö. Känns också som att Nick Sörensen kan få sitt genombrott i vinter. Den unge forwarden, som nästan fick hela säsongen spolierad i Skellefteå, ville till LHC för att få arbeta ihop med Dan Tangnes. Kan bli en lyckoträff. Tappet av Mattias Sjögren är det som svider allra mest.

Totalt:   (13)

______________

Tips, SHL 2015/16:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

__________

7. Linköping (13)

8.  HV71  (12)

9.  Örebro  (13)

10.  Djurgården  (12)

__________

11.  Modo  (10)

12.  Malmö  (11)

__________

13.  Karlskrona  (11)

14.  Rögle  (9 älgar)

______________

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arvid Marklund

Ämnen du kan följa