Marklund: ”Nya regler – men samma domare”

Svenska Ishockeyförbundet presenterade idag de nya reglerna inför säsongen 2019/2020. Med tanke på hur det sett ut de senaste åren har jag svårt att tro att det ska bli så mycket bättre.

25 juni 2019 12:21

Det är samma visa varje år: Nya regler – men samma domare.

Ingen tycker om att klaga på domarnivån. Inte jag heller. Vi har gjort det så många gånger de senaste åren att det börjar bli tröttsamt.

Visst är det också viktigt att komma ihåg att det är en svår uppgift att vara hockeydomare på hög nivå. Ja, även på låg nivå. Det är även en uppgift där varje misstag synas betydligt hårdare än en spelares. Och gör en domare en bra match – det vill säga inte syns särskilt mycket – är det väldigt få som uppmärksammar det.

Men hur man än vrider och vänder på det har domarnivån och bedömningar hit och dit – som gärna ska granskas med hjälp av en tv-skärm – varit en enda stor soppa de senaste åren. Och jag och kollegan Adam Savonen har varit inne på det många gånger tidigare, att det är här som SHL och Svenska Ishockeyförbundet behöver lägga ännu mer kraft. Att utbilda domare och se till att säkerställa en högre nivå samt att bedömningarna följer en tydlig röd tråd.

Jag vet att allt inte är perfekt i NHL. Inte heller domarnivån. Men den här generellt väldigt hög vilket leder till att fokus allt som oftast hamnar på spelet – inte på de svartvitrandiga.

Så istället för att vi i Sverige vrider och vänder på reglerna varje år – bland annat den i målgården – så behöver vi välja vår linje. Hur vill vi att vår hockey ska spelas och se ut egentligen?

Frågar ni mig är det solklart att vi ska följa NHL-linjen, det vill säga att sträva efter att så många spelförstörande moment som möjligt ska bort. Att vi helt enkelt vill främja skickligheten bland spelarna. Inte det destruktiva spelet.

I NHL gjorde sex spelare över 100 poäng den gångna vintern där 128 poäng på 82 matcher för Nikita Kucherov var allra flest. Över 30 spelare snittade över en poäng per match. I SHL var det en, Ryan Lasch med 50 poäng på 46 matcher.

Jag vet att NHL har världens bästa spelare men här kan SHL så mycket bättre. Det bevisar tydligt att vi måste göra något. Förändra vårt tänk och låta de unga skickliga spelarna som fostras idag få ännu större utrymme att visa upp sina färdigheter.

För hockey ska främst vara vacker konst med stenhårda fysiska inslag. Inte en tröttsam kamp att försöka penetrera en köttmur.

*****

Tittar vi på de senaste ändringarna undrar jag – precis som många andra i vårt avlånga land – hur "Regel 56 – Interference & Late hit" , det vill säga när en spelare som tacklar en spelare som precis har spelat pucken ifrån sig och då ska åka på en utvisning för Late hit, hur den verkligen ska funka?

Jag menar, är det helt plötsligt utvisning om du som forward åker mot en back och laddar en tackling, och precis innan du tänkt tackla så slår backen ifrån sig pucken, och då får du besöka utvisningsbåset i två minuter?

Frågar du mig så låter det helt absurt.

Däremot att regeln kring målgården skärps är i mina ögon bra. Det vill säga att om en spelare rör en målvakt utanför målgården ska ett mål enbart dömas bort ifall det var en så pass hård kontakt att det ska rendera en utvisning. En lättare touch på en målvakt utanför målgården ska alltid betyda mål.

Men som jag var inne på tidigare handlar allt om att domarna lyckas hålla en tydlig röd tråd. Framförallt för spelarnas skull, men även för oss som tittar.

Jag hoppas man klarar det. Men jag är ytterst tveksam.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arvid Marklund

Ämnen du kan följa