Förbundet ställer sig bakom förslaget

Det nya beskedet från Svenska Ishockeyförbundet innefattar direkt upp- och nedflyttning för ett lag i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Man står således bakom att det tidigare förslaget istället för att två lag ska ha chansen att avancera i seriesystemet.

29 maj 2019 12:19

Som det ser ut idag så har två lag möjlighet att kvalificera sig till SHL från Hockeyallsvenskan men systemet innebär också att det kan bli så att inget lag tar steget upp via kvalspel.

Men i det förslag som Svenska Ishockeyförbundets ensamutredare Ola Lundberg presenterade i november skulle det säkerställas att ett lag alltid åker ut ur SHL och att ett går upp från Hockeyallsvenskan. Men det har varit ett förslag som tagits emot med delade meningar. De som inte gillat förslaget har pekat på att bara ett lag kommer klättra i seriesystemet, inte två lag vilket är möjligt i dagens system. Hockeyallsvenskan och Hockeyettan gick nyligen ihop och röstade nej till Ola Lundbergs förslag.

Det har Svenska Ishockeyförbundet tagit till sig och lyssnat på. Men trots det meddelande man idag, i ett pressmeddelande, att man ställer sig bakom att bara en plats ska finnas öppen för upp- och nedflyttning mellan SHL, allsvenskan och Hockeyettan men att den sker via någon form av direkt upp- och nedflyttning, inte via ett kval mellan serierna.

– Vi i styrelsen har noga övervägt och analyserat Ola Lundbergs förslag, och förstås alla synpunkter vi fått i remissvar och på ordförandekonferensen i april. Förslaget vi lägger säkrar det som är viktigt för hela den samlade ishockeyrörelsen, nämligen att drömmen att gå upp finns kvar. Det som kallas syresättning i seriesystemet. Drömmarna att gå upp och även oron för att åka ur, är grunden i den svenska ishockeymodellen och en viktig del i att skapa intresse och engagemang för ishockeyn, säger Anders Larsson ordförande i Svenska Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

Den 15 juni äger det Svenska Hockeyförbundets förbundsmötet rum och då ska det beslutas om det nya förslaget ska börja gälla från säsongen 2020/2021 och hur det i så fall exakt ska se ut, eller så beslutas det att det nuvarande systemet ska vara kvar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arvid Marklund

Ämnen du kan följa