AIK-backen bäst av alla

Petter Granberg är känd som en defensiv pjäs. Men han är även bäst av alla i SHL sett till att slå bra förstapassningar.

6 december 2018 14:47

SHL-lagen lägger allt större och större fokus på statistik och de underliggande siffrorna, där bland annat Corsi (antal skott på mål, både offensivt och defensivt, i spel fem mot fem) är ett populärt mätverktyg.

Till den här säsongen har alla SHL-lagen tillgång till det djupgående och detaljerade statistikprogrammet Sportlogiq, vilket lett till att möjligheten att gå på djupet blivit allt lättare.

I C Mores statistikprogram, Hockeylabbet – med Björn Oldén som programledare och Petter Carnbro och Thomas Johanssons som experter – får vi veta ännu mer kring statistiken i olika delar av banan och i olika situationer. På flera sätt väldigt intressant.

Och i det senaste avsnittet av Hockeylabbet belystes bland annat vilka backar i SHL som är allra bäst på att leverera ett bra förstapass. Det vill säga en passning från egen zon som träffar bladet på en medspelare och på ett bra sätt sätter igång anfallet.

Där är faktiskt Skellefteå AIK:s Petter Granberg bäst av alla. Granberg slår 77.7 procent av sina passningar i egen zon till rätt adress. Tvåa är Brynäs Ryan Gunderson med 77.4 procent och på femteplats hittar vi Niclas Burström.

Hockeylabbet gick även på djupet sett till försvarsspelet över hela banan. Där var det tydligt att Växjö spelar det mest effektiva försvarsspelet då man är bäst på att vinna puck i offensiv zon och i mittzon samtidigt som man släpper till allra minst lägen i skottsektorn i den egna zonen. AIK finns inte med i varken toppen eller botten i någon av zonerna.

FAKTA

Förstapass till rätt adress:

1) Petter Granberg, AIK 77.7%

2) Ryan Gunderson, Brynäs 77.4%

3) Kristofer Berglund, HV71 77.0%

4) Jonathan Andersson, Örebro 76.9%

5) Niclas Burström, Växjö 76.8%

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arvid Marklund

Ämnen du kan följa