Skräckfylld kväll när bedragare stal Rickes identitet – ”jag trodde jag skulle dö”

När Ricke Johansson kom hem satt två okända män i en bil och väntade på honom. ”Du måste sätta över pengar från ditt konto”, krävde de. Stämningen blev allt mer hotfull och Ricke fruktade för vad som skulle hända. Men till slut kom polisen och kunde reda ut saken: Ricke hade råkat ut för en ID-kapning och männen trodde att han hade blåst dem på pengar.

31 mars 2017 11:18

Ricke Johansson bor i Norsjö, där han sedan många år tillbaka driver ett eget företag inom foto och reklam. Som egenföretagare blir det ofta långa dagar och just den här kvällen kom han hem extra sent, då han varit på födelsedagskalas hos sin dotter.

Männen som satt och väntade på honom hade parkerat bilen alldeles intill ytterdörren. När Ricke satte nycklarna i låset öppnades bildörren varpå mannen bakom ratten krävde att han skulle logga in på sin telefon och föra över pengar.

”varför, vilka pengar?” undrade Ricke. ”Jag har satt in pengar på ditt konto”, svarade mannen.

Låste dörren

Situationen kändes obehaglig och Ricke gick in och låste dörren bakom sig. Men männen gav sig inte. De stannade kvar och efter fem, tio minuter började de banka och ringa på dörren.

Samtidigt ringde Ricke polisen. Under den dryga timmen det tog innan patrullen från Skellefteå kom fram virvlade tankarna genom huvudet: vilka är de, vad vill de, tänker de råna mig?

I lägenheten lyckades han, via vänner och bekanta, få fram registreringsnumret på bilen. Av den framgick att bilen var registrerad i en Stockholmsförort.

– Jag var rädd och skärrad. Jag trodde jag skulle dö. Jag tänkte ”nu Ricke tar ditt liv slut, vid 51 års ålder, mördad i en lägenhet i Norsjö”.

På Blocket

Men polisen dök upp och efter ett långt samtal med de båda männen kunde man bena ut vad som hänt. Männen i bilen berättade att de betalat 5 000 kronor i handpenning för en vattenskoter, att de kört ända från Stockholm för att hämta den och betala resten men att den som lagt ut annonsen visade sig vara en bedragare och att det var Rickes identitet som använts på Blocket.

När allt lugnat ned sig fick Ricke även se en sms-konversation mellan de båda männen och annonsören:

– Det var mitt namn, min adress och mitt personnummer, men inte mitt kontonummer.

Ricke tycker fortfarande att det finns frågetecken kring männens beteende. Varför frågade de inte efter vattenskotern och varför uppträdde de som de gjorde?

Inte första gången

Samtidigt kan han förstå att människor reagerar när de blir blåsta på pengar och den som de misstänker bara låser dörren. I samråd med polis på plats valde han också att inte göra någon anmälan mot de båda männen.

Däremot har han polisanmält själva annonsbedrägeriet, vilket även männen från Stockholm uppgett att de har gjort.

Det här är heller inte första gången som Ricke råkar ut för en ID-kapning. För fyra år sedan ringde en man till honom och sa att han satt in en handpenning för en grävmaskin som Ricke skulle ha lagt ut på blocket.

Funderingar

Även då var det rätt personnummer men fel kontonummer. Den gången löste det sig dock på ett betydligt lugnare sätt med ett telefonsamtal, ett konstaterat bedrägeri och en polisanmälan.

Men det som hände senast har både väckt frågor och skapat en känsla av otrygghet hos Ricke.

– Det finns många olika ID-skydd man kan teckna, för både privatpersoner och företag. Men mot den här typen av ID-stöld går det inte skydda sig, oavsett vad man tecknar och hur man försäkrar sig.

– Det är viktigt att få ett stopp på det här. Annars kan någon till slut bli dödad på grund av ett missförstånd, säger han.

 

Jag var rädd och skärrad. Jag trodde jag skulle dö.

Ny typ av brott som drabbar allt fler
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Enkvist

Ämnen du kan följa