Efter två tunga år – Maud vann mot Försäkringskassan

Två år har passerat sedan Maud Lestander ordinerades en överdos av läkemedlet Ferrinjekt på Arjeplogs hälsocentral. Två tunga år som precis toppades med en tvist med Försäkringskassan om sjukersättning. ”Jag vann! Det är helt otroligt!” säger hon. 

24 februari 2017 09:59

Nyheter i Norr har i flera artiklar beskrivit Maud Lestanders väg från dödligt järnförgiftad till där hon står idag. Inte helt återställd, men på god väg. Det var när hon sökte vård efter en längre tids trötthet som hon ordinerades injektioner med järn på Arjeplogs hälsocentral. 7000 milligram Ferrinjekt fördelat på sju injektionstillfällen. En dos som visade sig vara 4-5 gånger för stor och som förgiftade henne allvarligt. Sedan dess har Lestander under 18 månader tappats på blod för att få ner järnvärdet, periodvis så ofta och så mycket som fyra deciliter en gång i veckan.

– Det har varit en helvete, rent ut sagt.

Extrem trötthet, huvudvärk, ångest och smärtor, så beskriver Lestander vad som varit hennes vardag sedan överdosen och sedan tappningarna inleddes. Och inte nog med det så började Försäkringskassan ifrågasätta om hon ändå inte kunde arbeta.

– Jag blev av med sjukpenningen. Man tyckte att jag skulle kunna klara av arbeten som var ”normalt förekommande på arbetsmarknaden.” Det trots att det stod i läkarintyget att mitt tillstånd var av sådan art att arbetsförmågan var helt nedsatt. Man trodde mig inte, helt enkelt.

Väldigt nervös

Maud Lestander överklagade beslutet om att utförsäkra henne, och i tisdags möttes parterna i förvaltningsrätten i Luleå.

– Jag företrädde mig själv och hade ett vittne. Överläkaren Dan Fors, han var där som sakkunnig när han är blodspecialist. Jag var väldigt nervös, det var lite David mot Goliat-känsla över det hela.

Dan Fors sa bland annat i sitt vittnesmål att överdosen inneburit fara för Mauds liv, och att den trötthet hon beskriver inte alls var överdriven med tanke på vilka mängder blod hon tappats på.

– Jag var tvungen att tro att det skulle gå. Det var en sådan otrolig lättnad när domaren gav  beskedet att man dömde till min fördel. Jag höll mig till utanför dörrarna, sen kom tårarna.

Den här gången var det tio dagars ersättning man tvistade om, men i förlängningen kan det bli betydligt mer.

– På grund av de här tio dagarna tappade jag även de följande tre månadernas ersättning. Striden har bara börjat. Om det här kan inspirera en enda där ute att kämpa för det man tycker är rätt så har det varit värt det, säger Maud Lestander.

Sofie Abrahamsson/NN

Efter den ordinerade överdosen: ”Det känns som jag är historia för hälsocentralen”
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa