Skellefteå blev Northvolts förstahandsval bland de ungefär 40 kommuner som visade intresse för etableringen.
Christoffer Svanberg jobbade på Skellefteå Kraft då det kommunala energibolaget blev delägare i Node Pole – och redan då kom en stor del av hans arbetstid att läggas på företaget. Senvintern 2021 blev han vd för Node Pole, som jobbar mot elintensiva industrier.
Men den här historien börjar en tid innan dess. 2014/2015 bestämde Skellefteå Kraft sig för att göra en framtidsanalys.
– Två saker hände då: Den ena var att E-On berättade att det skulle dela upp företaget i två delar. En skulle innehålla kundaffären och grön produktion. I den andra la Eon kolet, kärnkraften och annat. Fortum berättade också att det skulle sälja sina elnät.
Svanberg föreslog för Skellefteå Krafts dåvarande vd Hans Kreisel att titta på varför detta skedde och vilka konsekvenser det skulle kunna få för det lokala energibolaget. Resultatet blev en framtidsstudie med hjälp av omvärldsanalysbolaget Kairos Furures om hur samhället skulle utvecklas de kommande tio åren.
Av analysen framgår det att det finns ett antal branscher som växer kraftigt och drivs av digitalisering, elektrifiering och klimatomställning. Vattenfall kom en tid efteråt med en analys som kom till en liknande slutsats.
– Gemensamt var att företagen växer så att det knakar och behöver god tillgång på energi – grön el. Det har vi här, säger Svanberg då vi träffas på hans kontor i centrala Skellefteå.
Han beskriver det som att Skellefteå Kraft och Vattenfall krokade arm runt frågorna då de gemensamt tog över Node Pole hösten 2016.
– I samarbete med Business Sweden skulle vi jobba för att få de elintensiva företagen till Sverige. Vi gjorde en bedömning att trenderna var starka och att det var högst osannolikt att det inte skulle bli så, men det har gått snabbare än vi trodde.
Christoffer Svanberg fortsätter:
– På senare tid har också ett antal branscher börjat prata om decarbonation. Det handlar om flygbränsle, grön ammoniak och annat. Vattenfall är till exempel igång och arbetar med Cementa sedan länge för att göra deras process grön.
Node Pole fick också tidigt kunskap om Northvolt.
– Ett av de första tecknen på det för Node Pole var att Vattenfall Eldistribution hade fått väldigt många förfrågningar om möjligheten till stora kraftuttag på många platser i Sverige.
Node Pole tog direkt kontakt med Northvolt och berättade att företaget kunde bistå och hjälpa till att titta på vilka platser i Sverige som kunde vara lämpliga. Vid den första träffen med Northvolt fanns inte Skellefteå ens med på listan om tänkbara kommuner.
Christoffer signalerade till dåvarande näringslivschefen Bengt Ivansson och Anja Palm, i dag näringslivschef, hörde av en kollega att många av kommuner satt och svarade på Northvolts frågebatteri. Skellefteå såg då till att kommunen kom med och kunde finnas med som möjligt alternativ.
– Anja och jag satte ihop svaren på de första frågorna. Det som blev lyckosamt var att vi fick ihop en grupp. Det blev inte att kommunen hade ett spår och Skellefteå Kraft ett spår. Dte tror jag var lyckosamt. Min roll i gruppen var att jag kanske hade mer ett utifrånperspektiv eftersom jag inte kommer från Skellefteå från början.
– Jag tryckte på ett par saker: Vi måste göra allt som krävs för att vinna. Vi måste också vara ”all” in och ha rätt höjd i de saker som vi gör. Det här är en tävling och en möjlighet som inte kommer åter.
Christoffer Svanberg tror att det var en styrka att arbetsgruppen med dess olika kompetenser förstod vad som skulle krävas.
– Jag tror att vi hade ett försprång mot många av de andra kommunerna. Vi försökte tänka ett steg före: hur kan vi överleverera. ”Det som är bra för Northvolt är bra för oss." Om Northvolt lyckas är vi de stora vinnarna och vi måste säkerställa att vi jobbar med saker som är relevanta för Northvolt, säger han.
Enligt Svanberg gjorde prioriteringen att det i första skedet inte var en ett förstaval att sälja in livskvaliteten i kommunen då den inte var viktig för Northvolt då.
Det ledde bland annat till en film riktad till Northvolt som gjordes med en knapp veckas varsel då batteritillverkarens vd Peter Carlsson skulle komma till Skellefteå första gången. Han möttes då dessutom av digitala skyltar med ”Välkommen Northvolt”, en idé från marknadschefen Helena Renström. Vid ett senare besök fick Northvolt se det som i dag är Bergsbyns Industriområde från helikopter.
– Vi kunde själva att det här gick bra och vi kände också att om vi inte får fabriken så har vi alla fall gjort allt vi kunnat.
Tanken var ursprungligen att Northvolts Etablering skulle ske på den fastighet där industriområdet Skellefteå Site East ligger på Hedensbyn. I slutändan valdes en grannyta, som Skellefteå Kraft ägde, att presenteras som huvudalternativet.
Det gjorde att Skellefteå kunde presentera en plats med både mark och en ledning som löpte genom området.
– Vi hade dessutom kraft på plats. Skellefteå Kraft hade byggt ett nytt ställverk som klarar 600 Megawatt vid stationen i Högnäs. Men den belastades bara med 120 Megawatt så där fanns utrymme att ta ut mer.
– Du kan visserligen dra en elledning på ett år, men själva tillståndsprocessen riskerar att dra ut på tiden.
Northvolt är det andra riktiga stora projektet som Node Pole varit med och landat. Företaget var också väldigt engagerat i Microsofts etablering av ett datacenter i Gävle.
– Vi marknadsför Sverige för elintensiv industri. Vi har ett tiotal projekt igång. Intresset för Sverige är fortsatt stort.
Node Pole har inte varit så engagerat i de stora gruvprojekten i Norrbotten, men väl etableringarna av Nordlos datacenter, Dongiljn och australiska Ecograf som har en tomt reserverad i Skellefteå.
– Många företag ligger ganska långt bort och plötsligt ska de etablera sig i Sverige, ungefär som om Skellefteå Kraft skulle bygga en vindkraftspark i Japan. Det finns väldigt mycket saker som de inte vet. Vi identifierar vad som är risker på riktigt för dem och vi kan hjälpa med. Vi kan leda dem genom byråkratin ganska snabbt.
När kommer nästa projekt ni är inblandat i att bli känt?
– Förhoppningen är under 2022, kanske redan innan sommaren.