Så är livet som gästarbetare: "Gäller att prestera"

Hårt jobb under långa arbetsdagar, ett enkelt boende och mycket tid hemifrån. Men också gemenskap med bastubad, basketmatcher på tv och fiske i älven. Ruslan Piven från Litauen tar oss med till modulbyn och berättar om livet som gästarbetare vid Northvolts batterifabrik.

En strid ström av arbetare är på väg till sin lunchrast vid Northvolts fabriksområde, där Ruslan Piven arbetar.

En strid ström av arbetare är på väg till sin lunchrast vid Northvolts fabriksområde, där Ruslan Piven arbetar.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Skellefteå2022-03-15 17:00

Strömmen av hjälmförsedda arbetare i varselväst som tågar från de grå byggnaderna tycks aldrig sina. Slaviska och asiatiska språk blandas. Ett gäng finländare bryter av i sorlet, och en man med brittiska flaggan på jackan på väg åt motsatt håll spexar för fotografen.

Det är lunchtid, 15 minusgrader och en bitande vind från norr vid det väldiga område öster om centrala Skellefteå, där fabriken "Northvolt ett" växer fram i ett rasande tempo. Drygt 2000 arbetare från ett 50-tal olika länder finns på området.

undefined
Drygt 2000 arbetare från 250 underleverantörer och av 50 olika nationaliteter arbetar med bygget av "Northvolt ett".

Litauern Ruslan Piven, 39, har flera lager kläder med en fleece närmast under den gula jackan. Vi får inte gå in i fabriksbyggnaderna, men Ruslan pekar mot det som i moderna industritermer kallas "site" och berättar kortfattat på engelska.

– Först arbetade vi i den närmaste byggnaden. Sedan flyttade vi till den som ligger bakom. Nu är vi i en tredje byggnad. Det går framåt, säger han med ett leende.

Inne i den baracklänga med kontorsmoduler som kort och gott heter 100 är det varmare. Ruslan Piven berättar att han jobbat 17 år utomlands.

– Mitt första jobb var att rensa ogräs i Tyskland. Det var hårt jobb och helt andra pengar än hemma. Jag tjänade mer pengar än exempelvis en professor.

undefined
Ruslan Piven i samspråk med Sanna Bäckström, kommunikatör vid Northvolt.

Sedan dess har det bland annat blivit åtta år i Nederländerna, med arbete inom olika typer av industri.

– Mina två söner är födda i Nederländerna och jag hade permanent uppehållstillstånd där. Men de flyttade tillbaka till Litauen med sin mamma, och det var inget alternativ att stanna kvar där. Så jag flyttade efter.

Sedan drygt ett år tillbaka är Ruslan Pivens arbetsplats förlagd till Bergsbyn, utanför Skellefteå. Han arbetar åt RNDV Group, som har säte i Klaipeda, Litauen, och är "site manager", vilket innebär att han är huvudansvarig för uppdraget åt Eitech, som är Northvolts avtalspartner.

Arbetet gäller elektricitet. Dragning och installation av kabel. Företaget har ett 50-tal anställda på plats.

– De flesta av oss har jobbat ihop ett längre tag och blivit en sammansvetsad och erfaren grupp. Då blir också arbetet effektivare, säger Ruslan Piven.

undefined
Ett stort antal kontursmoduler finns i anslutning till fabriksområdet.

Kontraktet gäller ett år framåt.

– Vi hoppas givetvis få förlängt avtal men det gäller att prestera. Levererar man kvalitet får man fortsätta.

Arbetarna jobbar skift. Fem veckor i Skellefteå, tre veckors ledighet hemma i Litauen. Arbetsdagarna är elva timmar långa.  En dag i veckan är ledig.

undefined
Biljard är en av sysselsättningarna som arbetarna kan ägna sig åt på ledig tid.

Ruslan Piven vill inte säga exakt vad han och de andra anställda tjänar.

– Jag har en bra lön och kan leva ett gott liv hemma med hjälp av den.

Under hösten och vintern har det dock varit turbulent på Northvolt, med underleverantörer som inte haft kollektivavtal och till och med arbetare som saknat arbetstillstånd. Ruslan Piven framhåller att RNDV Group har tecknat kollektivavtal och att företaget är noga med att hålla sig till gällande regler, exempelvis för försäkring och sjuklön.

undefined
Snabblunch. På Northvolts område har ett antal olika "foodtrucks" etablerat sig.

– Vi följer de regler som gäller i Sverige. Vi hade en anställd vid ett tillfälle som ville jobba ännu mer än vad som är tillåtet. Han hade ett stort behov av att tjäna pengar. Han var tvungen att sluta hos oss.

Däremot har det hänt att det varit kontroverser vid sidan av arbetet.

– Människor är olika och så även hos oss. Någon dricker för mycket. Någon annan hamnar i slagsmål. Missköter man sig får man åka hem. Det finns ingen andra chans, säger Ruslan Piven.

undefined
Modulbyn i Ursviken. Här bor 660 arbetare. Ruslan Piven och hans litauiska kollegor har en egen länga.

Vi följer med till entreprenörsboendet Camp Albatros, som Northvolt byggt upp i Ursviken, ett stenkast från Skellefteälven. En modulby med 15 baracklängor med 44 rum vardera och en reception. 660 arbetare bor här, men alla är inte på plats samtidigt. Det roterande schemat innebär att vissa är i sitt hemland.

Det är lugnt när vi hälsar på, eftersom de flesta är på batterifabriken och jobbar. De få arbetare vi träffar på är alla män.

– Kvinnor? Finns inga. Alla som bor här är män.

undefined
En etta med skrivbord. Så här bor Ruslan Piven i entreprenörsboendet.

Litauerna från RNDV Group har en egen länga, där varje arbetare har ett eget rum med dusch, säng och garderober. Ruslan Piven visar oss runt i korridorerna. Här finns ett sällskapsrum för biljard, bordtennis och andra spel, ett gym, tvättstuga och ett kök med uppmärkta kylar och frysar.

En trappa upp finns sällskapsrum med soffor och tv-skärmar. Här samlas arbetarna på ledig tid. Det händer att man tittar på en film tillsammans, men ännu mer populärt är idrottsevenemang, enligt Ruslan Piven.

– Vi från Litauen älskar basket. Basketmatcher, då är det högljutt och går hett till här! Polackerna däremot tycker bäst om fotboll, säger han.

När Norran hälsade på i boendet en vardagskväll i början av december träffade man just en grupp polska arbetare som kopplade av efter skiftet. 

undefined
Sebastian och Pawel är två av polackerna. De hade varit på rinken och spelat ishockey.

Under intervjun berättar arbetarna bland annat att de inte hört något om kritiken från facket om brist på kollektivavtal och den kontrollinsats som svenska myndigheter gjorde då oegentligheter med arbetstillstånd avslöjades.

Deras villkor är liknande de som Ruslan Piven beskrivit gäller i RNDV Group. Arbetsdagar från 6.30 till 17.30, ledig söndag och åttaveckorsskift med tre veckor ledigt hemma i Polen.

De vill inte säga exakt vad de tjänar, men lönen är ungefär tre gånger så hög som i Polen där en snittlön är 13 000 kronor i månaden.

– Det finns en rätt bra ekonomisk aspekt, säger Tomasz till Norran, den av polackerna som talar bäst engelska.

undefined
Dominik och Tomasz från Polsen kopplar av efter arbetsdagen i boendet.

När det gäller sjuklön krävs dock läkarintyg för att få betalt.

– I Polen kan du inte bara ringa till chefen och säga att du stannar hemma för att du är lite sjuk, om du gör det kan du få sparken. För att få sjukersättning måste du träffa en läkare och ibland kan det vara svårt att göra det samma dag, säger Tomasz till Norran.

De berättar också om tiden i februari 2021 när det stora utbrottet av covid-19 härjade vid anläggningen.

– Alla pekade på oss när vi rörde oss i samhället. "Åh, covidarbetarna från Northvolt", säger Tomasz till Norran.

undefined
Vinterbad på gång för Ruslan Piven.

Ruslan Piven gillar bastu och isbad. Han visar bilder i mobiltelefonen från när de badade och grillade vid Alderholmen en ledig dag i november. Utanför boendet har Northvolt anlagt en bastu och några padelbanor, som dock är stängda för säsongen.

– På sommaren är det många som brukar fiska i älven. De får stora gäddor. Vi kan hyra båt och hyra bastu. Ju längre vi bor här, desto bättre fungerar livet, säger Ruslan Piven.

undefined
Igoris Matvejevas är känd som den bästa fiskaren bland litauerna.
En dag som gästarbetare

Tidig morgon: uppstigning, frukost i modulbyn i Ursviken och avfärd.

Arbetstid: arbetet vid Northvoltfabriken börjar 6.30 och slutar 17.30. Enligt Ruslan Piven följer företaget RNDV Group svenskt kollektivavtal med bland annat lagstadgade raster.

På kvällstid: inköp av matvaror, tillagning av middag, dusch, samtal hem, vila och umgänge med bland annat biljard, bordtennis och träning i gym. I Ursviken finns också en mataffär.

Ledig dag: bland annat bastubad och gemensam grillmiddag.

Karta: Camp Skellefteå Albatros
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!