Här är Skellefteås förebild inför ökade invandringen

Skellefteå är i början av en historiskt hög arbetskraftsinvandring. Kommunen försöker nu att skapa en modell för mottagandet som håller på lång sikt. ”Vi kommer att behöva växa 25 till 30 procent i befolkningen fram till 2030. Det är extremt”, säger kommundirektören Kristina Sundin Jonsson.

Skellefteå kommun tittar nu på International House Gothenburg då det gäller integration av arbetskraft från andra länder.

Skellefteå kommun tittar nu på International House Gothenburg då det gäller integration av arbetskraft från andra länder.

Foto: Bild från Business Region Göteborg

Skellefteå2022-04-14 06:00

– Då jag pratar med kollegor runt om i Sverige på tillväxtorter så som Stockholm eller Göteborg så har det där skett kontinuerligt under decennier. Här går vi från noll till en enorm tillväxt på kort tid, fortsätter hon.

Det fjärde kvartalet 2021 skrev sig, enligt SCB, 138 personer i Skellefteå från utlandet, men bara 129 från regionen. Den största inflyttningen, 324 personer, skedde från övriga landet. 

Historiskt, enligt statistik från 2016, har 86 procent av inflyttade till Skellefteå kommun kommit från närregionen. Skellefteå har i perioder haft många inflyttade från utlandet, då främst flyktingar. Nu handlar det främst om arbetskraftsinvandring knuten till allt som händer runt Northvolt Ett.

– Vi har nu 3000 lediga jobb men bara 1500 arbetslösa. Vi behöver fördubbla inflyttningen och vill inte ta från inlandet. Många nationaliteter har vi aldrig haft här tidigare. Det här är den trend vi har förutspått. Vi behöver ställa om på många olika sätt. Vi fortsätter att analysera den pågående trenden under 2022, säger Sundin Jonsson.

undefined
Skellefteå kommun tittar nu på International House Gothenburg då det gäller integration av arbetskraft från andra länder.

Skellefteå kommun har nu i International House i Göteborg (se faktaruta) hittat en förebild där de tänker låna idéer.

– De är ensamma i landet med en så uttalad process för arbetskraft från andra länder. Det handlar om allt från attraktion till mottagande och ett långsiktigt kontaktskapande för en bättre integration. Vi håller på att titta på en liknande modell som deras, men har också tittat på andra bra exempel i andra länder. Vi har många delar av den i dag fast inte lika strukturerat. Vi jobbar också tillsammans med Göteborg för att ha en dialog på nationellt håll, säger Sundin Jonsson och konstaterar att hela samhället måste springa parallellt för att nå framgång.

undefined
Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör, konstaterar att Skellefteå går från noll till en enorm tillväxt på kort tid.

– Det handlar om att samverka med till exempel skatteverket, migrationsverket, arbetsförmedlingen näringslivet och civiilsamhället. Här är det fortfarande lite för täta skott.  

De som flyttar in för att jobba i Skellefteå har ofta både medföljande och barn. Skellefteå kommun räknar med att invandringen ökar. Det ger ett stort kommunikationsbehov.

– Vi försöker naturligtvis att utveckla detta med språk. Vi översätter mer och mer till engelska och vi kommer att behöva anställa fler och fler tolkar, säger planeringschefen Lars Hedqvist.

– Det här får mängder med följdeffekter och det snurrar snabbare framåt. Vi ökade befolkningen med 500 förra året och jag tror att vi ökar inemot 1500 2022. Allt är relaterat till att de får en bostad. Prognosen är att det byggs 2000 bostäder i år och det skulle teoretiskt innebära drygt 2000 inflyttande.

Skellefteå kommun söker nu en nyckel som får att så många som möjligt att stanna.

– Folk kommer hit för att jobba, men för att stanna och bli skattebetalare måste man trivas och få ett socialt sammanhang med bland annat ett rikt kultur- och fritidsliv och attraktiva boendemiljöer. Det handlar om en hel palett. Då krävs en samverkan med bland annat det civila samhället, och näringslivet. Alla kommer att behöva förstå att det vi gör här är unikt, att ingen har gjort det tidigare i Sverige, och därför krävs den här samverkan, säger Sundin Jonsson.

Hon ser då också till siffran som regeringens samordnare Peter Larsson presenterat: Ett tillskott på 100 000 personer kommer att behövas i de två nordligaste länen till år 2035.

undefined
Planeringschefen Lars Hedqvist berättar att Skellefeå kommun nu i tillväxten inte skapar helt nya stadsdelar eller tätorter. ”Vi ska skapa nya kvarter med varierade upplåtelseformer och bostadstyper för att få en blandning av folk”, säger han.

Lars Hedqvist konstaterar att det nu handlar om arbetskraftinvandring och inte flyktingar som vid flera fall tidigare.

– De som kommer vill verkligen att ha ett jobb. De tas inte bara emot och väntar i avvaktan på något nytt. Då blir det något lättare, säger han och konstaterar att en del av integreringen blir utvecklingen av orterna.

– Vår genomgående strategi är att vi ska driva en samhällsutveckling på att vi inte skapar helt nya stadsdelar eller tätorter. Vi ska skapa nya kvarter med varierade upplåtelseformer och bostadstyper för att få en blandning av folk. Vi skapar inte helt nya områden dit inflyttade kommer, säger Hedqvist och fortsätter:

– Det fina med Skellefteå är att vi är en stor robust kommun med stor yta och orter som har all offentlig och kommersiell service. Vi kan bygga på dem med små områden här och där. På så sätt får vi en spridning och bättre integration. Det är vår grundstrategi.

undefined
Göteborg.
International House

International House i Göteborg öppnade i våren 2021 och är en mötesplats där all relevant service finns samlad för den som kommer dit från ett annat land för att arbeta, forska eller studera. Syftet är att göra processen smidigare för internationell kompetens att etablera sig i Göteborgsregionen. ”Det övergripande syftet är att ta emot internationell kompetens och ge människor goda möjligheter som att stanna och trivas på sikt”, säger Patrik Andersson, vd på Business Region Göteborg på hemsidan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!