Du kommer närmast från tjänsten som avdelningschef för HR, kvalitet och kommunikation vid Boliden Rönnskär och efterträder Karin Ahnqvist, som blir HR-direktör vid Umeå kommun. När ska du tillträda och varför var jobbet intressant för dig?
– Jag börjar i januari 2023. Det som lockade mig med jobbet var möjligheten att få arbeta med nästa del i vårt värdeflöde inom Boliden på smältverkssidan och den stora omställning som kommer att ske inom vår industri kopplat till klimatomställningen. Det känns jätteroligt och meningsfullt att få vara med och bidra till den spännande resan Boliden Rönnskär ska göra de kommande åren.
Vilka kommer vara dina huvudsakliga uppgifter?
– Mina arbetsuppgifter kommer att handla om att stödja de avdelningar jag ansvarar för samt Rönnskärs organisation när det gäller arbetet i att ställa om verksamheten på flera olika plan för att minska klimatavtrycket. Där ingår både internt arbete när det gäller förändringsledning och kompetensomställning, frågor kopplade till tillstånd och "social licence to operate" och externa kontakter med våra intressenter i samhälle, myndigheter och organisationer för att skapa förutsättningar för den omställningen.
Hur ser du på Bolidens roll i den samhällsomställning som sker i norra Sverige?
– Boliden har en viktig roll som en redan etablerad aktör i regionen och är idag länets största privata arbetsgivare. För att lyckas när det gäller samhällsomvandlingen tror jag att det är av vikt att vi gemensamt inom industrin och tillsammans med andra aktörer inom olika branscher, politiken och utbildningssektorn hjälps åt. För att skapa miljöer där människor vill bo och verka så är det tillsammans vi blir starka. Ett exempel på ett sådant samarbete sker inom ramen för T25 där ett antal aktörer inom industrin gått samman för att hjälpa varandra kring utmaningen med kompetensförsörjning. Vi har också flera initiativ vad gäller forskning och utveckling inom området tillsammans med andra aktörer.
Vilka är Bolidens största utmaningar i arbetet med hållbarhet och att minska utsläpp?
– Hållbart producerade mineraler och metaller av bra kvalitet är viktiga byggstenar i samhällsutvecklingen i och utanför Sverige. De utgör starten på många värdekedjor som möjliggör den gröna omställningen. För att nå Sveriges klimatmål om klimatneutralitet är det nödvändigt med en omställning inom gruv-och metallindustrin, även om Sverige redan idag räknas till en av de mest hållbara gruvländerna i världen. Vi i industrin har tillsammans tagit fram en färdplan för en konkurrenskraftig och fossilfri näring. Boliden Rönnskärs mål för minskade CO2 utsläpp kräver i vissa fall helt ny teknik och omfattande investeringar i forskning, utveckling och testning för att därefter kunna implementeras. En annan utmaning är tillgången på kompetens och förutsättningarna att öka det sammanlagda arbetskraftsunderlaget i regionen och omställningen av kompetens när nya arbetssätt implementeras. Boliden Rönnskär har redan idag pågående insatser när det gäller dessa utmaningar.
Vad tycker du om att göra vid sidan av jobbet?
– Att vara med familjen och våra två barn där vi gärna tillbringar gärna tid i stugan vid havet, i skidbacken eller ute i naturen. Annars påtar jag gärna ute i trädgården och har alltid en bok på gång. Just nu läser jag inte en skönlitterär bok utan en bok om förändringsledning.