– Vi behöver få in fler människor från den privata sektorn som vill vara delaktiga. Det handlar inte om pengar utan vi vill få in mer kunskap och fler möjligheter att hjälpa människor till jobb och att bli en del av samhället, säger Cristina Lindberg Ghimpu, ordförande sedan 2019.
Expats and Friends bildades 2014. Cristina Lindberg Ghimpu kommer från Rumänien, och flyttade till Skellefteå 2011 eftersom hon träffat en man från staden.
I takt med Northvolts etablering och de kringeffekter den haft har föreningen fått en allt större roll, och vuxit kraftigt de senaste åren.
– När jag blev ordförande var vi 700 medlemmar. Nu har vi 2000 engagerade inklusive sociala medier, säger Cristina.
Styrelsen består av åtta personer med varierande bakgrund.
– På det sättet vet vi väldigt mycket om vilken hjälp man behöver när man kommer till ett nytt land. Vi kompletterar varandra, säger Rehana Lothian, sekreterare.
Hon kom 2019 från Storbritannien, när hennes man fick jobb som geolog på Boliden. Nu frilansar hon bland annat som skribent till det engelskspråkiga magasinet Norrland Living.
– Jag försöker att hitta angelägna artiklar att skriva som handlar om livet här och praktiska tips. Exempelvis om "the climbing scene", de bästa platserna för varje typ av klättring, vilka aktiviteter klätterklubben gör och hur man kommer igång.
Expats and Friends har ett samarbete med kommunen, och rekommenderas av inflyttarservice. Även Northvolt rekommenderar föreningen via projektet Relocate.
– Första kontakten som en person från ett annat land har med Skellefteå är ofta via vår Facebooksida. De kanske planerar att flytta hit och har ofta många frågor. Det är svårt att komma in i samhället i ett land där man inte kan språket, men vi har kunskap och ett stort kontaktnät, säger Rehana Lothian.
Exempelvis kan de ge direkt stöd med praktiska råd och hjälpa till med möjligheter till affärer och fritid.
– Huvudsakligen ser vi tre olika kategorier som söker hjälp. Det är inflyttare från andra länder, inflyttare från södra Sverige och återvändare som har en partner som inte kommer härifrån, säger Cristina Lindberg Ghimpu.
Föreningen har även många medlemmar från lokalbefolkningen.
– Vi är jätteglada för det. Samtidigt kan vi hjälpa dem att förstå vad inflyttade vill ha stöd med. Vi kan alla vara lite hemmablinda, säger Toby Cowern, styrelsemedlem.
Han är son till fotografen Patricia Cowern, som många år bodde och verkade i Porjus. 2007 flyttade Toby själv med sin familj till Porjus.
– Jag älskar naturen och utelivet, men min främsta drivkraft för att flytta till Sverige var att jag ville ge mina barn en trygg uppväxt.
Numera bor han i Robertsfors, och är engagerad i två olika bolag där han bedriver coaching/mental rådgivning samt ordnar utomhusaktiviteter med inriktning mot nybörjare och studenter.
För nyinflyttade ska Toby Cowern hålla en vinterförberedelsekurs i slutet av oktober, som handlar om vad man behöver tänka på i kallt klimat.
– Jag höll den vid ett tillfälle i fjol och det var lyckat. Exempelvis kan jag visa vad som är bra och dåliga kläder och skor.
Andra event som föreningen ordnar är träffar för att välkomna nykomlingar, sommarpicknick, halloweenfest, julfest a la knytkalas och kulturevenemang, exempelvis i samarbete med Västerbottensteatern.
Ett konkret framtidsprojekt är riktat mot ungdomar.
– Vi ser tecken på att många hamnar lite utanför systemet. Där vill vi kunna göra något, för att motverka de problem som kommer om integrationen inte fungerar, säger Cristina Lindberg Ghimpu.
För att utveckla verksamheten ytterligare planerar Expats and Friends att göra utvärderingar på olika sätt. Bland annat har de kontakt med forskare vid Linköpings universitet.
– Vi vill få feedback på det vi gör. Vad fungerar bra? Vad kan vi göra bättre?
Att knyta starkare band med näringslivet vore också ett sätt att få in mer kunskap, anser Cristina Lindberg Ghimpu.
– Ju fler som är engagerade, desto bättre. Det kan finnas fler och bättre sätt att göra saker på. Alla i Skellefteå vill att utvecklingen ska lyckas. Vi är alla personligt investerade.
Fler städer i norra Sverige kan vara i behov av en förening som Expats and Friends de närmaste åren, tror Toby Cowern.
– Det behöver inte ta lång tid att etablera. Vi kan berätta hur vi gjort och hjälpa dem att få upp farten snabbare, säger han.