Från barnomsorgen till batterifabriken

Efter drygt 30 år inom barnomsorgen bytte Anette Hedkvist, 53, Örviken, till industrin. Nu jobbar hon som operatör på Northvolt Ett. ”Det är roligt att lära sig nya saker. Arbetet är något helt annat än jag gjorde tidigare”, säger hon.

”Jag tycker inte man behöver vara rädd för engelskan som arbetsspråk. Alla gör sitt bästa. Vi har lärt oss många fackuttryck”, berättar Anette Hedkvist som vant sig vid den i sin jobbvardag.

”Jag tycker inte man behöver vara rädd för engelskan som arbetsspråk. Alla gör sitt bästa. Vi har lärt oss många fackuttryck”, berättar Anette Hedkvist som vant sig vid den i sin jobbvardag.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2022-03-08 15:00

Det är lite grann slumpen som avgöra vilka vägar man tar i livet. Det var Anettes man Tomas, ”Totte”, som pratade med grannen då det blev tal om automationsutbildningen som Vux i Skellefteå skulle anordna.

Anette lyssnade, funderade och sökte.

– Jag tror jag sa på skoj att det där skulle jag prova på, att jag skulle ge mig in på en ny bana, då det stod klart att Northvolts fabrik skulle ligga i Skellefteå, säger Anette, som nu väl på Northvolt Ett, konstaterar att ”jag förstod nog inte fullt ut hur stort det här skulle bli”. 

undefined
”Jag tycker inte man behöver vara rädd för engelskan som arbetsspråk. Alla gör sitt bästa. Vi har lärt oss många fackuttryck”, berättar Anette Hedkvist som vant sig vid den i sin jobbvardag.

Hon gick samhällsspåret på gymnasiet och därefter en barnskötarutbildning. Sedan har livet rullat på. 

– Jag kom in på den andra omgången på utbildningen med start i mars i fjol. Utbildningen, som hade ett uppehåll under sommaren, var jag klar med i september, berättar Anette då vi möts på ett sammanträdesrum på Northvolts kontorsdel en solig marseftermiddag.

– Det var roligt och intressant att läsa bland annat om industrins historia och industriteknik, ett område som var helt nytt för mig. Jag trodde att det skulle vara mer direkt kopplat till Northvolt. Det var en bra utbildning och handlade även som saker som människan i industri, hur man fungerar i ett arbetslag.

Anette berättar att hon trivdes på och utbildningen som hade en bra mix av både kön och åldrar. Hon sökte sedan arbete hos Northvolt och fick komma på en intervju som gjorde att hon erbjöds jobb.

– Jag bestämde mig för att löpa linan ut och åkte fem veckor till Northvolt Labs i Västerås.

Anette säger att det underlättade att det var fler från automationsutbildningen som åkte ned i samma omgång.

– Det var mycket nytt och tiden gick snabbt. Vi bodde så att vi kunde gå in till centrala Västerås. Vi var två veckor med en trainee och två veckor själva. Vi hjälpte till och var där för att se och lära, berättar hon.

undefined
”Det är roligt att lära sig nya saker. Arbetet är något helt annat än jag gjorde tidigare”, säger Anette Hedkvist som anställdes i höstas på Northvolt Ett.

Den 4 oktober 2021 anställdes Anette som operatör och den 3 november började hon vid Northvolt Ett.

– Det var bra att få möjligheten att prova under tjänstledighet. I slutet av mars går den ut och då kommer jag att fortsätta här.

– Vi är i vart fall 35 personer i mitt team här. Det växer hela tiden. Vi är i spridda åldrar och kommer från många länder. Jag har till exempel kollegor från Indien, England och Tyskland, säger Anette. 

Teamet samlas varje dag går till arbetsplatsen. Anette jobbar tvåskift och börjar 07.00 eller12.00. Hon konstaterar med ett leende att fabriken är lika stor inne som den ser ut utifrån – det blir många steg varje dag.

undefined
Efter mer än 30 år i barnomsorgen sökte Anette Hedkvist för ett år sedan automationsutbildningen på Vux i Skellefteå. ”Det var en bra utbildning och handlade även som saker som hur man fungerar i ett arbetslag.”, säger hon.

Northvolt Ett har delvis blivit som en egen stad med bland annat butiker och matvagnar.

– Det är jättebra att det finns om man behöver det. En i teamet berättade att den skulle försöka äta igenom alla rätterna på de olika foodtrucksen, säger Anette.

Genom jobbet har hon fått nya bekanta.

– Vi blev till exempel hembjudna till ett indiskt par i vårt team som bjöd på indisk mat. Det var jättetrevligt.

Anette har själv registrerat att det händer saker i Skellefteå – att stan växer.

– Man hör till exempel ofta nu att det är många som pratar engelska ute på samhället.
Northvolt Ett kommer att växa. Anette kommer att få än fler arbetskamrater. Hemma i Örviken så kommer också kommunens utveckling att bli påtaglig framöver.

– Det har planerats en ny gata för bostäder i närheten av där vi bor.

Anette Hedkvist

Bor: I hus i Örviken.

Familj: Maken Tomas och två barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!