– Om inte den förnyelsebara el som produceras här uppe kommer våra gröna industrier till del så är det mycket allvarligt, säger Lahti.
Före årsskiftet skrev Lahti och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar ett debattinlägg om att utbyggnaden av det svenska kraftnätet mot Europa skulle stoppas. Utökade möjligheter för en gemensam elmarknad med EU skulle innebära att elpriset i norra Sverige anpassas mot högre nivåer, varnade duon.
– Den här strategin bygger på att vi i norr blir elproducenter för att man i Tyskland ska kunna fasa ut "fulel". Det gör inte jobbet enklare för mig när jag exempelvis ska förklara för byborna i Käymäjärvi varför det är viktigt att Vattenfall ska få bygga en vindkraftspark nära deras hus.
I februari har Lahti tillsammans med Dadgostar bland annat besökt LKAB, och stärkts i sin övertygelse.
– LKAB:s plan för att ro hem sin fossilfria satsning bygger på att producera vätgas och lagra den när tillgången till el är god och priset lågt. Om elpriset i norr smittas av Europa så blir det ett helt annat spel.
Vi har kartlagt det utländska ägandet av vindkraftsparker i norr och hur produktionen av grön el binds upp av utländska bolag.
Exempelvis ägs färdiga etapper i Markbygden av bolag från Kina, USA, Tyskland och Schweiz. Utländska bolag äger också flera vindkraftsparker i Pajala och utanför Jörn och Robertsfors.
I flera fall är produktionen såld utomlands till bolag som Google och Amazon på långa kontrakt. Denna utveckling ger frågan ytterligare en dimension, anser Birger Lahti.
– Känslan av att bli exploaterade är fullt tillräcklig bara av de vindkraftsparker som anläggs. Om elen försvinner utomlands blir det dubbelt upp, säger han.
Lahti trycker hårt på att elproduktionen är samhällsviktig verksamhet.
– Grädden på moset är att ett kinesiskt bolag kontrollerar flera vindkraftsparker. Vi kan inte överlåta sådana här funktioner till kineserna. Hur det kan slå i framtiden vet vi inte. Däremot vet vi att elektrifieringen med industrier, transporter och så vidare kommer öka drastiskt. Vi kan inte ha det så här. Något måste hända, och det mycket snart.
Birger Lahti fortsätter:
– Staten måste ta ett större ansvar för att bygga upp och säkra ett sammanhållet system. Staten måste också sänka avkastningskravet på Vattenfall så att de kan räkna hem fler projekt.