Viktiga steget – söker markanvisning för jättefabriken

Nu söker den spanska konstgödseljätten Fertiberia markanvisning på Hertsöfältet i Luleå. I en stor intervju berättar Fertiberias operative chef David Herrero Fuentes om projektets möjligheter och utmaningar, att företaget tvingats skjuta fram byggstarten och att man ännu inte har klart med energiförsörjningen.

Ett stort steg mot etablering av jättefabriken. Spanska Grupo Fertiberia, där David Herrero Fuentes är operativ chef, har sökt markanvisning och föreslås få det. Bilden är tagen i juni förra året då Fertiberia gästade en konferens i Luleå.

Ett stort steg mot etablering av jättefabriken. Spanska Grupo Fertiberia, där David Herrero Fuentes är operativ chef, har sökt markanvisning och föreslås få det. Bilden är tagen i juni förra året då Fertiberia gästade en konferens i Luleå.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Norra Sverige2023-03-22 11:45

Ärendet ska upp på kommunstyrelsens arbetsutskotts möte på måndag.

Förslaget till politiken är att företaget Green Wolverine AB, ett dotterbolag till Fertiberia Sverige AB, som i sin tur ägs av Grupo Fertiberia, ska få markanvisning för ett 40 hektar stort område på Luleå industripark, där Hertsöfältet ingår.

Ett överlåtelseavtal har upprättats som reglerar villkoren. Markanvisningen ska gälla längst till och med slutet på 2025.

undefined
Fertiberias område på Hertsöfältet är cirka 40 hektar.

Fertiberias planer i korthet:

  • Kostnad för hela investeringen: 1,5 -2 miljarder euro (cirka 16,5-23 miljarder kronor).
  • Vätgasfabrik ska byggas i Norra Svartbyn i Boden.
  • Vätgasen ska transporteras via en underjordisk rörledning från Boden till Hertsöfältet i Luleå.
  • En fabrik för tillverkning av grön ammoniak och grön konstgödsel ska byggas på Hertsöfältet.
  • En transportbana ska föra konstgödselprodukter från fabriken till Luleå hamn.
  • Ammoniaken ska transporteras i rörledning från fabriken till Luleå hamn.
  • Målsättningen är att bygget av fabriken ska starta under 2024.
  • Produktionen ska vara igång under andra halvåret av 2027 alternativt början av 2028.
undefined
Luleå industripark. Här föreslås Fertiberia få markanvisning för ett 40 hektar stort område.

I stora drag ligger Fertiberias ursprungliga planer för fabriken fast. Bolaget har dock fått göra ändringar i tidsplanen. Byggstart på fabriken och start för produktion har senarelagts cirka ett halvår.

– Med tanke på var vi är i dag så var det rimligt att göra mindre justeringar. Det är ingenting som påverkar planerna i stort, säger David Herrero Fuentes.

I slutet av året registrerades också det svenska bolaget Green Wolverine AB i Boden, som i dag har en person anställd.

undefined
I Norra Svartbyn planerar Fertiberia att bygga en vätgasfabrik. Bilden visar bland annat H2 Green Steels område.

Under hösten och vintern har representanter för Fertiberia besökt Luleå och Stockholm ett flertal gånger. Intensiva diskussioner med myndigheter och företag har förts. 

Bland annat kring lokaliseringen av fabriken på Hertsöfältet och den markanvisning som man nu ansöker om, men också om tekniska lösningar kring fabriksbygget och hur en sträckning för en vätgaspipeline mellan Boden och Luleå kan se ut. I det sistnämnda ärendet har man kontakt med Nordion energi.

– Vi söker samarbeten med svenska företag och gör undersökningar för hur marknaden ser ut, bland annat.

undefined
"Vi har hittat den perfekta platsen", säger David Herrero Fuentes.

När det gäller ansökan om miljötillstånd och att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning har Fertiberia anlitat konsultföretaget Ramboll. Där ingår bland annat produktionen av ammoniak och hantering av tankar och rör med ammoniak, som i rumstemperatur är en gas som i blandning med luft är explosiv och i höga koncentrationer farlig att inandas.

I produktionen av konstgödsel används även ammoniumnitrat, som under vissa omständigheter är explosivt. 

David Herrero Fuentes uppger att Fertiberia har lång erfarenhet av säkerhetsarbete och tillståndsansökningar. Säkerhetsföreskrifter med skyddsavstånd till bebyggelse, vägar och liknande, uppförande av skyddsvallar och användande av säkerhetsutrustning i form av exempelvis detektorer, som övervakar processen, följer samma standard i hela EU.

– Vi har jobbat med ammoniakprojekt i 50 år och inte haft några incidenter. Riskerna ska tas på allvar men vi vet hur vi ska hantera dem.

Fertiberia behöver 4–5 terawattimmar (TWh) per år och har ännu inget löfte om elförsörjning.

undefined
Fertiberia har ännu inte klart med elförsörjningen.

– Vi arbetar hårt med frågan. Vi för diskussioner med myndigheter och kraftföretag, och vi är optimistiska om att det ska lösa sig. En fördel är att vi kan vara flexibel med energianvändandet i vår produktion. Vi kan anpassa den med kort varsel. Vidare är konstgödselproduktionen av strategiskt intresse för Sverige, och värdet av det har blivit ännu tydligare i och med konflikten i Ukraina.

Finns det något problem i dag som äventyrar hela projektet?

David Herrero Fuentes säger att alla stora projekt likt Luleåsatsningen är komplicerade och kräver många olika lösningar, men att Fertiberia är trygga med att allt ska falla på plats.

– Vi har stor erfarenhet av dessa projekt och vi vet hur vi ska möta riskerna. I Luleå har vi hittat den perfekta platsen. Här finns tekniska förutsättningar, rätt miljö, en ambitiös kommun som är snabb och lösningsorienterad, ett universitet som kan bidra till kunskap och utbildning av personal och bra lokala företag att samverka med. Här finns alla ingredienser och vi kommer att fullfölja projektet.

Grupo Fertiberia

Fertiberia är en av Europas största producenter av konstgödsel. I Spanien, Portugal och Frankrike har Fertiberia totalt 13 fabriker. 

Inräknat alla verksamheter har Fertiberia cirka 2500 anställda.

Huvudkontoret är i Madrid.

Om allt går planenligt startar bygget i Boden och Luleå under 2024 och produktionen är igång i slutet av 2027/början av 2028.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!