Linnéa Byberg är samordnare och inflyttningsvärd i Bodens kommun. Hon är en av dem som arbetar med att välkomna de nyrekryterade vid H2 Green Steel till kommunen. Kommunen kallar det för inflyttningsservice och det bygger till stor del på ramar som redan fanns i och med Bodens mångåriga historia som asylkommun.
– Vi hade många bra arbetssätt som vi kunde skruva på för att bygga upp kapaciteten. Bland annat tog vi fram webbplattformen flyttatillboden.se som har 60 000 unika besökare i månaden nu, säger Byberg.
Via den hemsidan kan prospektiva bodensare registrera sig och få del av flera lager av information om vad Boden kan erbjuda dem.
– Vi har över 1000 personer idag som visat genuint intresse att flytta hit, säger Linnéa Byberg.
Än så länge har flyttströmmen varit relativ smal och det handlar om eftertraktad kompetens som rekryterats av H2GS. Så Byberg och hennes kollegor kan vara väldigt hands-on med samtal och möten med de nyinflyttade.
– Ett konkret exempel: När H2GS har signat en ny familj som flyttat till Boden har vi ett "welcome to Boden"-samtal för att de ska förstå vad de kommer till. Vi frågar om de har några särskilda behov, vi kan visa boendestandarden i Sverige, vad finns i en lägenhet från början, vad kan jag förvänta mig, hur blir det för min medföljande och för mina barn? säger Byberg.
Hon berättar om ett nyligt samtal med en person från Indien som ska jobba med stålfabriken där hon fick förklara syftet med motorvärmare och motorvärmarstolpar.
– Det är inget behov som finns i Indien så att säga.
Inflyttningsservice jobbar mycket med att marknadsföra Bodens 250 aktiva föreningar och bilden av kommunen som ett föreningsdrivet samhället.
– Vi har dessutom väldigt mycket mötesplatser som har att göra med att vi varit en mottagningskommun, det finns en struktur på plats. Vi har över 100 nationaliteter i Boden innan inflyttningen ens har börjat, så vårt skolsystem är väldigt vana att hantera olika språk och kulturer, säger Byberg.
Det finns en ambition att göra kommunens olika anläggningar mer tillgängliga.
– Vi ser alla möjliga tänkbara scenarios, någon kanske börjar jobba fem på morgonen och vill träna före det. Vi vill att folk ska hitta information om de vill fiska, om de vill åka skidor. Hur kan jag få tag i skidor? Och så vidare.
Linnéa Byberg förklarar att det är relativt bråttom att få nyinflyttade att trivas. Tidigare talades det om att det tog två år för personer att känna om de ville stanna kvar på en plats.
– Men när vi omvärldsspanat har vi sett att det tar 9-12 månader. Det är den tiden du har på dig innan du ser dig om efter en annan plats för ditt liv. Då är det sociala livet otroligt viktigt och därför kommunicerar vi kring vårt föreningsliv.
Bostadsfrågan seglar återkommande upp som en avgörande fråga, i synnerhet med dagens ränteläge och stundande lågkonjunktur.
– Det är såklart svårt för folk i södra Sverige att börja sälja sina hus i lågkonjunktur och vi ser risker att byggandet stannar av. Nu byggs det massor i Boden och det är positivt, säger Linnéa Byberg.