Svevind om vinden som vänt i energipolitiken

Den nya regeringens vilja att satsa på kärnkraft riskerar att skapa en osäkerhet kring utbyggnaden av vindkraft. "Som läget är i dag känns situationen en aning wobblande", anser Svevind, bolaget bakom Markbygden.

Vindkraften på väg in i dimman? Fredrik Bäcklund, operativ chef för Svevind, anser att regeringens uttalade satsning på kärnkraft riskerar att skapa ett oklart läge i den för Sverige kritiska utbyggnaden av elproduktionen.

Vindkraften på väg in i dimman? Fredrik Bäcklund, operativ chef för Svevind, anser att regeringens uttalade satsning på kärnkraft riskerar att skapa ett oklart läge i den för Sverige kritiska utbyggnaden av elproduktionen.

Foto: Christoffer Markström

Norra Sverige2022-11-07 06:01

Vinden vände tvärt i energipolitiken. 

Den nya regeringen vill satsa stort på kärnkraften, något som framgick tydligt när regeringsunderlaget Tidöavtalet presenterades i mitten av oktober. 

Regeringen slår fast att de olika energislagen ska vara teknikneutrala, och att subventionerna för anslutning av vindkraft till havs ska avskaffas.

undefined
Hybritprojektet är en av de industrisatsningar som kräver enorma mängder el i framtiden.

Vad innebär allt detta för den fortsatta utbyggnaden av vindkraften i norra Sverige? Eftersom ingen ny kärnkraft kommer att finnas på plats före år 2030 har bland andra LKAB, som behöver stora mängder elkraft redan innan 2030, tryckt på vikten av att vindkraften fortsatt byggs ut de närmaste åren.

Tysk-svenska bolaget Svevind, som projekterar Europas största vindkraftspark Markbygden utanför Piteå, anser att läget är mycket osäkert.

undefined
Markbygden är Europas största vindkraftspark. Det sista området Hästliden, som tillhör etapp 3, har Svevind ännu inte projekterat eftersom man lämnat in en ansökan om att få bygga högre vindkraftverk.

– Vi avvaktar än så länge för att se vad som kommer ut av diverse avtal och positioneringsåtaganden. Som läget är idag så känns situationen en aning wobblande. Vad vill man? Vad har man lovat? Vi behöver en långsiktighet inom energipolitiken. Behovet av el är enormt, både på kort och lång sikt. Vi behöver stabila förutsättningar så att vi kan fortsätta producera el till låg kostnad, så att industrins behov kan tillgodoses, säger Fredrik Bäcklund, operativ chef vid Svevind.

Finns det risk att det påverkar opinionen kring utbyggnad av vindkraften?

– All osäkerhet skapar ju en situation där opinionen påverkas.

undefined
"Naturligtvis kan den osäkerhet som finns rubba och i värsta fall skada möjligheterna för att den industriella utvecklingen", säger Fredrik Bäcklund.

Och i förlängningen, finns det risk att det påverkar utbyggnaden av de stora industriprojekten i norr?

– Naturligtvis kan den osäkerhet som finns rubba och i värsta fall skada möjligheterna för att den industriella utvecklingen. Industrin är i full gång med sin omställning här uppe i norr, och som sagt, behovet av el är stort.

I Markbygden har Svevind överlåtit alla områden utom Hästliden till andra aktörer. För Hästliden söker man genom dotterbolaget Hästliden vind ett nytt tillstånd för att bygga vindkraftverk upp till 300 meters höjd. Försvarsmakten ska nu yttra sig om ärendet.

undefined
Markbygdens vindkraftspark kommer fullt utbyggd att generera mellan 8-12 terawattimmar per år.

Bolaget har även andra projekt på gång, bland annat ett i Kazakstan och ett i Storuman (Vallträskhobben, samråd pågår). 

Svevind har även gått ut med planer på att skapa en produktionsanläggning för vätgas i anknytning till Markbygden.

– Vi är i uppstartsfasen av det projektet, säger Fredrik Bäcklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!