Det nya livetNorra Sverige

Småföretaget blickar både norrut och söderut

Företag i växande. Obvious Moyo, Ronja Skog, Emil Fhärm, Emanuel Holmqvist och Hugo Blomberg jobbar med underhåll mot tung industri.
Företag i växande. Obvious Moyo, Ronja Skog, Emil Fhärm, Emanuel Holmqvist och Hugo Blomberg jobbar med underhåll mot tung industri.

Småföretaget är inte så litet längre. Industri- och byggservice i Piteå rider på uppsvinget i norr och korsar nu länsgränsen när ännu ett nytt kontor öppnats – i Skellefteå.

Norra Sverige 21 mars 2022 18:00

– Det är ingen brist på jobb. Snarare är det svårt att anställa tillräckligt med personal, säger Emil Fhärm, vd.

Företaget arbetar med sanering och service vid underhållsstopp inom tunga industrianläggningar och gruvor. Stora slutkunder kunder är bolag som Boliden, LKAB och SSAB.

undefined
"Ett kontor i Gällivare är högt på önskelistan", säger Emil Fhärm.

– Det har varit högtryck i den här branschen ett längre tag. Nu ser vi att det ökar ännu mer med de investeringar som görs och planeras i norra Sverige, säger Fhärm.

Piteåbon grundade Industri- och byggservice (IBS) 2017, efter att under en tioårsperiod varit verksam i Malmfälten i samma bransch.

I Piteå håller IBS till i lokaler i Acusticum. Något som egentligen härrör från ett annat företag som Emil Fhärm äger; WPS som utför service i vindkraftsparker.

– Företag kopplade till det gröna spektrat samlades i Acusticum och då hamnade vi där med IBS också.

Efter 1,5 år öppnade man kontor i Luleå. Nu håller man till på Bergnäsets industriområde.

undefined
"Det har varit högtryck i den här branschen ett längre tag", säger Emil Fhärm (till höger). Emanuel Holmqvist ansvarar för kontoret i Skellefteå.

– Vi har ju haft jobb i Luleå hela tiden. Luleå är navet i Norrbotten och det händer mycket här, även om en del hamnat i skymundan, säger Emil Fhärm.

I november togs nästa steg när ett kontor öppnades på Hedensbyns industriområde i Skellefteå. Det sköts via ett systerbolag till IBS. 

– Ett naturligt steg. Vi har haft jobb i Skellefteå också och med de rörelser som finns på arbetsmarknaden i Västerbotten är det många företag som behöver hjälp, säger Fhärm.

Delägare och ansvarig är Emanuel Holmqvist, som närmast kommer från Pept, där han ansvarat för företagets verksamhet på Rönnskärsverken.

– Vi kommer att jobba mot tyngre industrier som Boliden Rönnskär och Northvolt, men det är också tydligt hur Northvolt ger ringar på vattnet till andra företag. Vi anställer för fullt men det är en tuff utmaning att hitta rätt personal. Vårt kontor i Piteå stöttar upp tills vidare, säger Holmqvist.

undefined
Piteåföretaget som växer både norrut och söderut. Emanuel Holmqvist ansvarar för Skellefteåkontoret. Emil Fhärm är vd för IBS, som öppnat kontor i Luleå och siktar på ett kontor i Gällivare.

IBS har 24 fast anställda, men vid arbetstoppar kan det vara ett drygt 50-tal på lönelistan.

– Det är ganska populärt bland studenter att ta ett "break". Man kan jobba upp en bra kassa på kort tid, säger Emanuel Holmqvist.

Omsättningen de senaste åren har varit runt 20 miljoner. Årets budget är satt till 24 miljoner. Men planer finns på ytterligare expansion.

– Ett kontor i Gällivare är högt på önskelistan. Då kommer vi närmare den dagliga verksamheten i Malmberget, säger Emil Fhärm.

undefined
"Ett naturligt steg", säger Emil Fhärm om att starta verksamhet i Skellefteå.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!