SamhällsomvandlingenNorra Sverige

Så säger bolagen om framtidens jobb

AI och AR är tekniker som kommer prägla framtidens stålverksjobb, konstaterar ett av bolagen. Hos ett annat bolag kan du få titeln "carbon footprint minimizer". Så här säger de stora aktörerna om de nya, gröna jobben.

Elkraftteknik är glödhett inför framtiden. Vattenfall har ett stort behov av kompetens och erfarenhet inom den yrkeskategorin.

Elkraftteknik är glödhett inför framtiden. Vattenfall har ett stort behov av kompetens och erfarenhet inom den yrkeskategorin.

Foto: Johan Nilsson/TT

Norra Sverige2022-05-23 11:00

Vattenfall har behov av många olika kompetenser, men elkraftteknik är ett område som blir extra viktigt eftersom behovet att bygga ut elnäten är stort.

– Generellt kan man säga att vi många gånger letar efter nya medarbetare med utbildning eller erfarenhet inom elkraftteknik, då det är vår kärnkompetens. De flesta tjänster kräver någon form av erfarenhet eller att man utbildat sig efter gymnasiet men vägarna in till oss är många och behovet av mer kompetens är stort, inte minst i norra Sverige, säger Carina Netterlind, pressekreterare.

undefined
Johan Nevanperä, ordförande i elevrådet, och Olof Hernell, digitalchef vid H2 Green Steel, i samspråk vid en träff på Björknäsgymnasiet.

H2 Green Steel delar in sina jobb i tre huvudkategorier: ingenjörer, operatörer och underhållsarbetare. Olof Hernell, digitalchef vid H2 Green Steel, konstaterar att intresset är stort för deras planer.

– Vi får spontana ansökningar av unga från hela världen som tilltalas av satsningen. De ser en möjlighet att vara med från allra första början i något som är angeläget på riktigt, säger han.

Att beskriva framtidens stålverksjobb är dock inte helt enkelt. Ett jobb som exempelvis operatör har ingenting med kroppsbyggnad eller muskler att göra, poängterar Hernell.

undefined
AI-teknologi kommer att användas i många av framtidens gröna jobb, exempelvis i stålverk.

– Jag är övertygad om att i alla steg i processen hos oss finns automation och maskininlärning, alltså AI. Den som har en grundläggande förståelse för hur analyser fungerar kommer ha en superkraft.

Olof Hernell uppger att användningen av både AI (artificiell intelligens) och AR (augmented reality), en teknik som beskrivs som att man med digital information förstärker verklighet, kommer ha en stor inverkan. Han tror att Boden kan bli platsen där H2 Green Steel utvecklar användningen och ser stora möjligheter i ett samarbete med utbildningen i spelutveckling i Sävast.

– Något som ofta är begränsande är insikten i hur vi ska använda analyserna. När det gäller AR går spelvärlden före. Är det något man kan så är det att använda upplevelser. Slår man ihop det här kan det bli riktigt bra, säger Hernell.

undefined
Framtidsprojektet Hybrit skapar många jobb i Gällivare.

Hanna Hoikkala, press officer vid SSAB, konstaterar att bolaget går en omvälvande tid till mötes.

– Steget in i framtiden ställer nya krav på vårt kunnande. Det kan till exempel handla om att lära sig nya tekniker och processer i ståltillverkningen eller kunskaper i digitalisering och hur man leder projekt i den här storleken. Kanske kunde en framtida yrkestitel vara ”hydrogen solution architect” eller ”carbon footprint minimizer", säger hon.

undefined
Sanna Bäckström, kommunikatör på Northvolt.

I batterifabriken Northvolt ett i Skellefteå har Northvolt ett stort behov av olika ingenjörer: produktionsingenjörer, processingenjörer, it-ingenjörer, logistikingenjörer och kvalitetsingenjörer, exempelvis.

Men också automationsoperatörer, laboratorietekniker och kemister, för att välja några heta yrken. Och utbudet stannar inte där.

– När det kommer till återvinningsfabriken Revolt så kommer det vara det liknande roller som dessa, men bara att processen ser lite annorlunda ut, säger Sanna Bäckström, kommunikatör.

undefined
Skellefteå kraft håller med förnyelsebar el och är en stor aktör i samhällsomställningen.

Skellefteå kraft har inte gjort någon analys i närtid.

– Rent allmänt kan vi säga att vi både i energibranschen och i näringslivet regionalt ser att behovet av ingenjörer kommer öka. Tillkommande industri i området runt Skellefteå resulterar på ökat behov i form av fler ingenjörer inom maskin, elkraft, energi och ingenjörer i allmänhet, säger Mimmi Jonsson, kommunikationschef.