Så ska nyinflyttade hitta polare i Pajala

Föreningarna är nyckeln när Pajala ska hjälpa nyinflyttade att komma in i samhället. Det senaste konceptet heter "Polare" och lanseras i januari.

Johanna Funck, projektledare för Hej hemby, där satsningen Polare ingår.

Johanna Funck, projektledare för Hej hemby, där satsningen Polare ingår.

Foto: Montage

Norra Sverige2022-12-14 18:00

– Flera företag har definierat en utmaning i att få folk att trivas, träffa nya människor och hitta aktiviteter. Pajala består av 80 byar, och utbudet av evenemang, kulturaktiviteter och träningsmöjligheter är stort. Men det är inte alltid så lätt att få grepp om allt som händer när man är ny. Där vill vi bli bättre på att hjälpa till, säger Johanna Funck, projektledare för Hej hemby, där Polare ingår.

undefined
En kurs i bakning i Tärendö bagarstuga är en av aktiviteterna som kommer att erbjudas.

Efter mark- och miljödomstolens besked att Kaunis Iron får sitt nya, utökade miljötillstånd är framtidstron ytterligare stärkt i Pajala. Förutsatt att domen inte rivs upp innebär det ännu fler arbetstillfällen och behov av inflyttning.

I Polare samverkar Hej Hemby med de lokala föreningarna för att visa upp platsen.

Exempelvis ska Tärendö husmodersförening erbjuda kurs i bakning i sin bagarstuga, Pajala hockey ska hålla i en skridskoträning, Vasikkavuoma utvecklings skotersektion tar med hugade på en skoterutflykt, en av föreningarna i Muodoslompolo ska guida i en skogsvandring och Sattajärvi sameby ska erbjuda besök i renskötarland.

undefined
Besök i renskötarland är en av aktiviteterna.

– Vi siktar på att genomföra en aktivitet i månaden ungefär i olika delar av kommunen, säger Johanna Funck.

Anser du att människor i Norrbotten, och Tornedalen i synnerhet, är dåliga på att ta kontakt med nyinflyttade och främlingar?

– Jag tror att vi tar vissa saker lite väl mycket för givet, att vi tänker att folk vet om det som händer. Men är man nyinflyttad så är det inte så lätt att varken få eller hitta information.

Men är vi gästvänliga?

– Det tycker jag. Byarna i Tornedalen är kända för sin gästfrihet och att det lätt att lära känna människor här.

undefined
Skridskoåkning ska Pajala hockey erbjuda. Bilden är en arkivbild från Stockholm.

Pajala driver sedan två år tillbaka projektet Hej Hemby tillsammans med Övertorneå. Projektet erbjuder bland annat inflyttarservice till de som flyttar in och stöttar husägare som är intresserade av att sälja eller hyra ut. Hej Hemby tilldelades priset Placebrander of the year 2022 för sin lyckade marknadsföringskampanj Tjena Polcirkeln.

Där går man nu in i steg två genom att ta in föreningar och företag i projektet, som för övrigt tilldelades priset Placebrander of the year 2022.

– Hittills har det resulterat i ungefär 50 annonser.  Nu vill vi bredda arbetet ännu mer och skapa ännu fler synliga bostadsmöjligheter. Både vi och Övertorneå kommer att ta in tre föreningar vardera som hjälper till, säger Johanna Funck.

undefined
Johanna Funck, projektledare för Hej hemby, där satsningen Polare ingår.

Hon berättar att Tornedalen upplever ett starkt intresse för inflyttning från andra länder. Exempelvis är par från Belgien, Spanien, Estland och Australien på ingång i vinter. Här jobbar Hej Hemby tillsammans med företagen med att matcha kompetens mot tjänster och hitta passande boende till kandidater. Med i projektet är även Kaunis Iron, Explore The North, Snells och Lapplands Lärcentra.

– Föreningslivet är en otrolig styrka för platsen. De är helt centrala i arbetet med att skapa trivsel, säger Johanna Funck.

Den 27 december arrangeras också en hemvändarträff, förlagd till restaurang Kolmilan vid Torneälven. Snells entreprenad, Kaunis Iron och Lapplands lärcentrum samverkar med kommunen.

– Vi har bjudit in tidigare Pajalabor som är hemma över jul och nyår. De får träffa arbetsgivare, representanter för skolan och andra som flyttat hem. Det är många som är nyfikna på det som händer här och vi vill skapa en mötesplats. Det är redan ganska många som anmält intresse för träffen, säger Johanna Funck.

Hej hemby

Hej Hemby är ett kommunöverskridande projekt mellan Pajala och Övertorneå kommun med stöd av Region Norrbotten och Sparbanken Nord.

Första fasen pågick mellan juni 2020 till maj 2022.

Andra fasen inleddes i september 2022.

Källa: hejhemby.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!