Risk för spionage mot industrietableringar i norr

Ett försämrat säkerhetsläge gör att hotet mot Sveriges säkerhet ökat och Säpo varnar nu för utländskt spionage mot svensk militär och industri. Säkerhetsexperten Johan Wiktorin bedömer att de nya industrierna i norra Sverige kan utgöra en måltavla för främmande makt. "De är sannolikt redan utsatta".

Det osäkra omvärldsläget ökar hotet för industrispionage mot nyetablerade industrier i norra Sverige. På Northvolt arbetar man proaktivt med sitt säkerhetsarbete. (Arkivbild)

Det osäkra omvärldsläget ökar hotet för industrispionage mot nyetablerade industrier i norra Sverige. På Northvolt arbetar man proaktivt med sitt säkerhetsarbete. (Arkivbild)

Foto: Jonny Vikström

Norra Sverige2023-08-14 06:30

Rysslands invasion av Ukraina har gjort att säkerhetsläget för Sverige dramatiskt försämrats. Säpo och andra aktörer varnar för att spionage och sabotage mot Sveriges militär och industrier riskerar att öka när stormakter som Ryssland och Kina flyttar fram sina positioner. 

De stora industrietableringarna i norra Sverige kan utgöra en måltavla för främmande makt och säkerhetsexperten Johan Wiktorin bedömer att de sannolikt redan är utsatta för angrepp.

– Det finns absolut en risk för spionage mot dessa industrier och de är med stor sannolikhet redan utsatta.

undefined
Hybritss pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp.

Johan Wiktorin är riskspecialist och medgrundare till säkerhetsanalysföretaget Intil. Han säger att utveckling av fossilfritt stål och batteriteknik i norra Sverige utgör intressanta måltavlor för främmande makt. Han ser också Luleå tekniska universitet som tänkbar måltavla för spionage.

– Allt som handlar om ny teknologi och nya tillverkningsprocesser är intressant för dessa aktörer. Stål utan kol är exempelvis mycket intressant. Även viss batteriteknik. Det finns också en teknisk högskola i Luleå som driver samarbeten med olika företag. Det är inte bara företagen som är ett mål, utan det gäller även högskolor och universitet, säger han.

undefined
Säkerhetsexperten Johan Wiktorin bedömer att industrierna i norra Sverige med största sannolikhet redan är utsatta för spionage av främmande makt. (Arkivbild)

De länder som använder spionage för att komma över teknik- och industrihemligheter kan gå tillväga på olika sätt. Johan Wiktorin beskriver de två huvudmetoder som vanligtvis används.

– Dels är det cyberspionage, där man försöker hacka sig in i datorer för att ta reda på företagshemligheter, exempelvis patent, forskningsresultat eller information om produktutveckling, säger han och fortsätter:

– Den andra metoden är att infiltrera företag och organisationer och kommer över kunskap den vägen. Den metoden tar längre tid men man kommer djupare in i organisationerna och kan därför få mer information om hur saker och ting faktiskt fungerar. Dessa två olika metoder kan också kombineras.

undefined
Illustration av det stålverk och reduktionsanläggning som H2 Green Steel planerar att bygga i Boden.

Johan Wiktorin pekar ut Ryssland och Kina som det största hotet mot svensk säkerhet, men säger vidare att kriminella organisationer också utgör ett hot.

– Generellt finns det tre aktörer: Kina, Ryssland och de kriminella syndikaten. De sistnämnda kan få tillgång till information som sedan kan säljas, alternativt information om vilka personer som kan vara mottagliga för påverkan och press från utländska stater.

De nya industrietableringarna i Norrbotten och Västerbotten ställer stora krav på kompetensförsörjning när tusentals personer ska anställas. Många företag rekryterar utomlands, vilket kan utgöra en risk när det kommer till spionage från främmande makt. Wiktorin arbetar själv med att hjälpa företag i denna typ säkerhetsfrågor, men säger att man också måste väga riskerna proportionerligt.

– Det går inte att springa runt och misstänka alla för att jobba för en fientlig stat eller kriminellt syndikat. Istället måste man tänka till kring vilken information man måste skydda och vilka som ska ha tillgång till den, där man får göra en proportionerlig riskanalys och process vid rekrytering.

Förutom riskerna som kopplas till industrispionage ser han en annan riskfaktor som är desto mer lömsk: desinformation och påverkan på allmän opinion.

– Det finns en desinformationsvinkel i detta där utländska aktörer använder olika typer av påverkansmedel. Det kan innebära att olika aktörer initierar eller deltar i kampanjer för att tala ner tillgångar i norra Sverige. De kan skapa kampanjer mot olika företag, branscher eller företeelser för att motverka framväxten.

undefined
Markbygdens vindkraftspark utanför Piteå.

Här pekar han ut opinionsbildningen kring vindkraften som ett exempel.

– Man kan ta ett exempel i vindkraften, där det på vissa platser finns ett stort lokalt missnöje. Det finns också aktörer som försöker exploatera det missnöjet. Det är ett demokratiproblem eftersom vi ju vill ha ett öppet diskussionsklimat i Sverige, men då är vissa stormakter där och försöker kidnappa och domdera frågor och rörelser som från början var helt legitima, säger han.

Sammanfattningsvis ser Johan Wiktorin en komplex hotbild mot den ekonomiska utvecklingen i norra Sverige, där utländska aktörer på olika sätt försöker stjäla information och skapa negativ opinion. Målet för dessa aktörer bedömer han vara att stärka sin egen ställning och forskning samtidigt som man försvårar utvecklingen i länet, till nackdel för Sverige och regionens invånare.

– Det finns olika aktörer som jobbar för att människor i norra Sverige inte ska kunna realisera det fulla värdet av sina tillgångar. Det kan vara att stjäla teknologi, försöka få stopp på satsningar och initiativ samt skapa motstånd mot utvecklingen. Ju mer vaksam man är och ju mer man jobbar med systematiskt riskarbete, desto bättre kan man försvara sina egna tillgångar. Gör man det kommer man att ha en väldigt ljus framtid i norra Sverige.

undefined
Northvolt vill inte avslöja några detaljer om hur företagets säkerhetsarbete ser ut, enligt Anders Thor, kommunikationschef.

De stora aktörerna i Norrbotten och Västerbotten är förtegna i frågan och varken Northvolt, H2 Green Steel eller SSAB vill ställa upp på en intervju gällande hur man ser på risken för industrispionage. Northvolt ber om att få kommentera saken via mejl.

"Det finns ett stort globalt intresse för batteriindustrin eftersom den är så snabbt expanderande och avgörande för elektrifieringen och klimatomställningen. Därför är det självklart att vi arbetar genomgripande och systematiskt med säkerhet på alla våra anläggningar, och lika självklart har vi inte möjlighet att dela med oss mer detaljerat hur det arbetet ser ut eller vilka avvägningar vi gör, eftersom det skulle riskera att motverka syftet med arbetet och underlätta att komma runt det", skriver bolagets kommunikationschef Anders Thor.

undefined
"Vi arbetar proaktivt och förebyggande", säger Karin Hallstan, presschef vid H2 Green Steel.

Även H2 Green Steel ber att få kommentera frågan via mejl.

"Industrispionage är en fråga som ligger högt på agendan hos bolag som arbetar med teknik i framkant och vi är inget undantag. Precis som i andra viktiga säkerhetsfrågor så arbetar vi proaktivt och förebyggande och vi ser till att både ha kompetens internt samt att samarbeta med skickliga externa parter inom det här området", skriver presschefen Karin Hallstan.

SSAB väljer att helt avstå intervju gällande arbetet på pilotanläggningen Hybrit.

"Vi har ett aktivt säkerhetsarbete men väljer att inte kommentera hur det är upplagt", skriver Hanna Hoikkala, presstalesperson SSAB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!