"Fortsätt arbetet framåt – får inte bli paralyserade"

Det är oklart hur Rysslands attack på Ukraina påverkar de gröna industrisatsningarna i norra Sverige. Men just nu är det viktigt att inte flytta blicken, anser Peter Larsson, regeringens samordnare för samhällsomställningen.

Peter Larsson, regeringens samordnare för samhällsomställningen i norra Sverige.

Peter Larsson, regeringens samordnare för samhällsomställningen i norra Sverige.

Foto: Pär Bäckström/frilans

Norra Sverige2022-03-03 07:45

– Vi måste fortsätta arbetet framåt. Samhällsmaskinen får inte stanna. Även om allting påverkas, och att arbetstakten på nationell nivå inte blir den samma när resurser måste användas till annat, så får vi inte bli paralyserade, säger Larsson.

Det osäkra världsläget sätter djupa spår: turbulens på börserna, handelssanktioner som oroar industrin och ökande gas- och oljepriser som pressar upp energipriset.

undefined
Energiförsörjningen är klassad som samhällsviktig verksamhet.

Energiförsörjningen är klassad som samhällsviktig verksamhet. Flera av bolagen i den gröna industriboomen är också storkonsumenter av el. 

Peter Larsson vill inte spekulera i vilka följder en långvarig kris kan få.

– För det första är jag på intet vis inblandad i säkerhetspolitik, så i säkerhetsfrågor har jag ingen insyn. Sedan är det mycket möjligt att om konflikten eskalerar så blir ökade energipriser en börda vi får bära. Men det finns ingen i dag som har en aning om vilken omfattning detta kommer att få.

undefined
Peter Larsson, regeringens samordnare för samhällsomställningen i norra Sverige.

Sedan krigsutbrottet den 24 februari har Peter Larsson haft löpande kontakt med intressenter kring samhällsomställningen.

– Jag har talat med ett antal olika aktörer från Kiruna till Skellefteå som är inblandade i allt från infrastruktur till utbildning. Alla är överens om att arbetet ska fortsätta enligt plan. Så normalt som möjligt. Sedan finns det givetvis en oro på ett mänskligt plan, säger Peter Larsson.

Risken för en energikris är ännu så länge låg, enligt energiminister Khashayar Farmanbar (S). Sverige är till väldigt liten del beroende av rysk gas och olja, förklarar Farmanbar i en TT-intervju.

– I nuläget är bedömningen att det inte finns någon akut risk för brist eller försörjningsstörningar i leveranser av el, gas eller drivmedel i Sverige, säger han till TT.

undefined
Anders Lindberg, presschef på LKAB.

Gruvbolaget LKAB uppger att företaget i dagsläget inte har några ryska stålbolag som järnmalmskunder.

– Det vi kan säga är att det är begränsad direkt påverkan i nuläget. Vi har tidigare köpt kol från Ryssland och försökt ta oss bort från det. I dagsläget har vi inga avtal om leveranser därifrån, och vi har säkrat majoriteten av årsbehovet från Australien. Indirekt så är det för tidigt att uttala sig om, men påverkan på energi, råvarumarknader och värdekedjor i Europa är något vi kommer följa noga, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB.

undefined
Northvolt påverkas inte i dagsläget av konflikten.

Inte heller Northvolt bedömer att krisen påverkar verksamheten vid batterifabriken i Skellefteå.

– Vi ser i dagsläget ingen större påverkan på vår verksamhet. Sådana här globala händelser kan alltid påverka logistikkedjor, men vi jobbar som regel med både dubbla och trippla leverantörer för att inte exponeras för risk. Vi har även några ukrainska medarbetare som vi försöker stötta i denna tuffa situation, säger Sanna Bäckström, kommunikatör vid Northvolt ett.

undefined
SSAB köper järnmalm från Ryssland.

Ståljätten SSAB köper bland annat järnmalm från Severstal i Ryssland, som går till stålverket i finska Rahee. Enligt tidningen Dagens Industri kom två procent av SSAB:s inköp 2020 från Ryssland, vilket motsvarar inköp för ungefär en miljard.

På onsdagen meddelade Severstal att företaget stoppar alla leveranser till Europa på grund av EU:s sanktioner.

– Alla inköp från Severstal är stoppade och i dagsläget innebär det ingenting för vår produktion, säger presschefen Mia Widell till Dagens Industri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!