Paulina Henriksson, handläggare vid länsledningens stab, deltog på onsdagen i den workshop i Luleå som Svenska kraftnät arrangerade för projektet Letsi-Norra Svartbyn-Hertsön.
På plats fanns även representanter för andra myndigheter, kraftbolag och industribolag.
– Ett bra initiativ. Med flera aktörer samlade så finns förutsättningar att synka processer. Det blir intensivare arbete inledningsvis, men totalt sett kortar man tiden, sade Henriksson.
Flera av parterna ingår redan i samarbetet Agon, som initierats av Norrbottens landshövding Lotta Finstorp och Luleå kommun i syfte att bidra till effektivare tillståndsprocesser.
Länsstyrelsen är en av flera remissinstanser i en tillståndsprövning. I workshopen belyser länsstyrelsen bland annat rennäringsperspektivet. En representant från sametinget var inbjuden men hade inte möjlighet att komma. Representanter för samebyarna kommer dock att finnas med i senare samråd.
Men där Svenska kraftnät beviljats 8,4 miljarder för att skynda på processen har länsstyrelsen ännu inte fått en krona.
– Vi ska göra samma jobb som tidigare och det är viktigt att rättssäkerheten behålls. Det är rimligt att även vi tittar över vilka processer vi kan utveckla och parallellställa, men jag är lite orolig för vad det kan innebära för våra handläggare. Som arbetsbördan ser ut nu är det tufft att hitta tid för att strukturera om arbetet, sade Paulina Henriksson.
Örjan Spansk, kommunekolog vid Luleå kommun, var på plats.
– Att börja med blanka papper i stället för färdiga förslag ger bättre förutsättningar för att hitta lösningar, sade han.
När det gäller linjedragningen har dock Spansk redan en tanke.
– Vattenfall har ju två 130 kV-ledningar på gång efter sträckan. Det är en väldigt bred korridor och med ryggmärgen tänker man att det kunde gå att utnyttja. Men vi får se vad som framkommer.
Kritiska punkter saknas inte.
– Ju närmare stan man kommer desto trängre och fler konfliktytor finns det. Passagen vid Revelsudden till Hertsölandets naturreservat innehåller både bostäder och höga naturvärden, sade Spansk.
Lotta Lauritz, miljöjurist vid LKAB, saknade samebyarnas närvaro.
– Det är spännande med nya grepp men det hade varit önskvärt om samebyarna varit på plats. Det är de som har detaljkunskap om hur de använder markerna, sade hon.