Alan Johnson och Elsabe Cloete är geologer. Det är också Jakobus Buckle, medan hans fru Inka Buckle är häst- och ridtränare.
Vi träffar dem i konferensanläggningen, en trappa upp i Kaunis Irons kontor i centrala Pajala. Nu upplever de hösten i Tornedalen, den enda årstid de inte lärt känna hittills.
– Otroligt vackra färger, säger Elsabe Cloete.
Annars är den stundande vintern ett kärt samtalsämne.
– När det är vinter här så ligger alla på stranden i Sydafrika. Jag måste erkänna att det kan vara lite jobbigt att tänka på, säger Elsabe med ett skratt.
Sydafrikakolonin hade sin första medlem i Lionel Allan, gift med Kaunis Irons vice vd Åsa Allan. Den utökades 2019 när Lionels svägerska Lisa Allan och hennes familj flyttade till Pajala.
– Vi har känt oss välkomnade av Pajalaborna ända från början. Det har varit svårast för våra barn, som är tonåringar. Jag har även bott i England och jag vet att det tar ungefär tre år att anpassa sig, säger Lisa Allan, som började som fälttekniker men nu är HR-partner i Kaunis Iron.
Förra året lyckades gruvbolaget med sin strategi att rekrytera från Sydafrika. Under hösten åkte Alan Johnson och Inka Buckle till Pajala för att bekanta sig med orten, medan deras respektive följde resan digitalt.
– Både jag och Elsabe kände att det var helt rätt plats för oss, säger Alan.
– Vi hade pratat om att flytta utomlands och när den här chansen dök upp blev det ett lätt beslut. Jag berättade för Jakobus om den vackra naturen och att människorna var vänliga, säger Inka.
Paret Buckle anlände i januari och sex veckor senare föddes dottern Freyja.
– Det är en stor förändring med en bebis och det mesta med snö var också nytt för oss. Så allt det har vi fått hantera samtidigt, säger Inka.
Hon har varit föräldraledig med Freyja men också hunnit engagerat sig i ridklubben Pajala hästkraft. De hyr ett hus i Erkheikki, men har nyligen köpt en fastighet i grannbyn Autio.
– Det är nästan omöjligt att få tag på ett hus så det är en fantastisk känsla. Det är mycket mark för hagar, men vi behöver bygga ett stall, säger Inka, som planerar att arbeta med hästar i någon form.
Vi åker till en rastplats vid en fors i den närliggande Torneälven. Ett 30-tal par med svanar vilar i lugnvattnet, i väntan på att sträcka söderut.
– Vi älskar det här stället. Hit åker vi jätteofta för att koppla av och äta mat ute, säger Inka.
Alan Johnson och Elsabe Cloete landade en iskall dag i mitten av februari.
– Vi bodde ju i öknen och där kunde vi ha 40 grader varmt ibland. Så det blev liksom 70 graders skillnad. Men vi har arbetat i Kanada tidigare så vi visste lite om vad som väntade, säger Elsabe.
Paren ser paralleller mellan hettan i Sydafrika och kylan i norra Sverige.
– Båda miljöerna är extrema. Sydafrikanerna är van vid hettan på samma sätt som svenskarna är van vid kylan, säger Alan.
– Man måste vara försiktig och tänka på vad man gör. Faktum är att hetta skrämmer mig mer än kyla, med tanke på framtiden och klimatförändringarna, säger Jakobus Buckle.
Alan och Elsabe hyr en lägenhet i centrala Pajala men letar efter ett hus. Kvartetten tar lektioner i svenska och säger att de blivit vänligt bemötta av Pajalaborna.
Sommaren har bland annat ägnats åt friluftsliv och att bekanta sig med regionen. Släkt, vänner och tidigare kollegor har varit på besök från Sydafrika.
– En av mina bästa vänner hade på sin "bucketlist" att se norrsken. Det var molnigt i flera dagar, men så en kväll blev det klart och ett fantastiskt norrsken. Hon var helt besatt, säger Inka Buckle.
Att anpassa sig till livet i en mindre ort har inte varit något problem.
– Vi kom från ett samhälle med 1600 invånare och en affär. Jämfört med det är Pajala stort, säger Elsabe.
– Vi har varit i Stockholm också. Det är vackert, men vi gillar skogen, naturen och frisk luft ännu bättre, säger Inka.
Elsabe Cloete jobbar som resursgeolog i gruvan i Kaunisvaara, medan Jakobus Buckle och Alan Johnson jobbar med prospektering. Kaunis Iron har planer på att utöka verksamheten med två dagbrott till, i Sahavaara och Palotieva och väntar på ett domstolsbeslut om utökat miljötillstånd.
– Vi är ute mycket och jag trivs väldigt bra, säger Alan.
Några nya projekt med att rekrytera utländsk arbetskraft har inte gruvbolaget för tillfället.
– I första hand vill vi anställa ur lokalbefolkningen men det finns vissa positioner som är svåra att rekrytera till. Så vi arbetar hela tiden med frågorna och har lärt oss en hel del, säger Lisa Allan.
Sydafrikanerna anser att Kaunis Iron skött sina kort väl.
– Företaget har ett personligt och familjärt sätt, och har hjälpt oss med allt möjligt. Det gör stor skillnad, säger Inka.
– Det är så många små saker i vardagen som man måste få ordning på när man byter land. Där har vi försökt hjälpa till, säger Lisa Allan.
Men den allra viktigaste faktorn för att locka till inflyttning är boendet, anser sydafrikanerna.
– Många som kommer hit gör det för att man vill hitta ett nytt liv nära naturen och då är boendet högst upp på listan, säger Elsabe.
– Det är inte ovanligt i Sydafrika att företag köper upp hus för att underlätta rekrytering, säger Jakobus.
Att bilden av norra Sverige som en vacker men ödslig plats skrämmer folk från att flytta hit kan möjligen stämma i Sverige men inte utomlands, anser Jakobus.
– Fler och fler vill slippa storstäder och trängsel. Man vill byta livsstil. För den sortens människor är det bara ett plus. När det också är många tunga investeringar och ett starkt stöd i samhället blir det en trygghet att flytta hit, säger han.
De tror att norra Sverige har stora möjligheter att lyckas med inflyttning och samhällsomställning, oavsett om det gäller gruvor, stålverk eller batterifabriker.
– Många som jag pratar med är på väg att flytta hit. Det är bara små saker som återstår att lösa. Tanken med hållbarhet är alltid en stark faktor, inte minst vid gruvbrytning. Man vill flytta till ett ställe där verksamheten är långsiktig och tar miljöhänsyn, säger Jakobus Buckle.
– Kaunis Irons tanke med att göra gruvbrytningen lönsam över längre tid i stället för att ta upp malmen i snabbare takt är en bra filosofi. Och norra Sverige är en unik plats med tillgång till metaller och annat som ingår i den gröna omställningen, säger Alan Johnson.