Luleå energis projekt hittade 1000 MW i luftbokningar

Luleå energi anser att projektet "Pressa luften ur systemet" visar att det finns problem med överbokningar i elsystemet. Nu vill företaget att modellen ska praktiseras av fler aktörer.

"En bred översyn behövs", säger Malin Larsson, vd vid Luleå energi.

"En bred översyn behövs", säger Malin Larsson, vd vid Luleå energi.

Foto: Luleå energi

Norra Sverige2023-07-17 06:30

Projektet genomfördes i vintras genom runda bords-samtal med de tyngsta industriaktörerna i Luleå (LKAB, SSAB, Fertiberia, Uniper, Talga), Svenska kraftnät och Vattenfall med anledning av den annalkande elbristen.

– Egentligen började det med att vi ville optimera elnätsutbyggnaden. Men ganska snart hamnade vi i en annan fråga, bokningen av el. Traditionella industrier bokar låt säga 10 MW om de har ett behov av 8 MW. Man kan exempelvis ha tankar på en utbyggnad i framtiden. Det har inte varit något jätteproblem. Men de här nya industrierna kräver så enormt mycket el så då hamnar man på nivåer över 100 MW. Det får stora konsekvenser om man inte är noga med behovet, säger Malin Larsson, vd vid Luleå energi.

undefined
Överbokningar på 1000 MW hittades bland de stora industriaktörer som deltog i Luleå energis projekt.

Industrierna som deltog lyckades tillsammans kapa 1000 MW i egna bokningar. Hur det ser ut i andra delar av landet kan inte Luleå energi bedöma, uppger Malin Larsson.

– Vi ser inte de bokningslistor som regionnätägarna har. Men vi har haft kontakt med andra energibolag, exempelvis i Göteborg, och kan konstatera att det finns en samsyn i att det är ett problem och att en bred översyn behövs.

undefined
Luleå energi vill att modellen ska praktiseras av fler elnätsägare.

Malin Larsson fortsätter:

– Tydligt är att vi måste värna resurser, det vill säga optimera effekt och elnätsutbyggnad samtidigt som vi möjliggör för högre flexibilitet. Vi vill dela med oss av vårt arbetssätt och uppmuntra andra att göra motsvarande arbete för att ta reda på om det går att frigöra effekt och kapacitet för att påskynda omställningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!