Löstes ut av kommunen – planerar gigantisk solcellspark

Industritomten löstes in av kommunen för flera miljoner. Nu har entreprenören Patrik Johnsson ett nytt projekt på Haraholmen – en jättelik solcellspark. "Det kan tillföra både grön energi och lokala intäkter", säger han.

Patrik Johnsson smider nya planer, både här på Pitholmens industriområde och på Haraholmen. "Näringslivsklimatet är kanon och den nya politiska ledningen är väldigt bra att ha och göra med", säger han.

Patrik Johnsson smider nya planer, både här på Pitholmens industriområde och på Haraholmen. "Näringslivsklimatet är kanon och den nya politiska ledningen är väldigt bra att ha och göra med", säger han.

Foto: Jonny Vikström

Norra Sverige2023-05-18 18:00

Patrik Johnsson drev Power Building, som i september 2021 skulle bygga en anläggning för tillverkning av betongprodukter på den industrimark på Haraholmen som företaget köpt av kommunen.

– Vi hade beviljats bygglov och skulle precis dra igång när kommunen hörde av sig, berättar han.

undefined
Patrik Johnsson är ursprungligen från Göteborg, men har varit verksam i Piteå i 15 år.

Piteå kommun ville häva köpet. Man hade förfrågningar från en utländsk aktör som planerade produktion av batterikomponenter och var ute efter en stor industritomt.

– Vi förstod mycket väl att det lockade och vi ville inte vara en bromskloss i det läget. Vi fick också bra stöd från kommunen och jag var helt trygg med att det skulle lösa sig, säger Patrik Johnsson.

Fortsättningen på historien är väl känd. Någon stor etablering har det hittills inte blivit.

undefined
Marken på Pitholmen intill industrifastigheten bereds nu för att bli industritomt.

Piteå kommun hittade en förlikning med Power Building, där man betalade ett skadestånd på 3,8 miljoner och även lovade att ta fram en ersättningstomt.

Patrik Johnsson har numera avvecklat sitt engagemang i Power Building. Han har i stället blivit delägare i företaget Install infra, ett dotterbolag inom Install-koncernen. Tillsammans med sin kollega Roger Johansson driver han också fastighetsbolaget RP Fastigheter.

undefined
Patrik Johnsson smider nya planer, både här på Pitholmens industriområde och på Haraholmen. "Näringslivsklimatet är kanon och den nya politiska ledningen är väldigt bra att ha och göra med", säger han.

Våren 2022 köpte RP Fastigheter en industrifastighet på Pitholmens industriområde, beläget nära Haraholmen, mitt emot Nybergs mekaniska verkstad. 

Och i början av 2023 fick man möjlighet att köpa granntomten på 1,5 hektar, som nu görs om till industrimark. 

– Industrifastigheten har vi renoverat, utvecklat och fyllt med hyresgäster kopplade till infrastruktur. Bland annat Install infra, som bygger ställverk, gör vägjobb och broar, och Install teknik, som gör portabla ställverk och moduler.

undefined
Inne i industrilokalen på Pitholmens industriområde pågår bland annat produktion av betongprodukter.
undefined
Patrik Johnsson visar runt i industrilokalen. Här kabelkanaler till ställverk som företaget tillverkar på uppdrag av Luleå energi.

Patrik Johnsson fortsätter:

– Den nya industritomten bereds och är redan fullbokad av olika företag, exempelvis järnvägsbolag och ett större lokalt företag. Vi ser att det finns stora behov av materialupplag med intilliggande industrilokal och mindre platskontor.

Tillsammans med sin sambo Lisa Hellmér äger han även ett antal fastigheter på Malmgatan i centrala Piteå, där paret driver hotell, restaurang, bageri, butik, keramikverkstad och yoga.

undefined
Paret Patrik Johnsson och Lisa Hellmér äger fastigheter på Malmgatan i centrala Piteå där man bedriver verksamhet som restaurang, bageri och keramikverkstad.

– Jag är mer inriktad på att utveckla fastigheterna på Malmgatan, skapa värde för människor och livet i staden. Patrik och Roger får hålla på med industrier medan jag koncentrerar mig på sånt som gör livet underbart (skratt), säger Lisa Hellmér.

Där kunde historien slutat, men det gör den inte. 

– Jag har egentligen aldrig kunnat släppa tanken på Haraholmen. Om jag lyfter blicken 5–10 år så är jag säker på att det är här Piteå kommer utvecklas. Det är en fantastisk tomt med möjlighet till synergier både mot hamnen och järnvägen, inte minst när Norrbotniabanan kommer. Kommunen har i princip rullat ut röda mattan för näringslivet med investeringarna man har gjort på Haraholmen, säger Patrik Johnsson.

undefined
Install infra och Fu-Gen planerar för en stor solcellsanläggning på Haraholmen. Redan om 2-3 år kan den vara på plats om allt löper smidigt, uppger Patrik Johnsson.

I samarbete med företaget Fu-Gen, som är verksamt inom innovationer kopplat till vind, sol och energilagring, undersöker Install infra nu möjligheterna till att anlägga en stor solcellspark.

Detta på marken som är utpekad som utbyggnaden av Haraholmens industripark, det vill säga Haraholmen etapp två. 

Det har visat sig att omfattningen av Pitholmens grundvattentäkt är större än kommunen tidigare trott, vilket kan komplicera och fördyra arbetet med att bereda industrimark.

undefined
Den stora industritomten på Haraholmen står redo för etableringar. I västra änden, där vindsnurrorna skymtar och Haraholmens andra etapp är planerad till,, vill Install infra och Fu-Gen anlägga en solcellspark.

Samtidigt har Fu-Gen ansökt om ett markanvisningsavtal på delar av Haraholmen etapp två. Företaget vill göra en utökad geoteknisk undersökning för att se om marken kan anpassas till en solcellspark i stället.

– All undersökning, tillstånd och projektering bekostas av Fu-Gen, inget skall bekostas av kommunen. Om det visar sig att marken lämpar sig för tyngre industri så är detta också ok för Fu-Gen, då får kommunen bestämma om de vill utveckla industri eller solcellspark. 

Totalt är området på ungefär 70 hektar. En solcellspark av den storlek som planeras kan tillföra en snitteffekt på 30–40 megawatt (MW) till området, enligt Patrik Johnsson. Han bedömer att investeringen är på minst 300 miljoner och att allt kan vara på plats om 2-3 år om tillståndsprocess och bygge löper smärtfritt.

– Det vore ett betydelsefullt tillskott i nätet. Det bygger också på ett långsiktigt, hållbart tänk med förnyelsebar el och lokala intäkter. Det blir en win-win för alla, även kommunen.

Power Building-affären

I september 2021 skulle Power Building börja bygga sin 2000 kvadratmeter stora anläggning för produktion av betongprodukter. Samtidigt framkom att damm från betongen skulle störa den stora etablering som kommunen arbetade med. Aktören var koreanska Iljin, som senare beslutade att etablera sig i Barcelona.

Power Buildings köp hävdes. I slutet av 2021 träffade kommunen och Power Building ett förlikningsavtal där kommunen betalade 3,8 miljoner och tog på sig att skaffa fram en ersättningstomt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!