– Idrotten är ofta en bra väg till integration. Allt började med att jag ville lära mig svenska och hjälpa invandrare i Boliden att komma in i samhället och få samma möjligheter som i sitt hemland, säger Lorena Ramon Changa.
Hon kommer från Peru och flyttade till Boliden för två år sedan. Hennes italienske man Giovanni Cibrario är prospekteringsgeolog vid gruvbolaget Boliden.
Vi träffar dem i deras hus i centrala Boliden, där de bor med hunden Gioele. Även grannen och gode vännen Peter Wallström, som är kollega med Giovanni, finns med.
Lorena studerar svenska i programmet "Korta vägen". Hon har dubbel examen i farmaci och biokemi från Peru.
– Mitt mål är att jobba på sjukhuset, säger hon.
Paret uppskattar livet i Boliden.
– Trevliga människor. Lugnt och skönt. Vi tycker om promenader och vara ute. Till vintern planerar vi att börja åka skidor. Vi tycker om livsstilen här. Samtidigt är det inte så långt till Skellefteå om man vill ha stadsliv, säger Giovanni Cibrario.
Lorena Ramon Changa engagerade sig tidigt i fotbollen i samhället.
– Min andra passion är basket. Och jag kände att det saknades något. Jag såg barn som spelade basket utomhus men det fanns ingen klubb eller träningar.
Hon gjorde ett inlägg på Bolidens "köp och sälj-sida" på Facebook, som blev startskottet. Tidigt hörde KFUM Skellefteå av sig och meddelade att de ville stötta satsningen. Klubben hjälpte till med hallbokningar och bidrog med basketbollar.
– Jag och min man satte upp affischer över hela Boliden, jag pratade med mina grannar, min mans vänner från jobbet och med alla barn jag träffade, berättar Lorena Ramon Changa.
Basketträningarna inleddes i april, barn och ungdomar strömmade till och allt blev en braksuccé. Laget döptes till "Boliden Globetrotters" eftersom i stort sett alla spelare har utländskt påbrå.
– Jag fick stort förtroende av alla föräldrar. De hjälper till med att baka, så att vi kan få pengar till klubbkassan. Vi är flera vuxna som hjälper till på träningarna. Vi är också otroligt tacksamma mot KFUM Skellefteå som hjälpt oss så mycket.
På bordet i huset står pokalen som man i somras vann i mixedklassen 10–13 år i en tremannaturnering i Luleå.
– Fantastiskt roligt. Nu siktar vi på spel i Västerbottensligan. Men vi saknar en sponsor till vårt matchställ. Vi hoppas det ska lösa sig, säger Lorena.
Laget består av ett 40-tal spelare med 19 olika nationaliteter som har delats upp i två träningsgrupper. Spelarna kommer från Peru, El Salvador, Nicaragua, Irak, Sudan, Pakistan, Libyen, Afghanistan, Kongo, Tyskland, Eritrea, Ryssland, Ukraina, Uganda, Azerbajdzjan, Iran, Syrien, Portugal och Spanien.
– Sånt här betyder mycket även för företaget Boliden. Det är svårt att få tag på kompetens inom prospektering i Sverige och rekryterar man från andra länder är det viktigt att de trivs. På senare år har samhället levt upp. Folk flyttar in och man ser hus som renoveras, säger Peter Wallström.
Vi följer med till sporthallen, där ett livligt gäng väntar på att bli insläppta. Träningen inleds med uppvärmning för att sedan gå över i övningar.
– Det är lite svårt men roligt, säger Lusial Mohammed.
Samma kväll men i en helt annan hall, Campushallen i Skellefteå, kastar Basit Khan den lilla vita bollen mot Souban Afzal, som vaktar grinden som "batsman" som termen heter i cricket.
Skellefteå cricket lovers består av spelare från Bangladesh, Sri Lanka, Pakistan, Indien, England och Afghanistan. Ibland har även någon svensk varit med, men det tillhör ovanligheterna.
– Vi har bjudit in till provspel tidigare, säger Basit Khan.
Klubben startades för drygt tio år sedan men slumrade in och fick en omstart när Basit Khan flyttade tillbaka till Skellefteå förra året. Ett 20-tal spelare tränar två gånger i veckan.
– På sommaren spelar vi matcher mot Luleå och Umeå. Då kan det bli upp till fem gånger i veckan, säger Ahmed Afif Munsat.
– Det brukar komma förbi ungdomar och titta. De undrar vad vi gör, säger Souban Afzal.
I och med Northvolts fabriksbygge har de numera inga problem att få ihop spelare.
– Det är ett 15-tal spelare därifrån som kommer när de har möjlighet, säger Basit Khan, som jobbar vid en hamburgerrestaurang och säger att han stortrivs i Skellefteå.
– Jag kommer från norra Pakistan. Det är berg och lite kallare där. Människorna påminner lite om varandra. Lugna och trevliga.