Locket på från regeringen om ropen från norr

"Första chansen till nya åtgärder är vårändringsbudgeten". Det är beskedet från regeringens samordnare Peter Larsson till de kommuner i norra Sverige som kräver stöd.

Skellefteå är den stad i norra Sverige där utvecklingen hunnit längst.

Skellefteå är den stad i norra Sverige där utvecklingen hunnit längst.

Foto: Norran

Norra Sverige2022-03-10 06:00

– Regeringen har förståelse för kommunernas önskan. Men det står inga färdiga säckar och väntar. Sådana här frågor måste beredas och i dagsläget finns inget att kommentera, säger Larsson.

undefined
Malmbanan vid Katterjokk. En av infrastruktursatsningarna som regeringen lämnat besked om ska prioriteras.

Kommunerna som står inför en snabb expansion vill se lösningar för inflyttning, kompetensförsörjning och nya utbildningar, påskyndande av infrastruktursatsningar och riktat stöd till planarbete och utredningar.

I slutet av november kom besked från regeringen när det gäller finansiering och snävare tidshorisont på bland annat upprustning av malmbanan och bygget av förbifart Skellefteå, men i övrigt har inget presenteras.

Samtidigt får kommunerna stöd allt fler håll.

undefined
Linda Lövgren, bostadsanalytiker.

Konsultföretaget WSP kom nyligen med en rapport om att fyra av tio storstadsbor kan tänka sig att flytta till Västerbotten eller Norrbotten. Företagets bostadsanalytiker Linda Lövgren konstaterar dock att det även behövs ekonomiska incitament och högre tempo i ett hållbart och attraktivt bostadsbyggande.

Vid utvecklingskonferensen Arctic Talks i Jokkmokk tog Dagens Industris chefredaktör Peter Fellman frågan om statens inblandning till sin spets.

Fellman ansåg att politikerna varit passiva och så här långt mest solat sig i glansen av de stora satsningar som exempelvis Northvolt och H2 Green Steel presenterat.

– Det är fantastiska möjligheter men tiden är knapp. Samtidigt ser vi att bolagen pressar på. Det ligger i deras intresse att det ska gå snabbt. Men det finns stora risker. Det är inte säkert att det kommer att lyckas. Norra Sverige och exempelvis Boden ska inte stå ensam i det här om det blir ett nytt Stålverk 80.

Fellman tryckte på vikten av att få risker och utveckling att gå hand i hand med kompetensutveckling, och att staten måste bära en stor del av den ekonomiska risken.

– Det här är ett nationellt projekt, inte ett projekt för norra Sverige. Det är så pass stort att om det lyckas sätter det Sverige på den globala kartan på ett sätt som vi inte sett sedan andra världskriget. Det är fantastiska möjligheter. Men det är inget som norra Sverige ska bära ensam, sade Fellman.

undefined
Peter Fellman, chefredaktör för Dagens Industri.

Peter Larsson uppger att ett arbete pågår på en rad olika fronter.

– Vi har mycket på bordet nu. De stora utmaningarna finns i infrastruktur och bostadsbyggande. Bland kommunerna har vi ett självstyre som innebär att de förutsätts göra vissa uppgifter. Nu måste vi hitta sätt att lösa frågorna utan att de här kommunerna spränger sin ekonomi, säger Peter Larsson.

Han fortsätter:

– Men det finns svårigheter att hitta ett system där Boden specifikt kan få ett bidrag på 150 miljoner för stadsplanering. Ett sådant stöd måste hängas upp på någonting i ett sammanhang. Exakt hur det kan se ut kan jag inte svara på idag.

undefined
"Vi måste hitta ett sätt att lösa det utan att kommunerna spränger sin ekonomi", säger Peter Larsson.

Även när det gäller utbildningar pågår ett intensivt arbete, enligt Peter Larsson.

– Där anser jag att Skellefteå kommun gjort ett gott jobb och redan åstadkommit en hel del när det gäller exempelvis vuxenutbildningar. Allt detta kan leda till att vi i framtiden blir lika bra på etablering som vi idag är på omställning.

Om eller när kommunerna kan få fler svar är oklart.

– Första chansen till nya åtgärder är vårändringsbudgeten. Men jag har inget att säga till om saken, det är regeringen som sköter det här och saken har inte direkt underlättats av kriget i Ukraina, säger Peter Larsson.

undefined
Riksdagshuset i Stockholm.
Vårpropositionen

Riksdagen inleder arbetet med statens budget när regeringen senast den 15 april lämnar sin ekonomiska vårproposition.

När regeringen presenterar den ekonomiska vårpropositionen lämnar den samtidigt ofta en ändringsbudget för det pågående budgetåret. Riksdagen beslutar om den ekonomiska vårpropositionen i juni.

Förslagen till riktlinjer i den ekonomiska vårpropositionen ligger till grund för den kommande budgetpropositionen som regeringen lämnar på hösten.

Fakta: Riksdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!