Projektet genomfördes under våren. Elva team arbetade med fasta uppdrag kopplade till Kiruna, Gällivare, Luleå/Boden, Skellefteå och Umeå.
Vi har bland annat rapporterat från gruppernas arbete med att föra Boden och Luleå närmare varandra. Det definitiva resultatet presenterades i mitten av juni.
– Vi skapade ett utrymme för elva team att tänka fritt och kreativt kring sex kommuners svåra utmaningar. Resultatet är en bredd av idéer som kan inspirera och engagera många aktörer i frågor om hållbar utveckling av livsmiljöer hela landet, säger Helena Bjarnegård, Riksarkitekt.
Här lyfter vi fram fem skisser ur projektet:
Eldberget/Kiruna
Hur blir det nedlagda gruvområdet Tuolluvaara ett tillgängligt och naturligt tillägg till den nya stadskärnan?
Ur team Marakatt-Labba, Outer Space, Norell/Rodhe, Segerstedt:s presentation: "Kring gruvområdet formas en ny småskalig stadsdel, helt och hållet byggd av material från det gamla Kirunas byggnader, i en gatustruktur anpassad till befintliga stråk, topografi och klimat. Vid entrén till området från stadsparken gestaltas en ny publik plats, som en port till gruvområdets kulturarv, till de naturområden som breder ut sig i norr och till den samiska kulturen. Lavarna och de äldre tegelbyggnaderna öppnas upp för allmänheten och kompletteras med nya publika byggnader".
Barnens arktis-tektur/Gällivare
Dundret, naturen eller stadskärnan, hur skapar vi en attraktiv sammanhållen stad som lockar människor att komma hit?
Ur team Barnens visioner i norrs presentatin: "I Barnens visioner i norr har vi utforskat hur framtidens livsmiljöer ovanför polcirkeln kan se ut genom att utgå från barnens behov och världsbild vid den kritiska omställningspunkt vi befinner oss i". I skissen finns exempel på bebyggelse vid Dundret, bostäder benämnda "Dunderhusen" och "Dundergårdarna". Spektakulära är "Pulkahusen", med pulkabackar på taken. Här finns också aktivitetshusen Dunderdomen och badplatsen Ren-badet med brygga, bastu och solceller.
Rum för egenmakt/Boden-Luleå
Boden och Luleå, tvillingstäder i norr. Hur kan vi överbrygga det upplevda avståndet?
Ur team Hallemar Hejdelinds presentation: "Vi kallar vår vision för Rum för egenmakt. Det har fått rumslig gestalt i fem idéförslag: Lule älvdal - möte mellan vatten och land, Råne älvdal - ödehus som resurs, Bodens fästning utvecklas till allmän park, Bodens förtätning börjar med mötesplatser och Konsten och enprocentsregeln". Teamet anser bland annat ödehusen i Råneåtrakten ska omhändertas och utnyttjas, och att Bodens fästning ska bli en allmän park. Forten binds samman med gångstråk. En vallgrav kan vara isbana på vintern och användas till cirkusskola på sommaren.
Good guide Skellefteå/Skellefteå
Skellefteå. Från stagnerande till Klondyke till vadå?
Ur team Good guide - norrs presentation: "Du tittar på ett utdrag ur ett framtidsnummer av en reseguide till Skellefteå. Good Guide Skellefteå är en slags science fiction – om än science fiction som har sina rötter i kunskapsbaserad spekulation. Men det är ingen profetia! Det du hittar här är inte framtiden för Skellefteå kommun, utan en möjlig framtid – en av många. Det är en upptäcktsresa, en provokation – det första påståendet i ett samtal". Teamet presenterar olika lösningar för boende, transportsätt och kulturplatser.
Radikal och resilient/Umeå
Stadsdelsdrömmar. Hur kan vi ge Umeåbornas drömmar om sina stadsdelar ett fysiskt avtryck?
Ur team Marge + Rambolls presentation: "Vår vision om framtidens Umeå handlar om att bevara och bygga in kvaliteter, själ och särarter. Om tio år har man slutat riva i kommunen och byggt om i stället. Det befintliga har inspirerat det nya. Det som byggts har adderat värde till stadsdelarna. Nya tekniska lösningar har gjort att Umeåborna lever i en klimatsmart och resilient stad. Om tio år är Umeå fortsatt progressiv och nyskapande. Utrymmen i stadens olika delar har tagits till vara för att människor ska kunna mötas på kreativa sätt. Umeås stadsdelar har fått mer särpräglade uttryck. Det radikala draget hos Umeå har fått uppbackning och det finns gott om lite mer ”stökiga” miljöer där nya kulturella uttryck kan uppstå mera fritt och spontant".