I mitten av januari beviljades start up-bolaget bygglov för sin 2,7 hektar stora tomt i Bergsbyn, mitt emot Northvolts fabrik i Skellefteå.
Men någon prognos för när ett första spadtag kan vara aktuellt och när man tror att produktionen kan vara igång vill inte Cinis Fertilizer gå offentligt med nu.
– Vi kan inte säga någonting i dagsläget. Det har bland annat att göra med processen med miljötillstånd. Men vi är ett börsnoterat bolag och kommer att uppdatera med ny information varje kvartal, säger Anders Antonsson, kommunikationsansvarig.
Skellefteåprojektet är inte först i kön.
Cinis Fertilizer har fokus på sin första fabrik, som ska byggas på Köpmanholmen i Örnsköldsvik. I januari fick bolaget startbesked för att påbörja markarbeten. Förhandlingar om miljötillståndet i Örnsköldsvik ska ske i mark- och miljödomstolen under mars.
– Det är bra att det blir en noggrann process i Örnsköldsvik. Vi räknar med att ha nytta av det i kommande projekt.
Bolaget räknar med en byggtid på ett år. Fabriken ska producera 100 000 ton fossilfritt kaliumsulfat (så kallat SOP) per år. Fabriken i Skellefteå ska producera 200 000 ton och ha ett 50-tal anställda.
Inom tio års tid räknar Cinis Fertilizer med att ha 4–6 fabriker. Var kommande projekt kan byggas är oklart.
– Men sannolikt i norra Norden. Förutsättningarna är att det ska finnas billig el och en hamn som vi kan skeppa ut produkterna från.
Produktionen bygger på att man utnyttjar restprodukter, i första hand från produktion av elbilsbatterier. Därmed blir klimatavtrycket litet.
I ett samarbete med den holländska konstgödseltillverkaren Van Iperen ska sedan en produkt av mineralgödsel (NPK) säljas. NPK är de kemiska beteckningarna för kväve, fosfor och kalium, de tre viktiga näringsämnena.
Van Iperen har redan köpt produktionen från de två första fabrikerna.
Samtidigt aviserar både LKAB och den spanska konstgödseljätten Fertiberia stora projekt i Luleå. Fertiberia ska bygga en fabrik för tillverkning av grön ammoniak och grön konstgödsel på Hertsöfältet i Luleå.
LKAB ska i sin industripark Reemap på Svartön i Luleå ta tillvara på restavfall från gruvorna och bland annat framställa fosfor. Det är ännu oklart vilken produkt LKAB ska sälja, men bolaget har sagt att man vill komma så nära färdig konstgödsel som möjligt.
Cinis Fertilizer räds dock inte konkurrensen.
– Det är olika produkter så vi blir inte konkurrenter. Tvärtom tycker vi bara det är bra med fler tillverkare av konstgödsel. Ryssland och Belarus har haft 30 procent av världsmarknaden och med de sanktioner som införts på grund av kriget i Ukraina finns det utrymme för ännu fler aktörer. Dessutom vill jordbruket öka avkastningen jämfört med tidigare, vilket ökar intresset för produkterna ännu mer, säger Anders Antonsson.
Varför har alla dessa satsningar på fossilfri konstgödsel kommit samtidigt och till samma region?
– Jag kan inte svara på det. Men ett lågt elpris är en förutsättning för att få ekonomi. Och för vår del var Northvolts fabrik i Skellefteå en förutsättning.
Enligt Anders Antonsson kommer fabrikerna i Örnsköldsvik och Skellefteå inte att hantera några explosiva ämnen.
– Det blir inga utsläpp varken till mark, luft eller vatten. Vi har vattnet i ett slutet kretslopp. Transporterna från fabrik till hamn kommer att ske med lastbil.