Kartläggningen av uran framgår av den rapport som myndigheten presenterade 2016, när den årliga publikationen Mineralmarknaden hade energimetaller som tema.
SGU skriver: "I Sveriges berggrund finns stora urantillgångar, några av de största i världen. En stor majoritet av tillgången är dock i form av alunskiffrar, vilka klassas som en okonventionell källa, det vill säga ej ekonomiskt brytvärd i dagsläget. (...) Den andra huvudtypen utgörs av mindre men uranrikare mineraliseringer, ofta gångförekomster".
Sveriges mest brytvärda uranfyndigheter bedöms i dag finnas i Billinge (Ranstad) och runt Storsjön i Jämtland (Myrviken, Häggån), som samtliga är alunskiffrar.
Av de fyndigheter som är kända i norra Sverige ligger flest i Arjeplog, fem stycken. Där finns bland andra Pleutajokk. Mawson AB är det senaste bolag som haft undersökningstillstånd för Pleutajokk. Det gick ut 2016, enligt handlingar hos Bergsstaten.
Flest fyndigheter finns i kanten av fjällkedjan, exempelvis Manak i Jokkmokks kommun, i östra änden av Tjaktjajaure, magasinet som tar emot vatten från bland annat Rapadalen.
Här är de kända fyndigheterna i Norrbotten och Västerbotten:
Norrbotten: Pleutajokk (Arjeplog), Pålänge (Kalix), Kvarnån (Boden), Björklund (Arjeplog), Skåpie (Arjeplog), Labbas (Arjeplog), Långträsk (Arvidsjaur), Rävaberget (Arvidsjaur), Virka (Arjeplog), Manak (Jokkmokk), Norr Döttern (Arvidsjaur).
Västerbotten: Duobblon (Sorsele), Björkråmyran (Åsele).