Jobben finns i norr – bemanningsjätten om utmaningen

Förvalta talanger, rekrytera hela familjen och engelska som arbetsspråk. Det är några av nycklarna när Randstad rekryterar till industrisatsningar i norr. "Vi har starka incitament att undvika fly in-fly out", säger Cecilia Mannheimer.

Randstad har flera hundra konsluter på Northvolt Ett, de flesta med ett annat ursprungsland än Sverige, säger Cecilia Mannheimer.

Randstad har flera hundra konsluter på Northvolt Ett, de flesta med ett annat ursprungsland än Sverige, säger Cecilia Mannheimer.

Foto: Lars Andersson

Norra Sverige2023-10-23 11:00

En veritabel jobbexplosion står att vänta för Västerbotten och Norrbotten, om Almegas prognos på 50 000 jobb slår in. Men jobben ska tillsättas och för att industrisatsningarna ska bli verklighet kan ett pris att betala bli tillfälliga kontrakt, fly in-fly out och därmed uteblivna skatteintäkter till Norrbotten och Västerbotten. I alla fall på kort sikt. Men för internationella bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad finns tydliga incitament att bara anställa folk "en gång".

– Vi vill också rekrytera hållbart. Vi har alla intressen i världen att hitta en cykel som är mer hållbar. Vi förstår dock att det normala i livet med mänskliga beteenden gör att vi kommer att ha en övergång med tillfälliga lösningar, säger Cecilia Mannheimer, ansvarig för bemanning och rekrytering på Randstad.

Men om Randstad ska kunna driva en affär så kan de inte anställa om personer gång på gång.
– Det vore väldigt oekonomiskt, dessutom strävar vi efter att vara en långsiktig karriärpartner för våra talanger.

Ett koncept som de jobbar med och ser som en del av en hållbar lösning för att undvika fly in-fly out är så kallade tandemrekryteringar.

– Med tandemrekrytering ser vi till hela familjen. Om en person sökt jobb genom oss är vi gärna med och hjälper dennes partner eller andra familjemedlemmar att också hitta jobb i området. Genom att fokusera på hela familjen ökar sannolikheten att personerna får fäste på orten och kan bygga upp sina liv där.

En annan nyckel är att bygga samhörighet eller "communities" och det kan vara enkla saker som att grilla korv på torsdagar till mer komplicerade saker som att ordna vårdcentral.

Randstad är en stor spelare på Northvolt Ett och Mannheimer säger att de har flera hundra konsulter som jobbar hos batteritillverkaren.

– Och en stor andel är inte från Sverige. Då kan man fråga sig hur hållbart det då är. Faktum är att personer med produktionsnära tjänster är mindre flyttbenägna när de fått ett jobb. De är här från början för att de gärna vill bo i Sverige. De ser att det är bättre levnadsförhållanden här än i deras hemländer och de vill vara en del av den gröna omställningen.

– Sen tipsar de sina vänner och Northvolts transitboenden gör att det fungerar smidigt.

Randstad jobbar också med vad de kallar "cross-borderlösningar" där de hittar talanger i andra länder och matchar dem mot sina kunder här med rekryteringsbehov.

– Just nu är det Rumänien vi tittar på och där söker vi talanger som har både kompetens och möjlighet att flytta. Men då måste vi ha en mottagarkund och då blir engelskan en viktig del.

När det gällde batterifabriken så var engelskan aldrig något hinder.

Är det ett stort problem annars?

– I Sverige är det en jättestor utmaning. Jag kommer från Göteborg och där finns många företag som säger: "På Hisingen pratar vi svenska". För att lyckas hitta all den kompetens som krävs behöver arbetsgivare tänka nytt. På Northvolt har man insett detta och har engelska som arbetsspråk, säger Cecilia Mannheimer.

Och istället för att förvänta sig att kommunen ensam axlar ansvaret att utbilda utländska arbetstagare i svenska så menar Mannheimer att Randstads "community" kan samverka med kommunen för att lära konsulterna språket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!