Den nya industrialiseringenNorra Sverige

Investerarproffset gör storsatsning på hemmaplan

Han är investerarproffset från Piteå som haft världen som arbetsplats. Nu gör Göran Carlson entré i industriboomen med norra Sveriges första börsnoterade riskkapitalbolag – och bjuder in västerbottningar och norrbottningar att köpa in sig.

Med riskkapitalbolaget Northern Capsek Ventures ska Göran Carlson stötta mindre företag i svallet av de stora industriprojekten. "Möjligheterna är enorma", säger han.

Med riskkapitalbolaget Northern Capsek Ventures ska Göran Carlson stötta mindre företag i svallet av de stora industriprojekten. "Möjligheterna är enorma", säger han.

Foto: Jonny Vikström

Norra Sverige2023-03-11 10:00

– Det finns massor av goda företagsidéer och "start up-bolag" kopplade till utvecklingen här uppe, men sämre med möjligheter att växa. Vi vill tillföra kapital och samtidigt säkra att verksamheterna stannar här. Lokal anknytning är ledordet, säger Göran Carlson.

Han driver sitt investmentbolag Carlson Invest, med 25 års erfarenhet från investeringar i Hong Kong, USA, Spanien, Tjeckien och Sverige.

undefined
Finanscentrumet Hong Kong är en av de platser där Göran Carlson varit verksam.

Nu har han blivit delägare i Göteborgsbaserade Northern Capsek Ventures. Bakgrunden är planerna på de stora industriprojekten med över 1000 miljarder som ska investeras.

– Det innebär enorma möjligheter för små och medelstora teknikbolag med innovativa idéer att ta rygg på jättarna. Problemet som jag sett i alla år här uppe är när start up-bolag klarat sig igenom första fasen, börjat få kassaflöde och ska växa – då finns det för lite kapital. Rättare sagt, det finns inget organiserat kapital, med några få undantag.

undefined
H2 Green Steels industrimark i Norra Svartbyn förbereds för stålverksbygget. Det är bara ett av flera stora industriprojekt som pågår i norra Sverige.

– Stora riskkapitalbolag, privata fonder...den typen av kapital finns i andra delar av landet, mestadels Stockholm. Det har inneburit att företag och verksamheter systematiskt flyttats söderut. Därför är det så viktigt att vi nu är några stycken som jobbar för att få affärerna att stanna i norr, säger Göran Carlson, och nämner bland andra Mobilaris investmentbolag.

Att starta ett eget, stort riskkapitalbolag skulle ta för lång tid, bedömde han. Men när han fick kontakt med Northern Capsek Ventures föll bitarna på plats.

undefined
"Vi vill tillföra kapital och samtidigt säkra att verksamheterna stannar här", säger Göran Carlson.

– Ett litet, snabbfotat bolag som gjort precis det jag ville göra och som har hjärta för sin region. Vi klickade direkt. Jag investerade och blev del av det operativa teamet.

Fokus är att investera i techbolag från Skellefteå till Kiruna, som är i fasen att de har en efterfrågad produkt eller tjänst och vill "skala upp" verksamheten.

undefined
Wall of fame. På kontoret har Göran Carlson samlat utmärkelser från en lång karriär.

– Jag började med att fråga tio företag som jag kände till. Det visade sig att alla var i behov av kapital, låt säga tio miljoner och uppåt. Vi kommer att göra våra första investeringar under året, men jag kan inte gå in på vilka i dag.

Tanken är att liera sig med andra aktörer, exempelvis branschspecialister, och Partner Invest.

– Vi kan ta hälften eller en tredjedel av investeringen, och de delar på resten.

undefined
Hockeyprofilen Lasse Johansson är en av de lokala investerarna bakom satsningenn.

Capsek Ventures är börsnoterat, vilket innebär stora fördelar, anser Carlson. I samband med att han investerade gjordes också en riktad emission av aktien.

– Jag ringde runt till ett tiotal investerarvänner som jag fått genom åren och som valde att kliva in med ett antal miljoner. Det är bland andra Skoogs handels, Nordlund Invest och hockeyprofilen Lasse Johansson.

Ytterligare en så kallad företrädesemission genomförs i mars.

– Vi tar in ännu mer kapital från övriga ägargrupper som till största del kommer att användas i norra Sverige. Den pågående emissionen är öppen för alla, vilket innebär att alla har möjlighet att köpa aktier och bli delägare i Northern Capsek Ventures. De som vill vara med på techtåget i Västerbotten och Norrbotten kan gå in och investera och bidra till att vi får ännu mer kapital i norr.

undefined
Drygt 25 år i investeringsbranschen och en karriär som sträcker sig från Piteå till Hong Kong och USA. Nu ska Göran Carlson satsa på hemmaplan.
undefined
Northvolts fabrik i Skellefteå sommaren 2022. Den första pusselbiten i norra Sveriges industriboom byggs upp ända fram till 2026.

Givetvis finns ekonomiska risker med verksamheten.

Göran Carlson lyfter tre "checkpoints" för de satsningar han beslutar sig för.

  • Fokus på digitala tjänster. "Det är framtiden, exempelvis AI, gaming och cybersäkerhet. Bolagen är ofta lätta att skala upp".
  • Bra team. "Personerna bakom idén ska ha olika kompetenser och fungera bra tillsammans. Mixen är oerhört viktig. Med ett bra team kan man få en halvtaskig idé att flyga".
  • Bevisad på marknaden. "Företaget ska ha visat att de har kunder".
undefined
En av Göran Carlsons tidigare investeringar är bolaget Svenska ljud, som startades av Hasse Alfredson.

Vilken är din bästa investering, respektive värsta nitlott i karriären?

– Jag brukar säga att jag vill vakna rikare än när jag somnade. Det kan låta konstigt och obehagligt, speciellt här i norra Sverige. Men med det menar jag bara att jag är ute efter affärsmodeller som genererar pengar när jag inte är på plats. När Hasse Alfredsson ville ge ut kvalitetsböcker som ljudböcker investerade jag i det bolaget, Svenska ljud. Nu har jag köpt hela bolaget, och i tre olika affärer sålt utbudet till danska Egmont för ett antal miljoner. Lyssnarna konsumerar våra böcker samtidigt som jag sover. Det är ett bra exempel. Jag har givetvis ett antal bommar också. Jag kan inte vara konkret men gemensam nämnare är att affärsidéen varit utmärkt men teamet inte fungerat.

undefined
Ett bra team är en av de viktigaste faktorerna när Göran Carlson beslutar sig för vilket bolag som är värt att satsa på. "Mixen är viktig. De ska ha olika kompetenser och fungera bra ihop", säger han.