LKAB har tidigare uppgett att man inte har några brytvärda halter av uran i sina fyndigheter, vare sig i järnmalmsgruvorna eller där LKAB hittat sällsynta jordartsmetaller (REE), exempelvis Per Geijer-fyndigheten.
– Vi fokuserar på järnmalm och kritiska mineral som fosfor och REE. Det har inte varit aktuellt för oss att titta på uran, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB.
Kan LKAB tänka sig urangruvor i framtiden, om man hittar rätt fyndighet och kan få ekonomi i brytningen?
– Det är inget vi har haft anledning att reflektera över. Vi har fullt upp med våra pågående projekt.
Borde LKAB bidra med uranbrytning, eftersom bolaget behöver stora mängder el och har öppnat för att använda sig av el från kärnkraftverk?
– Vi kan inte producera alla råmaterial, eller all energi, som behövs för vår verksamhet. Vårt huvudfokus är att bryta och förädla järnmalm och snart kritiska mineral, säger Anders Lindberg.
Boliden har en liknande inställning.
– Generellt anser vi att det är konstigt med en förbud mot brytning av vissa metaller. Men det finns inga som helst planer på uranbrytning i Boliden för tillfället, säger Klas Nilsson, kommunikationsdirektör.
Kan det bli aktuellt i framtiden?
– Jag kan inte spekulera i det. Det blir bara fel om jag börjar gissa. I nuläget har vi fullt fokus på de metaller vi bryter i dag, det vill säga koppar, nickel, zink och bly. De halter av uran som vi har i malmen är mycket små, säger Klas Nilsson.