De nya industriella satsningarna i norr lockar till sig stort intresse från andra delar av världen, uppger Robert Eriksson, projektchef för Luleå industripark.
– Vi ser redan att intresset för ”technical visits” ökar markant, och i takt med att de nya industrierna byggs får vi nog vänja oss med att internationella delegationer vallfärdar hit till oss. Vi är på sätt och vis på väg att bli en del av besöksnäringen, säger han.
Som ett första steg genomfördes förra veckan en kickoff med ett 60-tal medarbetare vid Luleå kommun och de kommunala bolagen. Nu lanseras även en logotyp och en egen hemsida för Luleå industripark, som finns både i en svensk och en engelsk version.
– Det är helt enkelt för att bättre fånga upp det stora intresse som finns, att vi ska gå att hitta på nätet och snabbt guida den nyfikne vidare eller möta upp med relevant information, säger Robert Eriksson.
Planen är vidare att bygga upp ett "visitors center" för internationella och nationella besök.
Men först ska Luleå industripark etableras ordentligt. Industriparken är det gemensamma namnet på det välkända industriområdet Svartön och det nya industriområdet Hertsöfältet. Områdena förenas av en bro – och av de gröna framtidsplanerna. Ett flertal av satsningarna inom industrirevolutionen ska förläggas hit.
Här ska LKAB bygga upp sin cirkulära storsatsning Reemap, där gruvbolaget av sitt avfall ska producera fluor, fosfor till konstgödsel och sällsynta jordartsmetaller som ska täcka stora delar av Europas behov.
SSAB ska ställa om sin ståltillverkning och göra den fossilfri genom att ersätta masugnen med en så kallad "minimill".
Spanska konstgödseljätten Fertiberia har aviserat planer på att bygga en fabrik. Det tänker även Talga göra, bolaget som vill öppna en grafitgruva i Vittangi och tillverka batterianoder på Hertsöfältet. Ännu ett projekt är tyska Uniper, som vill skapa en vätgashub.
I direkt anslutning finns även Luleå hamn, där miljardprojektet Malmporten innebär en ny djuphamn och en ökad kapacitet för gods.
– Det är ett enormt projekt med flera komplexa utmaningar, men samtidigt fantastiska möjligheter för Luleå som stad och vår region. Vi är på väg att etablera ett industriellt kluster i absoluta frontlinjen av den hållbara utvecklingen, säger Robert Eriksson.