Hybrits tillståndsansökan i långbänk

LKAB:s dröm om byggdom för Hybrit under början av 2024 har gått i kras. Bolaget ska komplettera tillståndsansökan i februari och det är bara ett delsteg innan byggdom kan prövas. "Flera omständigheter bidrar till att bolagets ursprungliga önskemål om tidplan inte håller", säger Anna Svedjevik vid Mark- och miljödomstolen.

I Luleå står pilotanläggningen i Hybrit-projektet. Nästa fas med en större demonstrationsanläggning placerad i anslutning till LKAB:s verksamhet i Malmberget befinner sig under tillståndsprövning.

I Luleå står pilotanläggningen i Hybrit-projektet. Nästa fas med en större demonstrationsanläggning placerad i anslutning till LKAB:s verksamhet i Malmberget befinner sig under tillståndsprövning.

Foto: Adam Sundman/SvD/TT

Norra Sverige2023-11-14 11:00

Hybrits demonstrationsanläggning ska börja pumpa ut järnsvamp i början av 2026. För att tidplanen skulle hålla ville LKAB ha ett tillstånd klart redan i mitten av 2024, med en byggdom tidigare än så.

– Men ganska tidigt kunde vi se att den tidplan de förde fram inte var möjlig att hålla, säger Anna Svedjevik, rådman ansvarig för målets handläggning.

I maj 2023 tryckte LKAB på skicka-knappen och lämnade in sin tillståndsansökan för inte bara Hybrit utan också hela befintliga verksamheten i Malmberget samt ett nytt apatitverk till Mark- och miljödomstolen i Umeå, mmd. Om ett "normalt" tillstånd omfattar fyra pärmar ska det ställas i relation till den här ansökan som när den lämnades in omfattades av 22 pärmar. Fast de faktiska pärmarna kom inte på en gång och redan där blev det viss fördröjning.

undefined
I Luleå står pilotanläggningen i Hybrit-projektet. Nästa fas med en större demonstrationsanläggning placerad i anslutning till LKAB:s verksamhet i Malmberget befinner sig under tillståndsprövning.

För enligt Miljöbalken måste domstolen upprätta en fysisk akt för ansökan.

– Så i maj hade vi haft kontakt och fick ansökan digitalt men inte i papper. Även om handläggningen blir mer effektiv om allt ges in samtidigt kunde vi ganska omgående meddela sökanden att utifrån de handläggningssteg som finns i lagstiftningen så kunde vi inte hålla den önskade tidsplanen, säger Svedjevik.

Så småningom anlände pärmarna fysiskt till domstolen och ett av skälen att de ska finnas hos domstolen är att allmänheten ska kunna ta del av materialet.

– Vi jobbar hårt med vår digitalisering, men med 22 pärmar finns också ett behov av att ha fysiska handlingar för att kunna granska ansökans innehåll. Vissa ritningar kan även ha sådant format att de är för stora för att domstolen ska kunna skriva ut dem själva. 

Som SVT och Di har rapporterat tidigare har ytterligare fördröjningar uppstått. Det handlar om att LKAB, likt H2 Green Steel, vill ansökan om att få en deldom för att kunna börja bygga verksamheten redan innan hela tillståndet är prövat. LKAB hade hoppats få en byggdom före jul men en sådan förhandling är inte möjlig. Bland annat på grund av att länsstyrelsen begärt fram till 15 december att inkomma med vilka kompletteringar de anser behövs.

– Vi kunde redan vid en översiktlig granskning konstatera att ansökan hade vissa brister. Bolaget har under hösten fått förtydliga bl.a. sitt yrkande om byggnadsdom och domstolen har även väckt frågan om det är möjligt att för delar av ansökt verksamhet pröva en byggnadsdom med hänsyn till den Natura 2000-prövning som också ska ske i målet, säger Anna Svedjevik.

–Just nu är det länsstyrelsen i Norrbotten som senast den 15 december ska komma med sina mer detaljerade kompletteringsönskemål. De behövde ganska lång tid på sig när vi frågade dem i juni. 

undefined
Ansökan om Hybrits demonstrationsanläggning har bakats ihop med ett nytt miljötillstånd för LKAB:s verksamhet i Malmberget, samt ett helt nytt apatitverk.

Till det kommer att LKAB, då samtliga remissmyndigheter lämnat in sina önskemål, ska få tid på sig att ta fram och lämna in kompletteringarna till domstolen.

– Domstolen har en utredningsskyldighet och vi måste dels berätta vilka brister vi ser dels har vi hjälp av myndigheterna att genom en kompletteringsrunda granska vilka kompletteringar som kan behövas. LKAB har uppgett att kompletteringar av ansökan preliminärt kan ges in till domstolen under februari 2024, säger Anna Svedjevik.

– Det är flera omständigheter som bidrar till att bolagets ursprungliga önskemål om tidplan inte håller, tillägger Anna Svedjevik.

Ytterligare en byråkratisk faktor uppstod när Naturvårdsverket såg sig tvungna (utifrån lagstiftning) att meddela regeringen om den omfattande verksamheten som Hybrits demonstrationsanläggning innebär. Det har skett ett antal gånger de senaste 20 åren och det gjordes exempelvis också när H2GS tillstånd prövades. Då har regeringen en möjlighet att själva gå in och ta över själva beslutet om tillståndet. Det innebär att Mark- och miljödomstolen genomför hela prövningen "som vanligt" men att resultatet inte blir en dom utan ett yttrande. Regeringen får alltså sista ordet.

– Det förekommer och ett exempel är slutförvaret av kärnavfall i Nacka. Vissa mål ska alltid regeringen underrättas om. Men vår handläggning fortsätter som vanligt oavsett om de förbehåller sig prövningen eller inte, säger Anna Svedjevik.

Domstolen har engagerat två rådmän och två tekniska råd för att handläggningen ska bli mindre sårbar för t. ex. sjukdomsfall. Framöver kommer även två särskilda ledamöter att delta i rätten.

undefined
Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt säger att handläggningen pågår och återkommande samtal förs mellan bolaget och domstolen om målets gång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!