På Björknäsgymnasiet i Boden genomfördes en träff mellan årskurs 2-elever och H2 Green Steel. Vi träffade tre tjejer från teknikprogrammet.
– Helt klart jätteintressant. Man lockas av den moderna teknologin och framtidstänket. Men jag vet inte exakt vad jag vill jobba med, säger Klara Selberg.
– Ingenjör av något slag är min tanke. Jag är ganska hemmakär och det är en möjlighet till ett bra jobb hemma i Boden, säger Stina Andersson.
Emma Lagnebäck bor i Luleå.
– Det är ingenting som hindrar. Jag är också intresserad av att bli ingenjör.
I samband med en innovationsdag med bolagen SSAB, LKAB och Vattenfall i Vetenskapens hus i Luleå visar vi listan över framtidens jobb för Tora-Felicia Niia, Tilde Palo och Isak Jatko, som går andra året på teknikprogrammet i Luleå.
Tjejerna fastnar för SSAB:s utbud och speciellt avancerad projektledning.
– Vi tänker att det innefattar miljö, hållbarhet och produktutveckling. Om åtta år ska SSAB vara helt fossilfritt. Det vore jättehäftigt att vara med, säger Tora-Felicia Niia.
Isak Jatko är intresserad av Vattenfalls tjänster som systemspecialist och it-arkitekt, men också operatör hos H2 Green Steel.
– Jag vill vara delaktig i själva it-delen av utvecklingen. H2 Green Steel känns spännande. Det är ny och revolutionerande teknik, säger Isak.
Northvolt och Boliden är stora i Skellefteå. Årskurs 3-eleverna vid teknikprogrammet på Baldergymnasiet Felix Nyman, Lovisa Rosenius och Alvina Andersson kollar på listan över framtida jobb. Lovisa siktar på studier till civilingenjör mot design och produktutveckling, och fastnar för produktionsingenjör och produktionschef på Northvolt.
– Jag tycker det är kul att utveckla och vara kreativ.
Felix Nyman är intresserad av CNC-tekniker, ett yrke där man programmerar verktygsmaskiner. Han har sökt civilingenjörsutbildning mot maskinteknik.
– Det passar bra för vad jag vill jobba med, säger han.
Efter studenten ska Alvina Andersson gå tekniksprånget, fyra månaders prova på-jobb som ingenjör.
– Sedan får vi se vad jag pluggar till. Lokförare och godstransportör vid Boliden är aktuellt just nu.
Elias Önbäck och Albin Rannestam går årskurs 1 på teknikprogrammet i gymnasiet i Gällivare. De vill hitta en bred utbildning efter gymnasiet så att de har mycket att välja mellan.
– Jag lutar mest åt ingenjörshållet och tekniska aspekter i dag, kanske som it-specialist av något slag, säger Elias Önbäck, som kommer från Vuollerim.
Restiden från byn i Jokkmokk till ett stålverk i Boden skulle bara bli drygt en halvtimme, konstaterar han.
– Helt klart intressant. Jag uppskattar närheten till naturen och vill bo kvar i norr.
Albin Rannestam vill ha ett jobb där han kan vara aktiv.
– Det är viktigt för mig. Jag tänker inte heller flytta långt söderut. Jag gillar Luleå, och universitetet verkar bra. Hybrit känns intressant, det är ett projekt som hjälper miljön, säger han.
Ingenjörsutbildning är något som sex killar på teknikprogrammet årskurs 1 vid Strömbackaskolan i Piteå överväger när tiden är inne.
– Något av jobben som ingenjör känns intressant. Men jag har inte tänkt på någon inriktning ännu, det får komma senare, säger Liam Dahlberg.
– Det känns bra att det kommer att finnas gott om jobb i norr. Programmerare eller någon slags ingenjör är vad jag siktar på, säger Lukas Granberg.
Men det kan också bli andra val. Arkitekt och designer finns i tankarna hos Albin Vikström och John Berglund.