Fem domare och en domstolshandläggare förstärker verksamheten redan i vår.
– Vi gjorde en inventering där vi frågade myndigheter och verksamhetsutövare vad som var på gång. Utifrån det gjorde vi en uppskattning av vilka behov vi hade och fick fullt bifall från Domstolsverket, säger Mikael Forsgren, lagman och domstolschef vid mark- och miljödomstolen (MMD) i Umeå.
Detta för att hinna hantera de komplicerade prövningar som planeras den närmaste tiden i projekt kopplade till de nya industrierna, exempelvis drivna av LKAB, SSAB och Svenska kraftnät.
Bedömningen är att förstärkningen räcker – under förutsättning att prövningarna sprids ut och att alla remissinstanser klarar att hålla takten.
– Om allting kommer in samtidigt så går det naturligtvis inte. Men det tror vi inte. Generellt är vi också beroende av remissinstanserna. Om inte de får tillräckliga resurser blir det också problem för oss att avgöra tillståndsfrågorna.
Mikael Forsgren drar en parallell till förstärkningen av brottsbekämpningen.
– Tillför man resurser till polis och åklagare bör man också stärka upp hela vägen till kriminalvården. Det är viktigt att rättskedjan är intakt.
Domstolarna ligger under justitiedepartementet, länsstyrelserna hör till finansdepartementet medan exempelvis Naturvårdsverket tillhör miljödepartementet. Att olika myndigheter är inblandade kan vara en faktor som komplicerar finansieringen, anser Forsgren.
– Det kan krävas en samordning från regeringshåll.