Ståljätten SSAB är mycket tydlig med att de räknar med att elförsörjningen ska lösa sig i tid.
– Vårt elbehov för att ställa om verksamheten är väl känt sedan tidigare. Vi ser det här som ett av flera förhandsbesked och förväntar oss fler beslut i frågan. Det här är så pass viktigt för Sverige, säger Mia Widell, presschef på SSAB.
Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) anser att regeringen och staten måste agera för att höja tempot i utbyggnaden av elnätet.
– Förseningar av de här projekten kan eventuellt skada Sverige som etableringsnation. Det är regering och myndigheter som har möjlighet att påverka detta och därigenom påskynda utbyggnaden ytterligare, säger Claes Nordmark.
Han anser att det besked som Svenska kraftnät lämnat om en förstärkning av effekten i norra Sverige på 2000 MW fram till 2028–2030 kan förändras.
– Det behöver inte vara slutgiltigt.
Samma inställning har H2 Green Steel, som planerar att ha produktionen igång under 2024.
– Vi har löpande dialog med Svenska kraftnät och tycker att det Norrlandspaket som nu presenterats är ett viktigt besked i rätt riktning. Det är historiska tilldelningar och det ska ske historiskt snabbt. Vi fortsätter dialogen och vi tror att förutsättningarna kan förändras ytterligare, säger Jenny Molvin, kommunikationschef vid H2 Green Steel.
Kan det vara aktuellt att byta lokalisering?
– Vi ser inte det. Det finns fler viktiga förutsättningar förutom elförsörjningen, exempelvis logistiken med Malmbanan och hamnen. Vi har investerat flera hundra miljoner i Boden och det är klart att vi vill göra det här i Sverige. Men om vi inte kan så får vi titta på andra platser, säger Molvin.
Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S) har flera tunga framtidsprojekt på sitt bord. SSAB, Fertiberias konstgödselfabrik, eventuellt LKAB:s projekt Reemap och kanske även Talgas fabrik berörs av Svenska kraftnäts besked.
– För oss är det här kritiskt. Vi äger inte processen men vi har givetvis kontakt med bolagen. Vi har förtroende för Svenska kraftnät. De har ökat tempot redan. Men det är helt enkelt en jätteutmaning, säger Sammeli.
LKAB:s uppfattning är att Reemap-projektet redan är säkrat gällande el.
– Det har hanterats tidigare, vad vi förstår. Men det här sätter återigen fingret på hur viktigt det är att Sverige snabbare får fram mer el, säger Niklas Johansson, kommunikationsdirektör vid LKAB.