Hon leder bygget av de viktiga kraftledningarna

Drygt åtta miljarder att leka med. Uppdraget är att på rekordtid bygga kraftledningar i norra Sverige – ett projekt som ses som kritiskt för att de gröna investeringarna inte ska bromsas.

Nya kraftledningar ska dras på rekordtid i norra Sverige. Projektet har startat i vår och anses som mycket viktigt för att de gröna industrisatsningarna inte ska bromsas.

Nya kraftledningar ska dras på rekordtid i norra Sverige. Projektet har startat i vår och anses som mycket viktigt för att de gröna industrisatsningarna inte ska bromsas.

Foto: Johan Alp/SvK

Norra Sverige2022-05-18 07:00

Pilotprojektet leds av Maria Jalvemo, programchef vid Svenska kraftnät.

– Det känns spännande, ansvarsfullt och lite pressande. Men jag har många personer runt mig och känner ett starkt stöd både internt och externt. Jag upplever också att förståelsen är god i norra Sverige.

undefined
Maria Jalvemo, programchef och ansvarig för satsningen på att korta ledtiderna i norra Sverige.

I början av juni ska hon tala om sitt uppdrag på Energy Confusion i Skellefteå, en konferens med aktörer från olika delar av energibranschen, som fokuserar på att hitta nya samarbeten och lösningar på framtida utmaningar.

– Ett bra initiativ. Jag gillar verkligen tanken och hoppas kunna bidra med nytänkande i de processer vi står inför, säger Maria Jalvemo.

Projektet beviljades i våras 8,4 miljarder av regeringen. Planen är att halvera ledtiderna i utbyggnaden av elnätet, som i dag ligger på 14–15 år.

Följande ingår:

Letsi-Svartbyn, ny systemförstärkande 400 kV-ledning.

Högnäs-Stornorrfors, ny systemförstärkande 400 kV-ledning.

Svartbyn – Keminmaa, reinvestering 400 kV-ledning (högtemperaturledare).

Svartbyn-Hertsön, 400 kV-anslutningsledning.

Högnäs-Högnäs 2, 400 kV-anslutningsledning.

Degerträsk, Högnäs 2, Hertsön, nya stationer.

undefined
Maria Jalvemo. Kartan visar de förstärkningar av elnätet i norra Sverige som ingår i 8,4-miljardersprojektet.

– Vi tittar på hur vi parallellt kan driva interna processer och samverka med andra aktörer. Letsi-Svartbyn-Hertsön är redan igång. 'vi planerar att kopiera konceptet på Högnäs-Stornorrfors till hösten, säger Jalvemo.

Första steget är att kapa tiden från behov till koncessionsansökan från sju till tre år. 

Den inledande systemutredningen, där flaskhalsar i nätet identifieras, har gjorts på en övergripande nivå, vilket förkortar tiden till nästa fas, där genomförbarheten utreds. Även den fasen förkortas, vilket innebär att man går ganska direkt på utredningen av kraftledningens korridor. 

undefined
Stamnätstationen i Norra Svartbyn ska förse bland andra H2 Green Steel med el.

Myndighetsdialogen med kommun och länsstyrelse utökas väsentligt. Tillkommer gör Vattenfall, regionen, försvaret, Trafikverket och industriföretagen SSAB, LKAB och H2 Green Steel.

– Ett helt nytt arbetssätt som gör att vi sparar tid senare i processen. Vi kommer dock även kalla till ett bredare samråd innan vi skickar in en ansökan till Energimarknadsinspektionen (EI). Viktigt att vi inte tummar på den lagstiftande processen.

Exakt hur ytterligare cirka tre år kan sparas i senare faser är oklart. 

– En åtgärd vi överväger är att göra markundersökningar redan under tiden när EI behandlar ansökan. Det kan bli fråga om åverkan och där måste vi vara försiktiga. En annan är att upphandla entreprenaden tidigare, innan tillstånden blir klart. Då måste vi hitta överenskommelser med entreprenören.

undefined
Från kraftstationen i Letsi ska en kraftledning förstärka stamnätstationen i Norra Svartbyn.

Finns det specifika utmaningar ni redan nu känner till med de två nya 400 kV-ledningarna?

– Det är främst rennäringen som vi behöver ha en god dialog med. Sedan, när vi ska in till Hertsön och Skellefteå, är det trångt och tätbefolkat. Det blir utmanande att hitta en väg. Vattenfall har lämnat in koncessionsansökan för en dubbel 130 kV-ledning till Hertsön. Det stråket kan vi kanske utnyttja.

Ni ska öppna ett kontor i Luleå. Har ni någon lokal klar?

– Det pågår förhandlingar med fastighetsägare och blir klart i närtid. Kanske kan det öppna till årsskiftet. Vi har cirka tio medarbetare i dag i Luleå som jobbar hemifrån. Satsningen är inte bara kopplad till de gröna industrierna. Vi tror att Luleå med universitetet är en väldigt bra rekryteringsbas.

Några planer på att öppna i Skellefteå?

– Inte i dagsläget.

Energy Confusion

Konferensen arrangeras av Skellefteå Science City och hålls i Sara kulturhus i Skellefteå den 1-2 juni.

Stora delar av energibranschen finns samlad. Agendan är koncentrerad kring elektrifieringen och den ökade pressen på elsystemet. Innovationer, nya samarbeten och nytänkande behövs för att lösa utmaningar.

Bland deltagarna: Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät vid KTH, Joachim Nordin, vd och koncernchef Skellefteå kraft och Björn Jonsson, affärsområdeschef, ABB Process Automation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!