– Vi tror att kombinationen av vindkraft, vätgas och kärnkraft är den bästa lösningen för att bygga ut ny elproduktion, säger Niklas Johansson, LKAB:s kommunikationsdirektör.
Att gruvjätten behöver gigantiska mängder el för att i framtiden tillverka stål utan kol stod klart för alla i november 2020, då LKAB presenterade sina planer på järnsvampverk i Malmfälten.
Fullt utbyggt år 2050 räknar LKAB med att behöva 70 terawattimmar (TWh) per år, vilket nästan motsvarar hälften av Sveriges elförbrukning i dag.
– Vi vill ställa om vår verksamhet successivt, vilket innebär att vi behöver mer och mer el. Men allt bygger på att man kan säkra att elen i norra Sverige är billig. Sker inte utbyggnaden av elproduktionen i den takt som är tänkt så kan inte vi heller hålla vår takt. Vi bygger inte järnsvampverk om det inte finns energi till lågt pris, säger Niklas Johansson.
Inom den närmaste tioårsperioden ser LKAB bara en lösning: en kraftig utbyggnad av vindkraften på land. Men tempot är för lågt idag.
– Det är det absolut billigaste sättet att bygga ut elproduktion. Egentligen är det inte ett kommersiellt problem. Det står folk på kö och vill bygga vindkraftsparker, men de får inte. Det som behövs i närtid är fler tillstånd för vindkraft på land.
Exakt hur LKAB:s energibehov ser ut i framtiden kan inte Niklas Johansson slå fast.
– Om vi ska bort från olja, kol och gas så har vi inte råd att utesluta något kraftslag. Hur som helst är det bra att öppna upp för kärnkraften och det arbete som måste påbörjas nu parallellt med att man bygger ut vinden. Vi följer utvecklingen och ser att tekniken går framåt.
Mindre, modulära kärnkraftsreaktorer, så kallade SMR, har pekats ut som en lösning. Det kan också bli aktuellt för norra Sverige. Att endast bygga ut kärnkraften i södra Sverige räcker inte, tror LKAB.
När ni presenterade era första planer så ingick väl inte el från kärnkraft i dem? Det har ju tillkommit det senaste året.
– Vi anser fortfarande att det är möjligt att göra med vindkraft. Men LKAB har hela tiden sagt att Sverige inte klarar sig utan kärnkraft. Frågan är också vad som blir bäst. Där tror vi som sagt på en kombination av vindkraft och kärnkraft.
Var och när kan kärnkraftsreaktorer byggas i norra Sverige?
– För tidigt att säga. Vi tror inte på det förrän tidigast om 10-15 år.