– Det här är en ny situation för oss. I Norrland är vi van vid att vi har ganska bra koll på vilka personer som rör sig i lokalsamhället, men här kommer det in ett stort antal nya människor. Det är nästan uteslutande män i relativt ung ålder som är anonyma där de vistas. Det blir en omvänd situation och den väntas ju pågå i ganska många år, säger Lars Westermark, lokalpolisområdeschef i Skellefteå.
Prognosen är att antalet gästarbetare kommer att öka stort i norra Sverige. Northvolts bygge i Skellefteå pågår flera år ytterligare, Markbygdens vindkraftspark byggs ut, H2 Green Steel ska bygga stålverk och vätgasfabrik i Boden och Hybrit planerar en liknande anläggning i Gällivare. För att nämna några projekt.
Baksidan av industriboomen är att arbetet för polisen och rättsväsendet ökar.
– Det gäller främst vissa brottstyper. Rattfylleri, exempelvis. Nu har vi haft en pandemi och det är egentligen i höst och vinter som vi ser skillnaden när krogarna öppnats upp. Narkotika, sexköp, arbetslivsbrott och misshandel är andra brott som sannolikt ökar. Så har det sett ut på andra ställen vid sådana här snabba samhällsprocesser a la Klondike, så det är inget unikt för norra Sverige, säger Lars Westermark.
Utvecklingen gör redan tydliga avtryck i statistiken. En helg i slutet av oktober greps fyra utländska män i åldrarna 18–40 år i Skellefteå. De greps vid olika tillfällen. Brotten gällde innehav av kokain, misshandel av arbetskamrater och två grova rattfyllerier. Männen häktades i väntan på rättegång för att de inte skulle kunna lämna landet.
Ett annat exempel är utredningen av den stora kokainhärva som nystats upp på Bergnäset i Luleå. Där fanns tydliga kopplingar till köp av gästarbetare som gjorts över den krypterade tjänsten wickr.
Kopplat till utvecklingen räknar polisen även med att andra typer av brott, som inte härleds direkt till gästarbetare, kan öka. Exempelvis välfärdsbedrägerier och metallstölder.
– Det är en form av organiserad brottslighet som vi tror kommer att öka, säger Lars Westermark.
Polisens strategi för att förebygga brottsligheten är att samverka på bred front. Främst med de stora företagen men även med kommunerna, där regelbundna möten i nya former redan hålls.
– Det är ett arbete som kommer bli allt viktigare och större i framtiden, säger Lars Westermark.
På agendan finns bland annat att motverka trångboddhet och att säkra upp fritidsmöjligheter. När det gäller polisens ansvar kan det till exempel handla om att stärka trafiksäkerhetsarbetet.
– Det ligger i allas intresse att saker och ting fungerar där gästarbetarna ska verka. På mindre orter uppstår ofta rykten. Det vill vi givetvis förebygga, säger Petra Hinterthaner, lokalpolisområdeschef för Luleå och Boden.
Inom region nord finns ett länsöverskridande samarbete mellan de fyra polisområdena, där strategin kring gästarbetare varit på bordet.
– Vi har regelbundna möten där vi bland annat följer etableringarna, stämmer av och utbyter erfarenheter mellan varandra, säger Hinterthaner.
Hon uppger att polisen i det dagliga arbetet inte gör några särskilda insatser gentemot gästarbetare.
– Vi hanterar dem utifrån att de avspeglar samhället. Men det är klart, uppstår det problem så kommer vi att jobba med det.