I Boden stängde den öppna förskolan i kommunal regi för många år sedan. Politiska diskussioner har förts tidigare kring ett återöppnande, men det är inget som är aktuellt just nu berättar för- och grundskolechef Petronella Sirkka. Kommunen tillsammans med regionen arbetar även med konceptet familjecentral, kombinationen av socialtjänst, barnmorska och bvc. Men de är inte konkretiserade än.
Står då Boden handfallet för att fånga upp de "mjuka värdena" i form av hur de tar emot familjer när inflyttningen hoppas skjuta i höjden? Nej, tack vare Bodens roll som mottagare för asylsökande sedan många år fanns en infrastruktur och kunskap som kunde anpassas när de första anställda från Indien anlände till Norrbotten.
– När någon skriver på hos H2 så får vi veta om det finns barn i familjen eller inte. Från början var vi mer eller mindre tvungna att bjuda in till samtal för att de skulle få information och våga komma hit från Indien, säger Petronella Sirkka.
Istället för öppen förskola erbjuder Bodens kommun de nyanställda på H2 att lämna in en förskoleansökan i god tid för att få plats när det blir aktuellt.
– Sen när de kommer hit skolar vi in barnet som vanligt, som vi gör med alla andra, säger Sirkka.
I dagsläget finns ingen rent engelskspråkig förskola, men kommunen är ganska van att ta emot barn som inte har svenska som modersmål.
– Vi har hanterat det i samma system som våra nyanlända från Migrationsverket kommer in. Vi hade redan strukturerna, men har kopplat på ett spår till.
En annan lyckträff för Bodens kommun är att de hade planerat för om-, till och nybyggnationer av förskolor för flera år sen, se faktaruta.
– När vi öppnar Hedforsen förskola nu i november hade vi tänkt lämna de tidigare lokalerna och sälja bort lokalerna. Nu behåller vi två avdelningar istället som en buffert.
En del av de här besluten har inget med H2 Green Steels etablering att göra då de togs redan 2017. Men det kommer väl till pass och en del grundar sig i lärdomar från utbytet med Skellefteå vars samhällsomvandling Boden följer hack i häl.
– I Skellefteå ser vi att det finns svårigheter att klara bemanningen genom att de har många förskolor med bara en avdelning. De bygger som vi, men det är svårt att bygga i kapp. Blir någon sjuk på en enavdelning måste man ta in en eller ibland två vikarier med kort varsel om man inte har utökat grundbemanningen bortom vad andra förskolor kräver i personaltäthet, säger Petronella Sirkka.
– Vi har byggt bort enavdelningarna efter hand och i Boden är det bestämt att inte ha någon förskola som är mindre än fyra avdelningar.
Petronella Sirkka säger att det i kommunen finns en tanke på samhällsomvandlingen som helhet, inte bara med fokus på H2GS.
– Vi behöver dubbelt så mycket av allt, fler matvaruaffärer och så vidare. Tittar vi på utbildningar internutbildar jag just nu omkring 40 personal så att vi får upp antalet utbildade för förskola och fritidshem.
Boden kan stoltsera med en nära på hundraprocentig lärarbehörighet i F-6-skolor när vi skriver hösten 2023. Det är en lärare i f-6 och en och en halv i 7-9 som inte har lärarexamen.
– Vi har jobbat väldigt hårt med marknadsföring och jobbar vidare med att bygga en god arbetsmiljö, säger Petronella Sirkka.
De senaste tre åren har de skalat upp verksamheten och det har funnits tvivel även internt om det någonsin ska nå så hög behörighet.
– Mina rektorer har konstaterat: Ja, det är ändå något som vi gör som verkar funka. Men problemet är att det inte finns fler lärare.
Det innebär att Boden tar dem av någon annan och givetvis behöver även andra arbetsgivare som Luleå och Älvsbyn sina lärare.
– Vilket inte är en hållbar lösning på sikt om alla ska växa. Vi behöver alltså öka takten på utbildning ännu mer.
Är det inte en ganska stor risk ni tar med att skala upp med stora lokaler och utbilda personal, om det inte flyttar in tillräckligt med nya bodensare?
– Absolut är det förenat med risk. Men vi hade ändå varit tvungna att bygga ut förskolorna eftersom vi har en kommande befolkningsökning redan utan etableringarna. Sen allt annat är ju potentiell risk hela vägen och det är ju jätteläskigt. I det här fallet tror vi ju ändå att det är nödvändigt om vi ska få någon befolkningsökning, säger Petronella Sirkka.