Arkitekterna: Så ska vi bygga framtidens städer

Bygg hållbart med kvalité, variation och ta vara på guldlägena nära vatten. Det är arkitekterna Charlotta Selberg och Anna Klockare Hagnelövs önskan nu när kommuner i norra Sverige satsar stort på bostäder. Men det finns ännu mer att tänka på.

Arkitekterna Anna Klockare Hagnelöv och Charlotta Selberg vid Stark arkitekter i Luleå tycker till om hur framtidens städer i norra Sverige ska byggas.

Arkitekterna Anna Klockare Hagnelöv och Charlotta Selberg vid Stark arkitekter i Luleå tycker till om hur framtidens städer i norra Sverige ska byggas.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Norra Sverige2022-07-28 18:00

– Allt handlar inte bara om attraktiva bostäder. Det måste till bra kommunikationer, grönområden och mötesplatser också, säger Anna Klockare Hagnelöv

När vi skapar och utvecklar nya områden så är det också viktigt att tänka på skalan och helheten. Miljöer som människan kan förhålla sig till på den plats man befinner sig på. Omtanke om detaljer, material och det som finns mellan husen ger kvalité för de boende, anser arkitekterna.

undefined
Guldlägen vid vatten ska tas tillvara. Det är en av arkitekterna Charlotta Selberg och Anna Klockare Hagnelövs önskan när det gäller bostadsbyggandet i norr de närmaste åren.

– Många av de människor som industrierna behöver anställa väntas komma från andra länder. Då måste vi också bygga med social integration i tankarna. Det kan handla om lokaler för kulturell verksamhet, idrottsplaner och trygga utemiljöer med mera, säger Charlotta Selberg.

Industrierna har ett tight tidsschema. Tempot är högt när framtidens städer tar form. Något som arkitektduon från Stark Arkitekter ser som en utmaning.

– Vi måste bygga hållbara bostäder som står över tid. Att bygga kostnadseffektiva bostäder med allt från genomtänkta lösningar och bra materialval är viktigt att ta med sig när det skall ske under kort tid, säger Charlotta Selberg.

undefined
Arkitekterna Charlotta Selberg och Anna Klockare Hagnelöv lyfter möjligheter och risker med det bostadsbyggande som planeras i samhällsomställningen av norra Sverige.

Priset på byggmaterial har stigit kraftigt. Arkitekternas farhågor är att höga byggkostnader och leveransproblem ska påverka byggandet i norra Sverige.

– Nu när det är så stora satsningar på gång här uppe vore det tråkigt om det blir svårt att genomföra på grund av faktorer i omvärlden, säger Anna Klockare Hagnelöv.

Expansionen har redan pågått under ett antal år i Malmfälten. Kiruna flyttar en hel stad, och i Gällivare rivs och stängs stora delar av Malmberget.

undefined
"Det gäller inte bara att bygga hållbart, utan även att främja hållbart boende", säger Anna Klockare Hagnelöv.

– I Kiruna har man i sin vision för Nya Kiruna Centrum tryckt på variation i byggandet. En ny stad i samspel med naturen, en samlad tät stadskärna med levande gatumiljöer. Det finns nu även färdiga detaljplaner för flera kvarter utanför stadskärnan, det ska också bli spännande att se när dessa delar vävs ihop med de centralare delarna, säger Charlotta Selberg.

I Gällivare har Stark arkitekter varit direkt inblandade i samhällsomvandlingen, när man ritat kvarteret Gladan. Detta med utgångspunkt i Gällivares vision, att skapa en "arktisk småstad i världsklass", där ett förtätat centrum med fler bostäder och samlade verksamheter som skapar mer liv stärker närheten i stadskärnan.

– Det visar att Gällivare är beredd att satsa för att det ska bli attraktivt att bo där. En tydlig vision skapar förutsättningar för bra arkitektur. Gällivare har också flera spännande projekt som är på gång och som byggts, exempelvis Kunskapshuset, säger Anna Klockare Hagnelöv.

undefined
En känsla av gemenskap och "bo på landet" tycker arkitekterna präglar planerna för Petön och Sävast udde i Boden.

När det gäller Luleå och Boden finns det många attraktiva vattenlägen att exploatera och tankarna på att sammankoppla städerna känns spännande, uppger arkitekterna.

– Det finns fin natur, sjöar, älvar, hav. Och samtidigt en närhet till stadslivet. Den kombinationen måste tas tillvara på. Bo på landet-möjligheten kommer att vara attraktiv, säger Anna Klockare Hagnelöv.

– De föreslår sammanhållen bebyggelse i stil med gamla arbetarbostäder. Det blir en känsla av gemenskap och bo på landet trots närhet till industrin, säger Charlotta Selberg.

undefined
Kvarteret Löjan i Piteå är ett projekt som arkitekterna gillar planeringen av.

I Piteå har duon hittat ett förslag till ett bostadsprojekt de uppskattar i form av kvarteret Löjan, som ritas av Nordmark och Nordmark arkitekter.

– Vi gillar kopplingen till den gamla trästaden, hur man utvecklat möjligheter till nya mötesplatser och jobbat med hållbarhet, gårdsutformning och verksamhetslokaler, säger Anna Klockare Hagnelöv.

Slutligen Skellefteå, där arkitekterna har tittat på utvecklingen på södra sidan älven och öster om E4:an, med bebyggelse i Anderstorp och Tuböle bland annat.

– Helt naturligt att arbeta med en förlängning av älvsläget i riktning mot havet, säger Charlotta Selberg.

undefined
"Många av de människor som industrierna behöver anställa väntas komma från andra länder. Då måste vi också bygga med social integration i tankarna", säger Charlotta Selberg.

Anderstorg och Anderstorpsgården är exempel på projekt i den här stadsdelen. I Anderstorg arbetar man med det stadsnära och idén med kvartersstaden med närhet till grönområden. Projektet har en blandning av bostadsformer, hyresrätter och bostadsrätter, och fokus på hållbarhet och innovativa energilösningar. 

Tanken är också att Anderstorg skall fungera som en ny entré till Anderstorp och länka samman området Sörböle och Campus Skellefteå.

– Det gäller inte bara att bygga hållbart, utan även att främja hållbart boende, säger Anna Klockare Hagnelöv.

undefined
Anderstorg är ett nytt bostadsprojekt i Skellefteå.
Så många bostäder byggs

Kommunerna i norra Sverige har olika tidsschema för sina bostadplaner.

Skellefteå planerar att bygga 5 000 nya bostäder fram till 2025. Boden ska bygga 3200 bostäder till 2026. Gällivare ska bygga 1200 nya bostäder till 2026. Piteå ska bygga 2100 nya bostäder till 2030. Luleå ska bygga mellan 400–800 nya bostäder årligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!