– Jag har ju följt LKAB under många år. Det är ett viktigt statligt bolag, centralt för Sverige och en nyckelfaktor för hela Europas stålindustri. Med de geopolitiska spänningar som finns i dag är bolaget ännu mer strategiskt viktigt.
Anders Borg säger att han med hänvisning till aktiebolagslagen inte kan uttala sig i detalj om LKAB:s verksamhet eller enskilda projekt, som exempelvis Hybrit och den skarpa kritik som riktats mot projektet på senare tid.
– Men det är ingen tvekan om att LKAB spelar en avgörande roll i klimatomställningen och möjligheterna för att kunna producera stål klimatneutralt. Bolaget har ett antal stora beslut framför sig, bland annat kring Per Geijer-malmen och andra malmtillgångar. Det är en spännande och intressant tid.
Malmbanans dåliga skick och begränsningar i kapacitet beskrivs av LKAB och andra aktörer som ett hot mot utvecklingen. Det är lätt att vara efterklok, men kunde redan de regeringar som du satt i tagit beslut om investeringar?
– Malmbanan är helt avgörande för LKAB och utvecklingen, men det är i övrigt en diskussion som jag i dag bör avstå från att ha synpunkter på.
Den förre finansministern är föreslagen som ny styrelsemedlem i LKAB. Årsstämman hålls i Vetenskapens hus i Luleå på torsdagen, där sittande ordförande Göran Persson föreslås få förnyat förtroende. Något som Borg välkomnar.
– Jag känner Göran väldigt väl. Han är en utomordentligt duktig och kompetent person och jag ser mycket fram emot att få jobba med honom.
Det finns de som tror att regeringen vill se dig som näste ordförande i LKAB efter Persson. Hur skulle du se på det?
– Det har jag inga som helst synpunkter på. Vad som sker i framtiden är en dialog för Göran Persson och regeringen.
Anders Borg deltog på onsdagen i ett digitalt seminarium om utmaningarna kopplade till industriutvecklingen och omställningen. Seminariet arrangerades av public affairs-byrån Rud Pedersen, som nyligen etablerat sig i norra Sverige.
Där målade Borg upp en positiv framtidsbild och slog fast att Sverige kommer ha en ledarroll i klimatomställningen i Europa.
– Ekonomin i Sverige bromsar rejält nu, men om man tittar tio år framåt står Sverige, och i synnerhet norra Sverige, otroligt starkt, säger han.
Tillgången till grön el, koppar- och järnmalm, viktiga mineraler och en batteriproduktion som är på väg att byggas upp gör norra Sveriges plattform och position i stort sett omöjlig att rubba, anser Borg.
– Det är Sverige, Norge och Finland som kommer ha tillgång till fossilfri el till låg kostnad. Om man jämför med Tyskland i dag är priset 30-40 procent lägre här. Och konkurrensfördelen kommer stärkas ytterligare framöver när Tyskland, Polen och Beneluxländerna ska göra sig av med kolkraft och gas.
Ytterligare en framgångsfaktor är att Sverige har en låg statsskuld, uppger Borg.
– När inflationen på sikt går ner behöver Sverige inte sanera ekonomin, som många andra länder ställs inför. Det öppnar möjligheter för investeringar i grön elproduktion, stöd till kommuner och sänkta skatter. Det här är investeringar som såväl dagens regering som kommande regeringar måste ha högt på agendan.
I panelsamtalet deltog även riksdagsledamöterna Ida Karkiainen (S) och Mattias Karlsson (M), regeringens samordnare Peter Larsson och Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare.