– Vi är i en relation med dem och projektet är mycket intressant, säger Östros, sedan två år tillbaka vice president i Europeiska investeringsbanken (EIB).
Han kom närmast från uppdraget som exekutiv direktör vid Internationella valutafonden i Washington. Dessförinnan har han bland annat haft en tioårig karriär som statsråd. Östros var skatteminister, utbildningsminister och näringsminister i S-regeringar.
Nu är han ansvarig för EIB:s utlåning till Sverige, Finland, Baltikum, Österrike och ett 20-tal länder i östra Afrika. EIB är en gigantisk spelare.
– Vi är världens största utvecklingsbank. Större än Världsbanken, konstaterar Östros.
Varje år lånar EIB ut 700 miljarder kronor i Europa. 25 av dem hamnar i Sverige. Banken ägs av de 27 medlemsländerna i EU. För att finansiera projekt lånar EIB upp pengar från den internationella valutamarknaden.
– Vi har den högsta "rating" man kan ha och därför får vi mycket fördelaktiga villkor.
Europeiska investeringsbanken var först i världen med gröna obligationer, det vill säga upplåning av pengar som är öronmärkta till miljövänliga investeringar. EIB är också EU:s klimatbank, och arbetar efter tydliga mål.
Där korsas vägen mellan banken och de gröna industriprojekt i norra Sverige som nu har hela världens ögon på sig.
– Det här tycker vi är otroligt intressant. Vi vill vara med och påverka utvecklingen.
EIB bidrog med drygt 3,5 miljarder i finansieringen av Northvolts fabriksbygge i Skellefteå.
– Jag vågar säga att vårt beslut var avgörande för att Northvolts investering skulle komma på plats, säger Östros.
EIB besitter hög kompetens, i form av exempelvis naturvetare, ingenjörer och ekonomer, när man tar fram en så kallad "due diligens", alltså en analys och riskbedömning av ett projekt.
– Vi är väldigt noggranna. När vi sätter en grön stämpel på en investering så litar andra på det.
Det är inte första gången som EIB gör ett avtryck i norra Sverige. 2017 bidrog banken med cirka en miljard i utlåning när Markbygdens vindkraftspark utanför Piteå skulle byggas ut.
EIB har även stöttat den nya, miljövänligare färjan mellan Vasa och Umeå. Via sitt dotterbolag Europeiska investeringsfonden stöttar banken Norrlandsfonden med 200 miljoner per år, pengar som kommer små och medelstora företag till del.
Nu är det H2 Green Steels planer på vätgastillverkning och fossilfri stålproduktion i Boden som finns i fokus, en satsning som bedöms kosta cirka 25 miljarder kronor. Företaget ska ut med en ny finansieringsrunda under första halvåret 2022.
Thomas Östros vill inte närmare gå in på sin roll, men uppger att EIB finns med i överläggningarna.
– Våra experter tittar på det här just nu. De för diskussioner med representanter för H2 Green Steel. Det görs en teknisk värdering och en kommersiell värdering.
Största ägare i H2 Green Steel är industrimannen Harald Mix, som också investerat i Northvolt. Även fler aktörer är gemensamma mellan projekten, exempelvis Volkswagen.
– Det är ett starkt och kompetent gäng som arbetar med de här projekten. Northvolt har utvecklats mycket bra, säger Östros.
Till sist: Vilken kontakt har du med Norrbotten i dag?
– Jag åker upp till mina föräldrars hus i Junosuando varje sommar. Det har jag gjort ända sedan jag var barn.