Vild jakt på ingenjörer – 150 studenter mötte bolagen

De gröna industriprojekten är glödheta. Vetenskapens hus i Luleå var knökfullt när 150 studenter från Luleå tekniska universitet hade samlats för att stifta bekantskap med storbolagen och lära sig mer om de jobb som de erbjuder.

Stort intresse för de gröna industrierna. Arrangemanget i Vetenskapens hus var fulltecknat med 150 studenter och fler på kö. "VIP-kväll för studenter som vill förändra världen", var rubriken för kvällen.

Stort intresse för de gröna industrierna. Arrangemanget i Vetenskapens hus var fulltecknat med 150 studenter och fler på kö. "VIP-kväll för studenter som vill förändra världen", var rubriken för kvällen.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2022-04-29 11:00

– Jätteviktigt att få den här möjligheten att lära känna bolagen och samtidigt att ännu fler får upp ögonen på vad som händer här, sade Linda Landström.

Träffen ägde rum i slutet av april. Det bjöds på buffé, alkoholfritt bubbel och information från LTU-forskare, doktorander och flera av de största bolagen i nyindustrialiseringen; LKAB, SSAB, Northvolt, H2 Green Steel och ABB.

undefined
Filip Meriläinen och Linda Landström var nöjda med träffen. "Väldigt bra arrangemang", sade Linda.

Efter fem års studier tar Linda Landström från Kalix examen som civilingenjör i industriell ekonomi.

– Jag har gjort mitt examensjobb hos LKAB och det är där jag siktar in mig mest att få jobb. Men andra företag är också intressanta, förstås.

Vid hennes sida vid bordet nära scenen satt Filip Meriläinen, som går andra året i samma utbildning.

– Det är Northvolt som jag är mest intresserad av. Det är häftigt att så mycket koncentrerats hit samtidigt. Som en dominoeffekt.

undefined
H2 Green Steels Ida-Linn Näzelius blev utfrågad på scenen av Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet.

Filip Meriläinen kommer från Österbotten i Finland.

– Man är lite hemmakär, men med allt som händer här är det nog stor chans att jag stannar i norra Sverige, sade han.

Budskapet från H2 Green Steels Ida-Linn Näzelius, chef för miljö- och samhällsfrågor, var tydligt:

undefined
LTU-forskarna Lena Abrahamsson, Cecilia Wallström och Christina Wanhainen fick berätta om sina projekt på scenen. De representar forskningsinitiativen Creaternity, Ch2ess och Sun.

– Har man en ingenjörsutbildning så är man alltid intressant för oss. Ett medskick är att det är många från industrierna som kommer att rycka i er i förtid, men det är viktigt att färdigställa sin utbildning och se till att komma ut med diplomet i hand.

LKAB:s kommunikationsdirektör Niklas Johansson betonade att behovet av arbetskraft är mycket brett.

– Det handlar om ett stort antal olika yrkesgrupper och det finns en enorm kraft i det som händer. Vi behöver er för att klara det här, sade han.

undefined
SSAB:s Sandra Söderberg blev utfrågad av Alexander Selfors, Emma Hansson och Ellen Svens. "Det är kul att höra att företagen tävlar med varandra. Konkurrensen gör att de trycker varandra framåt", sade Ellen.

H2 Green Steel ska anställa 1500 personer. Ida-LInn Näzelius lyfte fram att deras stålverksjobb inte går att likna vid de traditionella.

– Det kommer i hög grad vara en automatiserad och digitaliserad arbetsplats. Morgondagens stålverksanställda kan lika gärna hämtas från spelutvecklingsutbildningen i Boden. Vi behöver skriva om kartan.

undefined
Tilda Johannesson och Emmi Hentilä väntade på att få prata med H2 Green Steel.

Något som tilltalade Tilda Johannesson och Emma Hentilä, som köade för att få bekanta sig med H2 Green Steel.

– Att jobbet förändrats gör det attraktivare. Det känns jättespännande och nu ser jag ännu mer fram emot att ta examen, sade Emma.

– Det känns verkligen som att man valt en utbildning med en bra framtid, sade Tilda.

undefined
Daniel Åkerman, Johan Lindqvist och Adam Hallin hade ABB högt på listan. "Bra jobb", sade Daniel Åkerman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!