– Ett spännande och viktigt projekt. Vi hade en stark affärsidé redan innan Rysslands krig mot Ukraina. Nu har den blivit ännu starkare, säger David Herrero Fuentes, operativ chef vid Grupo Fertiberia.
Han är på plats i Luleå för konferensen Demo North, som hålls onsdag, torsdag och fredag i Luleå, Gällivare och Kiruna. Här samlas flera av de största aktörerna inom den gröna industrialiseringen och samhällsomvandlingen i norr.
– Ett mycket bra initiativ. Det skapar bra möjlighet till diskussioner och att hitta synergier. Vi är glada att vara här, säger David Herrero Fuentes, som berättade om projektet för deltagarna.
I oktober 2021 släppte Fertiberia världsnyheten om etableringen. Det här är första gången som företaget ger en intervju i Luleå.
– Vi har varit här fem, sex gånger under vintern och våren. Jag har personligen varit här två gånger. Många frågor behöver lösas.
Fertiberia beräknar i dag att investeringen är på mellan 1,5 och 2 miljoner euro, alltså 15–20 miljarder. Den skapar 2 000 jobb i byggskedet och 500 i drift.
Så här ser planerna ut:
• En vätgasfabrik ska byggas i Norra Svartbyn i Boden, i samma område där H2 Green Steel etablerar sig med bland annat vätgastillverkning. Något samarbete med H2 Green Steel är inte planerat.
– Vi blir goda grannar. Något samarbete finns inte på bordet i dag i alla fall, säger David Herrero Fuentes.
• Vätgasen ska transporteras till Hertsöfältet i Luleå via en underjordisk pipeline. Exakt dragning är inte klar ännu men sträckan ska bli först ut i den gränsöverskridande pipelinen som planeras efter Bottenviken.
• En fabrik för tillverkning av grön ammoniak och grönt konstgödsel ska byggas på Hertsöfältet i Luleå.
– Helst av allt vill vi bygga ett transportband mellan fabriken och hamnen, för transport av konstgödselprodukterna. Ammoniaken vill vi transportera i en pipeline till hamnen.
Fertiberia tror att bygget kan inledas i slutet av 2023 och har målet att produktionen ska vara igång första halvåret 2027.
– Vi för intensiva diskussioner med länsstyrelsen, regionen och kommunerna och målet är att kunna synkronisera byggena.
Verksamheten är oerhört energislukande. Fertiberia behöver 4-5 terawattimmar (TWh) förnyelsebar el per år, vilket är nästan hälften av Luleälvens produktion.
Något löfte om kraftförsörjning har det spanska företaget inte fått ännu av Svenska kraftnät. Därmed är Fertiberia i samma sits som H2 Green Steel.
– Vi arbetar hårt med att säkra energiförsörjningen. Vi talar med samtliga aktörer inom området och vi litar på att vi får den kraft vi behöver. Sverige saknar konstgödselproduktion och placeringen är strategiskt genomtänkt. Vi är säkra på att alla förstår hur viktig frågan är, säger David Herrero Fuentes.
Fertiberia är en av de ledande aktörerna i Europa. Företaget har flera liknande projekt igång, där solenergi och vindenergi står för energin, och naturgasen ska fasas ut mot vätgas.
Kriget i Ukraina har ställt läget i branschen på sin spets.
– 40 procent av all växtnäring som används i Europa kommer från Ukraina. Ungefär lika stor andel är importen av grödor till Europa från Ukraina och importen av gas från Ryssland. Den här frågan är oerhört viktig för Europa, säger David Herrero Fuentes.